You are here

Σε πλήρη αδιέξοδο εκατοντάδες εταιρείες στην ελεύθερη Αμμόχωστο

24/07/2020 06:30

Έφθασε ο κόμπος στο κτένι για τις τουριστικές επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, που παραμένουν κλειστές αλλά συνεχίζουν να πληρώνουν ενοίκια και άδειες, και ζητούν να κηρυχθεί η περιοχή τους «πληγείσα» ώστε να λάβουν πρόσθετη στήριξη από το κράτος.

Όσοι άνοιξαν, μάλλον το μετανιώνουν καθώς, λένε, εμπιστεύτηκαν τους αρμοδίους ότι η τουριστική κίνηση θα κυμανθεί γύρω στο 30% της περσινής σεζόν με αποτέλεσμα τώρα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συσσωρευμένα έξοδα.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου κέντρων αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) επαρχίας Αμμοχώστου Πάμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε στη StockWatch ότι λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής ως καθαρά τουριστικό θέρετρο, οι επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή από την κρίση της πανδημίας.

Σημείωσε ότι μόνο το 10% έως 15% των επιχειρήσεων εστίασης επαναλειτούργησε και δουλεύουν μόνο το Σαββατοκύριακο, με τον τζίρο όμως να μην φθάνει ούτε στο 50% του περσινού.

Επεσήμανε ότι λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής ως αμιγές τουριστικό θέρετρο οι πλείστες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από τον περασμένο Νοέμβριο, την ίδια ώρα όμως τα ενοίκια και οι φόροι τρέχουν.

Όσον αφορά τα ενοίκια, είπε ότι στους χώρους εστίασης δεν βρίσκεις ενοίκιο κάτω από τις €30 χιλ.

Ασήκωτα βαρίδια τα ενοίκια

Η πρόεδρος του συνδέσμου καταστηματαρχών λιανικού εμπορίου Μαρία Χατζηχρίστου, χαρακτήρισε τα ενοίκια ως το μεγαλύτερο βαρίδι για τους καταστηματάρχες λιανικού εμπορίου, όπως supermarkets, σουβενίρ, είδη ένδυσης και υπόδησης, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχουν επιχειρηματίες που απειλούνται με έξωση επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια τους, και κάλεσε την κυβέρνηση και τη βουλή να λάβουν γενναίες αποφάσεις και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που βουλιάζουν στα χρέη.

«Δυστυχώς το κίνητρο που έδωσε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες των εμπορικών υποστατικών για να προβούν σε μειώσεις ενοικίων και να επωφεληθούν με φορολογικές εκπτώσεις, δεν φαίνεται να έπιασε τόπο».

Διερωτήθηκε πώς από τη στιγμή που ο τουρισμός είναι στο μηδέν έχουν απαίτηση να καταβάλλουν ενοίκια των €3 και €5 χιλ. το μήνα.

«Εμπιστευτήκαμε τους αρμοδίους ότι η τουριστική κίνηση θα κυμανθεί στο 30% της περσινής χρονάς ενώ ούτε στο 5% δεν φθάνει και ανοίξαμε τα καταστήματα μας.  Τώρα, ούτε προσωπικό μπορούμε να απολύσουμε αλλά ούτε και τα οικονομικά βάρη, ενοίκιο, κοινωνικές ασφαλίσεις, μισθούς, δάνεια και ηλεκτρικό ρεύμα, μπορούμε να πληρώσουμε.

Εξήγησε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας ολόκληρης της περιοχής και του γεγονότος ότι ο πληθυσμός των γύρω κοινοτήτων απασχολείται αποκλειστικά στην τουριστική βιομηχανία η οποία είναι κλειστή, ούτε τα προς το ζην δεν μπορούν να εξασφαλίσουν με ένα επίδομα των €360 το μήνα, πώς να ενισχύσουν την εμπορική κίνηση των καταστημάτων.

Να κηρυχθεί η περιοχή ως πληγείσα

Στην ίδια απελπιστική κατάσταση βρίσκονται και οι καταστηματάρχες λιανικού εμπορίου στον Πρωταρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος τους Λευτέρης Καυκαλιάς.

«Όλοι οι οργανωμένοι φορείς της περιοχής στείλαμε υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας όπως κηρυχθεί η περιοχή η οποία είναι αμιγώς τουριστική, ως πληγείσα  περιοχή», είπε.

Πρόσθεσε ότι «ζητούμε ακόμη δια νόμου, ουσιαστική μείωση των ενοικίων και αναστολή των εξώσεων για τρία χρόνια ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να ανασυνταχθούν και ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης και διάσωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές».

Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε στη δική του επιχείρηση για να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος λέγοντας ότι «διατηρώ στην καρδιά του Πρωταρά supermarket. Ζύγισα τα δεδομένα και αποφάσισα να μην ανοίξω διότι τα έξοδα είναι υπέρογκα, υπολόγισα ότι και να δουλέψω στο 20% του περασμένου Ιούλιο, Αύγουστου και Σεπτεμβρίου δεν θα βγάλω ούτε το μισό ενοίκιο.  Το ρεύμα όπως το υπολόγισα είναι γύρω στις €4,400 το δίμηνο, συν τις άδειες λειτουργίας οινοπνευματωδών ποτών, οι άλλοι φόροι και μισθοί των υπαλλήλων.  Δεν βγαίνουμε με τίποτα».

Της Ηρώς Ευθυμίου