You are here

SFS: Απώλειες μετά την απόφαση «Αστραία»

17/07/2007 13:09
Έντονο σφυροκόπημα δέχεται από την αρχή της συνεδρίασης η μετοχή της SFS μετά την καταδικαστική, για τα κορυφαία της στελέχη και μεγαλομετόχους της, απόφαση του δικαστηρίου Αθηνών στην υπόθεση Αστραία. Την ώρα που γραφόταν το κείμενο (12:57 μ.μ.) η SFS διαπραγματευόταν στα €2,15 με πτώση 5,29%, απορροφώντας μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας (€14 εκ.).

Με χθεσινή του απόφαση το δικαστήριο Αθηνών έκρινε ένοχους αριθμό ατόμων για υπεξαίρεση χρημάτων επενδυτών και για πλαστογραφία πράξεων για κάλυψη των ελλειμμάτων της χρηματιστηριακής Αστραία.

Ένοχοι κρίθηκαν επίσης ο CEO της SFS, Χριστόδουλος Έλληνας και ο αντιπρόεδρος της, Φίλιππος Λάρκος, γιατί παρέλειψαν ως αντιπρόεδρος ο πρώτος και μέλος του ΔΣ της ΑΣΤΡΑΙΑ ο δεύτερος, «να ασκήσουν την οφειλόμενη εποπτεία και ως εκ τούτου δια της παραλείψεώς τους δεν επέτυχαν να αποτραπεί το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσαν οι λοιποί κατηγορούμενοι». Όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση των δύο μεγαλομετόχων της SFS, το δικαστήριο τους επέβαλε «στερητική της ελευθερίας ποινή 9 ετών για τον πρώτο και 5 ετών για το δεύτερο», απεφάνθη όμως ότι δεν πρέπει να εκτελεσθεί καμία ποινή εάν δεν εκδικασθεί η υπόθεση από την αρχή από το Εφετείο Αθηνών, ώστε να κριθεί το εν λόγω ζήτημα τελεσίδικα.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή τους, τα δύο στελέχη της SFS εκφράζουν την έκπληξή τους για την απόφαση και ιδίως δεδομένου ότι έχουν εκδοθεί υπέρ αυτών αρκετά απαλλακτικά βουλεύματα, που έκριναν ότι δεν είχαν καμία απολύτως ανάμειξη ή και δυνατότητα ανάμειξης στη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της Αστραία. Παράλληλα, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη και τη βεβαιότητα ότι κατά τη διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, όπου θα επαναληφθεί σε δεύτερο βαθμό η συνολική εκδίκαση της υποθέσεως και η επανεξέταση της δικογραφίας, «θα λάμψει η αλήθεια, πάντοτε εντός των πλαισίων της ενιαίας Ευρωπαϊκής έννομης τάξης». Αμφότεροι έχουν δώσει την εντολή στους νομικούς τους συμβούλους στην Αθήνα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώους τους Νεόφυτο Νεοφύτου και Ιωάννη Πίτσιλλο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΣΤΡΑΙΑ και της Sharelink Financial Services Ltd, κατά τον επίδικο χρόνο.

Η SFS απέκτησε συμμετοχή 39% στο μετοχικό κεφάλαιο της Αστραία τον Ιούνιο του 2000. Τον Αύγουστο του 2001 είχε επίσης αποκτήσει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο υπό σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), με την επωνυμία Αστραία ΑΕΔΑΚ, έναντι 200 εκ. δραχμών.

Το Δεκέμβριο του 2001 η SFS ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου που έγινε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελληνικής Δημοκρατίας στην εταιρεία Αστραία, προέκυψε ότι η εταιρεία έκανε χρήση σειράς εγγράφων που ήταν αναληθή. Η SFS έδωσε, τότε, εντολή στους εκπροσώπους της οι οποίοι μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αστραία ως μη-εκτελεστικοί σύμβουλοι να παραιτηθούν αμέσως, κάτι πού έπραξαν την Παρασκευή 30η Νοεμβρίου 2001 μέσω εξωδίκου ειδοποίησης που επεδόθη στην εταιρεία, δηλαδή μία μέρα μετά που περιήλθε εις γνώση τους το συμβάν.

Παράλληλα, η SFS εξουσιοδότησε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Χριστόδουλο 'Έλληνα να υποβάλει μέσω δικηγόρου μήνυση κατά του προέδρου και διευθύνοντα σύμβουλου της Αστραία, της πρώην προέδρου και δύο άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου συμπεριλαμβανομένου και του Εσωτερικού Ελεγκτή της Αστραία ενώπιον των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Περαιτέρω, η SFS έδωσε ήδη οδηγίες στους δικηγόρους της στην Αθήνα να προβούν άμεσα στη λήψη κάθε δικαστικού ή άλλου μέτρου που επιβάλλεται υπό τις περιστάσεις για την προστασία των συμφερόντων της SFS στην Aστραία.

Γ.Χ.