You are here

ΣΕΛΚ: Αναμένονται δύσκολες οικονομικές συγκυρίες

17/09/2020 18:02

Στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία επικεντρώθηκε μεγάλος μέρος της ομιλίας του  προέδρου του ΣΕΛΚ  Δημήτρη Βάκη,  στην  59η ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου.

Ο κ. Βάκης τόνισε ότι ποτέ άλλοτε μια κρίση σε περίοδο ειρήνης δεν επέφερε μια τόσο μεγάλη κάμψη της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο.

Σημείωσε ότι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προβλέπουν ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, ενώ οι ενδείξεις για την Κύπρο δεικνύουν μείωση στο ΑΕΠ κατά 7% για το τρέχον έτος. «Αναντίλεκτα, αναμένονται δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και θα δοκιμαστούν οι εθνικές αντοχές», υπογράμμισε.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μας προβληματίζουν. Οι κύριοι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας έχουν επηρεαστεί, με την πλήρη ανάκαμψη να μην αναμένεται στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις ενάργειες του συνδέσμου για  αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής πρόκλησης, είπε ότι  ο ΣΕΛΚ αντέδρασε αμέσως και κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες, κυρίως για οργανωτικά θέματα και στήριξη των μελών του.

Μεγάλο στοίχημα η ρευστότητα των επιχειρήσεων

Ο κ. Βάκης υπογράμμισε ότι «η πρώτη μας, αλλά και συνεχιζόμενη τοποθέτησή μας, είναι ότι, πέραν της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, είναι εκ των ων ουκ άνευ η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και η διατήρηση της απασχόλησης, ίσως τα δύο πιο μεγάλα στοιχήματα που έχουμε να κερδίσουμε».

Τόνισε ότι ενδεχομένως η κρίση αυτή να αποτελέσει την ευκαιρία για την απαραίτητη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία και στην ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών της.

Ακολούθως αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων ενεργειών που προέβη ο ΣΕΛΚ, για διαχείριση άλλων σημαντικών θεμάτων.

Καταλήγοντας είπε  ότι ο ΣΕΛΚ συνεχίζει την υλοποίηση του Στρατηγικού του Προγραμματισμού για την περίοδο 2019 – 2021.

Η.Ε.