You are here

Σχέδιο χορηγιών για ενίσχυση δραστηριότητας στις ΒΒ

08/10/2021 12:26

Νέο σχέδιο χορηγιών για ενίσχυση της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, για ενδιαφερομένους που επιθυμούν να επενδύσουν εντός των Βρετανικών Βάσεων, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας το σχέδιο, που θα προκηρυχθεί εντός Οκτωβρίου, θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και ετοιμάστηκε στη βάση του αντίστοιχου συγχρηματοδοτούμενου Σχεδίου, που υλοποιεί ήδη το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, προστίθεται ότι το Υπουργείο, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης και λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από κατοίκους που ζουν ή και θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά εντός των Βρετανικών Βάσεων, εκτιμά ότι για την ικανοποίηση των αιτήσεων που θα υποβληθούν θα απαιτηθεί ποσό €500.000 περίπου για σκοπούς της 1ης προκήρυξης.

Δικαιούχοι του σχεδίου χορηγιών για «ενίσχυση της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας» είναι άνεργοι ή μισθωτοί, νέοι και νέες 18-29 ετών, άνδρες 30-50 ετών και γυναίκες 30-55 ετών.

Σύμφωνα με τις βασικές πρόνοιες του σχεδίου, ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση €120 χιλιάδες. Το ποσοστό ενίσχυσης, για νέους και νέες μέχρι 29 ετών στο 70% και για άντρες και γυναίκες από 30 έως και 50/55 ετών αντίστοιχα, στο 60%.

Μέγιστο ποσό χορηγίας είναι οι €84 χιλιάδες για τους νέους και οι €70 χιλιάδες για άντρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως τομέα επένδυσης. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης επιπλέον μοριοδότηση σε τομείς δραστηριοτήτων έξυπνης εξειδίκευσης, κάτι που συνάδει με την Εθνική Στρατηγική για την Έξυπνη Εξειδίκευση, καθώς και χρηματοδότηση της αγοράς κτηρίων.

Ο οδηγός του σχεδίου είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Σημειώνεται ότι συνολικά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2021 έχει περιληφθεί ποσό ύψους €1 εκατ. για σκοπούς χρηματοδότησης των σχεδίων χορηγιών που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και πολίτες που βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων, ενώ για το 2022 το ποσό αυτό αυξήθηκε στο €1,2 εκατ.

Μέχρι σήμερα, εντός του 2021 προκηρύχθηκαν δύο σχέδια χορηγιών για δραστηριότητες εντός Βρετανικών Βάσεων τα οποία συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον, αναφέρεται.

Οι αιτήσεις που έχουν παραληφθεί στο πλαίσιο των δύο σχεδίων έχουν υπερκαλύψει τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα καλυφθεί και από τον προϋπολογισμό του 2022, καταλήγει η ανακοίνωση.