You are here

Σήμα κινδύνου από την Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων - Δριμύ κατηγορώ εναντίον του Υπ. Εμπορίου και Βιομηχανίας

15/06/2001 12:55
Με δυναμικά μέτρα προειδοποιεί να αντιδράσει η Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων εάν το Υπουργείο Εμπορίου εμμένει στη θέση του για διατηρήσει της τιμής πώλησης τσιμέντου χύμα τύπου Portland στις Λ.Κ. 29 ανά τόνο. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόκληση ζημιών.

Ο οικονομικός σύμβουλος της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων Αγαθοκλής Τσιάκκας με δηλώσεις στη Stockwatch, εξέφρασε την ανησυχία του για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας τσιμέντων και επικρίνει το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ότι με τις ενέργειες αφήνει εκτεθειμένη την βιομηχανία τσιμέντου. Ο κ. Τσιάκκας υποστηρίζει ότι με την υφιστάμενη τιμή πώλησης ανά τόνο, δεν επιτυγχάνεται ούτε 3-4% απόδοση επί των πραγματικών ιδίων κεφαλαίων. Παραθέτοντας την επιχειρηματολογία του είπε ότι οι τσιμεντοβιομηχανίες στο εξωτερικό για να επιβιώσουν πάνω μακροπρόθεσμη βάση πρέπει η απόδοση επί ιδίων κεφαλαίων να είναι τουλάχιστον 15%.

Ο κ. Τσιάκκας υποστήριξε επίσης ότι η συνεχής άρνηση του Υπουργείου Εμπορίου να δώσει την έγκριση του στην πλήρως αιτιολογημένη αύξηση στην τιμή του τσιμέντου θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα της Κυπριακής βιομηχανίας τσιμέντου με αποτέλεσμα να την οδηγήσει, μοιραία, σε κλείσιμο και, επομένως, στον τερματισμό της απασχόλησης εκατοντάδων εργαζομένων (τεχνιτών, επιστημόνων, λατόμων, εργολάβων, μεταφορέων κτλ). Τόνισε επίσης, ότι η Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων είναι μία εκ των πιο ιστορικών και αξιόλογων βιομηχανιών του τόπου μας στην οποία έχουν επενδυθεί με πολύ μόχθο και κόπο δεκάδες εκατομμύρια λίρες και έχει να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου.

Αναφορικά με τα διάφορα σχόλια που εξεφράσθησαν ότι η μια τσιμεντοβιομηχανία πραγματοποιεί λογικά περιθώρια κέρδους και άρα δεν έχει ανάγκη αύξησης στην τιμή του τσιμέντου, ο Οικονομικός Σύμβουλος της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων Λτδ τόνισε ότι, κατά την γνώμη του, αυτά τα κέρδη βασίζονται κυρίως σε ιστορικό κόστος επενδύσεων και όχι σε σημερινό κόστος αντικατάστασης των μηχανημάτων και εγκαταστάσεων. Αν βασίζονταν σε σημερινές επανεκτιμημένες αξίες των εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, τότε οι αποσβέσεις θα ήταν κατά πολύ ψηλότερες και επομένως τα κέρδη θα ήταν αισθητά μειωμένα και μακροπρόθεσμα ανεπαρκή.

Την περασμένη Τρίτη, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει το αίτημα της εταιρείας για αύξηση στις τιμές των τσιμέντων. Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο αναφέρεται σε εισήγηση που έκανε στο Υπουργείο Οικονομικών για κατάργηση των δασμών για εισαγωγές τσιμέντου από χώρες-μέλη της Κοινότητας και την υιοθέτηση του κοινού εξωτερικού δασμολογίου για εισαγωγές τσιμέντου από τρίτες χώρες ώστε να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των τιμών πώλησης του τσιμέντου στην επιτόπια αγορά.