You are here

SFS: Κοινοπραξία με Kuwait Finance House

04/05/2009 11:53
Συμφωνία κοινοπραξίας με την εταιρεία Kuwait Finance House για τη δημιουργία ταμείου επενδύσεων κλειστού τύπου Ναυτιλίας, ανακοίνωσε σήμερα η SFS Group Public Company Ltd.

Το Ταμείο Ναυτιλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα είναι συμβατό με τις αρχές Shariah, μέσω Ετερόρρυθμης Εταιρείας στα νησιά Cayman και το επιδιωκόμενο μέγεθος του θα είναι περίπου US$150 εκ. Διαχειριστής του ταμείου θα είναι εταιρεία, συνιδιοκτησία των δύο μερών.

Σκοπός του ταμείου θα είναι η επένδυση σε ναυτιλιακά περιουσιακά στοιχεία και κυρίως σε υψηλής ποιότητας και μοντέρνα πλοία, τα οποία θα είναι ναυλωμένα σε μακροπρόθεσμη βάση, όπως τα πλοία παράκτιας εξυπηρέτησης και τα πλοία παράκτιας εξυπηρέτησης πετρελαϊκών πλατφορμών. Για όλες τις επενδύσεις του ταμείου θα είναι απαραίτητη η έγκριση της επιτροπής Shariah.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Πρόεδρος του Ομίλου SFS κ. Χριστόδουλος Έλληνας, την χαρακτήρισε ως «συμφωνία – κλειδί η οποία θα δημιουργήσει νέες στρατηγικές προοπτικές για αμφότερες πλευρές». Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Kuwait Finance House, κ. Ab Jabar Ab Rahman, ανέφερε ότι «η συνδυασμένη εμπειρογνωμοσύνη των δύο μερών θα επιφέρει τεράστια αξία στους επενδυτές και επενδυόμενους σε όλες τις περιοχές δραστηριοτήτων».

Παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση:

Η SFS Group Public Company Ltd (‘SFS’) συνομολογεί κοινοπραξία (Joint Venture) με την Kuwait Finance House (‘KFH’) για τη δημιουργία ταμείου επενδύσεων κλειστού τύπου στον τομέα της ναυτιλίας (’Ταμείο Ναυτιλίας’, ‘Ταμείο’).

Κύπρος, 4 Μάιου 2009 - Η SFS Group Public Company Ltd (‘SFS’) και η Kuwait Finance House Labuan (KFHL), θυγατρική εταιρεία κατά 100% της Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad (KFHMB), βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την υπογραφή Συμφωνίας Κοινοπραξίας (Joint Venture Agreement) για τη δημιουργία Ταμείου Ναυτιλίας συμβατό με τις αρχές Shariah, μέσω Ετερόρρυθμης Εταιρείας (Limited Partnership) στα νησιά Cayman, πριν το τέλος του 2009. Το επιδιωκόμενο μέγεθος του ταμείου είναι περίπου 150 εκ. δολ. Αμερ. και θα διαχειρίζεται από εταιρεία, συνιδιοκτησία των δύο μερών επί ίσης βάσης, που θα ενεργεί ως ο Γενικός Εταίρος, και θα εδρεύει στα νησιά Cayman.

Σκοπός του Ταμείου Ναυτιλίας θα είναι η απευθείας επένδυση σε ναυτιλιακά περιουσιακά στοιχεία και κυρίως σε πλοία ναυλωμένα σε μακροπρόθεσμη βάση σε πρώτης τάξης φερεγγυότητας ναυλωτές. Το Ταμείο θα επενδύει κυρίως σε υψηλής ποιότητας και μοντέρνα πλοία, και κατά προτίμηση σε πλοία παράκτιων υπηρεσιών όπως τα Πλοία Παράκτιας Εξυπηρέτησης (Offshore Supply Vessels, ‘OSV’), και τα Πλοία Παράκτιας Εξυπηρέτησης Πετρελαϊκών Πλατφορμών (Platform Supply Vessels, ‘PSV’), μεταξύ άλλων. Για όλες τις επενδύσεις θα είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων έγκριση της Επιτροπής Shariah της KFH. Η διάρκεια του Ταμείου θα είναι επτά χρόνια από το πρώτο κλείσιμο (first closing), με δυνατότητα μέχρι τριών ετήσιων επεκτάσεων, που θα επιτρέψει την εύτακτη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο εταιρειών SFS για τη δημιουργία αυτού του ταμείου-ορόσημου. Το Kuwait Finance House έχει αποδεδειγμένη επιτυχή πορεία πέραν των 30 ετών στην Ισλαμική τραπεζική και χρηματοδότηση, και αυτή η συνεργασία μας συνάδει με τη δέσμευσή μας να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας από τη Μέση Ανατολή, σε αριθμό τομέων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων της ναυτιλίας, αεροπλοΐας, υγείας και εκμετάλλευσης ακινήτων για να αναφέρουμε μερικούς. Είμαστε σίγουροι ότι η συνδυασμένη εμπειρογνωμοσύνη μας θα επιφέρει τεράστια αξία στους επενδυτές και επενδυόμενους σε όλες τις περιοχές δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Ab Jabar Ab Rahman, Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία-κλειδί με το Kuwait Finance House θα δημιουργήσει νέες στρατηγικές προοπτικές για αμφότερες τις πλευρές και για τους επενδυτές τους», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου SFS κ. Χριστόδουλος Έλληνας. «Είναι πραγματικό προνόμιο να συνδεόμαστε και να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με το KFH και προσβλέπουμε στο να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρία που θα αποκομίσει οφέλη σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή την επένδυση. Αυτός ο ιδιαίτερα σημαντικός συνεταιρισμός θα επεκτείνει περαιτέρω την αποδεδειγμένη πορεία των επιτυχημένων επενδύσεων μας στη ναυτιλία και θα πλατύνει ακόμα περισσότερο τους ορίζοντες του Ομίλου μας σε αυτό τον τομέα».

Πληροφορίες για την Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad

Η Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad (KFHMB) άρχισε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στις 8 Αυγούστου 2005, και είναι κατά 100% θυγατρική εταιρεία του Kuwait Finance House K.S.H. (KFH). Μια πλήρης Ισλαμική Τράπεζα, η KFHMB έχει μετοχικό κεφάλαιο εκδοθέν και πλήρως πληρωθέν της τάξης των 500 εκ. δολ. Αμερ. και άλλα 100 εκ. δολ. Αμερ. σε δευτεροβάθμιο κεφάλαιο (Tier II capital). Ο Οργανισμός Αξιολόγησης Φερεγγυότητας της Μαλαισίας επιβεβαίωσε πέρσι τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη γενική αξιολόγηση της KFHMB σε «ΑΑ2» και «P1» αντίστοιχα. Η KFHMB αποτελεί την έδρα της Kuwait Finance House στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και βρίσκεται στην Kuala Lumpur στη Μαλαισία.

Πληροφορίες για τον Όμιλο εταιρειών SFS

Ο Όμιλος εταιρειών SFS είναι o σημαντικότερος, μη-τραπεζικός χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο, και δημιουργήθηκε το 1988, δραστηριοποιούμενος σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, χρηματαγορές και εναλλακτικές επενδύσεις. Οι τίτλοι της SFS είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου από το 1999. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία και τα ίδια κεφάλαια μετόχων του Ομίλου ανέρχονταν, στα τέλη του 2008, σε €303 εκ. και €127 εκ. αντίστοιχα. Ο Όμιλος SFS διατηρεί ενεργό παρουσία στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, διαχείριση κεφαλαίων και επενδυτική τραπεζική στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Όμιλος SFS είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων στην Κύπρο και έχει πέραν των 10 ετών εμπειρία στους τομείς των επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) και στα επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capital). Ο Όμιλος SFS έχει αποδεδειγμένη επιτυχή πορεία σε ναυτιλιακές επενδύσεις που εκτείνονται σε ιδιοκτησία πλοίων, διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και διαχείριση πλοίων και εργοδοτεί πέραν των 50 επαγγελματιών στο τομέα της ναυτιλίας στην Κύπρο, Γερμανία και Πολωνία. Οι ναυτιλιακές επενδύσεις του Ομίλου SFS απέφεραν Εσωτερικούς Συντελεστές Απόδοσης (IRRs) που κυμαίνονταν από 20% έως 317% και ένα γενικό μέσο Εσωτερικό Συντελεστή Απόδοσης της τάξης του 32% σε ένα επενδυτικό κύκλο εννέα ετών (επένδυση, εκμετάλλευση και διάθεση).