You are here

Σημαντική μείωση ζημιών για CTC

28/04/2017 10:18
Αισθητά μειωμένες ήταν οι ζημιές της εταιρείας CTC του ομίλου Σιακόλα το 2016, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι ζημιές που αναλογούν στους μετόχους μειώθηκαν στις €534,9 χιλ. έναντι ζημιών €35,4 εκ. το 2015.

Τα αποτελέσματα του 2015 είχαν επηρεαστεί αρνητικά από αναπροσαρμογές στις τιμές των επενδυτικών ακινήτων, λογιστικής ζημιάς €12,4 εκ. που προέκυψε από την πώληση των εμπορικών κέντρων αλλά και σε μη επαναλαμβανόμενο κέρδος που προέκυψε το 2014.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του συγκροτήματος για το έτος 2016 ανήλθε στα €302,8 εκ. σε σύγκριση με €291,8 εκ. που ήταν το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 3,8%.

Αναφέρεται ότι το συγκρότημα της Cyprus Trading Corporation Plc, υλοποιώντας την πολιτική του για στρατηγικές αναπροσαρμογές και υγιή και δημιουργική ανάπτυξη, βελτίωσε τις αποδόσεις του και τα λειτουργικά του αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η θυγατρική Ermes ανακαίνισε και διαμόρφωσε τους χώρους του Debenhams Zenon στη Λάρνακα, τερμάτισε τις εργασίες των πολυκαταστημάτων Debenhams Ledra στη Λευκωσία και Debenhams Kinyras στην Πάφο, εμπλουτίζοντας παράλληλα με νέες μάρκες, προϊόντα και υπηρεσίες τα υπόλοιπα καταστήματα, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση των χώρων και μειώνοντας τα λειτουργικά της έξοδα.

Ταυτόχρονα, επένδυσε στην τεχνολογική της αναβάθμιση και προχώρησε σε σχεδιασμό και ενέργειες, μέρος των οποίων υλοποιήθηκαν αρχές του 2017, με τη λειτουργία στο The Mall of Cyprus των καταστημάτων Armani Exchange και Forever 21. Πολύ σημαντική επίσης είναι και η πρώτη επιτυχία στον τομέα των στρατηγικών συμμαχιών που εξήγγειλε και αφορά τη συγχώνευση της Scandia με τη Mega Electric που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Παράλληλα, η θυγατρική Argosy Trading Company Ltd προχώρησε μέσω υφιστάμενων και νέων προμηθευτών στην εισαγωγή και διανομή νέων προϊόντων, ξεκινώντας για πρώτη φορά συνεργασίες και με κυπριακές εταιρείες, σηματοδοτώντας την απαρχή νέων δεδομένων στις εργασίες της. Τέλος, η θυγατρική Woolworth (Cyprus) Properties Plc, μίσθωσε στη διεθνούς φήμης εταιρεία H&M το κτίριο που στεγαζόταν το Debenhams Ledra, αυξάνοντας τα έσοδα της και προσδίδοντας ταυτόχρονα αυξημένη αξία στο ακίνητο αυτό.

Τέλος, η θυγατρική CTC Automotive Limited, ίδρυσε την CTC Auto Leasing Ltd, που αναμένεται να δραστηριοποιηθεί το 2017 στον τομέα της μίσθωσης αυτοκίνητων.

Αναφορικά με τις προοπτικές, αναφέρεται ότι για το συγκρότημα της CTC αναμένεται να συνεχίσει η αναπτυξιακή πορεία. Οι επενδύσεις και αναδιοργανώσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, αναμένεται να ξεκινήσουν να αποδίδουν, ενώ εντός του έτους αναμένονται νέες συνεργασίες.

Το διοικητικό συμβούλιο και η διεύθυνση του συγκροτήματος χαιρετίζουν τις προσπάθειες που γίνονται για βελτίωση της οικονομίας, σημειώνουν τις θετικές προοπτικές, τονίζουν, όμως, ότι οι προκλήσεις παραμένουν και ότι χρειάζεται ακόμη συνετή και προσεκτική διαχείριση σε όλους τους τομείς και από όλους τους εμπλεκόμενους.

Για το συγκρότημα της CTC η στρατηγική και οι στόχοι παραμένουν αναλλοίωτοι, που είναι η διατήρηση της θέσης του στους τομείς που δραστηριοποιείται, η συνεχής αναδιοργάνωση και βελτίωση των λειτουργιών του, η διάθεση ώριμων επενδύσεων με την ταυτόχρονη ανάπτυξη και προσθήκη νέων δραστηριοτήτων και προϊόντων.

Οι επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης, ο έντονος ανταγωνισμός και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αντιπροσωπεύουν τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που αντιμετωπίζει το συγκρότημα. Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, η διοίκηση έχει την πεποίθηση ότι το συγκρότημα έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει επαρκώς αυτούς τους κινδύνους.

Γ.Χ.