You are here

Σημαντική συρρίκνωση τομέα διεθνών υπηρεσιών

11/09/2019 07:06

Σημαντική συρρίκνωση καταγράφει φέτος ο άλλοτε ανθηρός για την οικονομία τομέας των διεθνών υπηρεσιών, μετά τα αυστηρά εποπτικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τις εταιρείες κέλυφος και εν μέσω της διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης.

Οι ενδείξεις για την πορεία του τομέα προέρχονται κυρίως από τις εγγραφές νέων εταιρειών και είναι έντονα αρνητικές.  Οι εγγραφές καταγράφουν πτώση για δωδέκατο συνεχή μήνα, χωρίς να υπάρχουν σήμερα προοπτικές για αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

Στους πάροχους υπηρεσιών σε διεθνείς πελάτες έχει ήδη κτυπήσει καμπανάκι για το μέλλον του κλάδου, πάνω στον οποίο στηρίζουν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο του 2019 οι αιτήσεις για εγγραφές ανήλθαν στις 856 από 997 τον Αύγουστο του 2018 σημειώνοντας μείωση 14,1%.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM, Γιώργος Θεοχαρίδης, αναφέρει στη StockWatch ότι «οι εποπτικές απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες και πιο αυστηρές, μετά και την εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας το φθινόπωρο του 2018 αναφορικά με το χειρισμό που θα πρέπει να τυγχάνουν οι λεγόμενες εταιρείες-κέλυφος από τους αρμόδιους λειτουργούς καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος των εμπορικών τραπεζών», τονίζει.

Προσθέτει ότι αυτές οι απαιτήσεις, παρόλο που μπορεί να έχουν επιφέρει μείωση στις αιτήσεις εγγραφής σε σχέση με πριν το 2013, προστατεύουν τη χώρα από διάφορους άλλους κινδύνους και ειδικά με τη δυσφήμιση σχετικά με θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Το οκτάμηνο η μείωση φτάνει το 12,8% καθώς το σύνολο των αιτήσεων για εγγραφές μειώθηκε σε 8,6 χιλ. από 9,8 χιλ.

Πέραν των πιο αυστηρών εποπτικών ρυθμίσεων στη μειωμένη εγγραφή νέων εταιρειών φαίνεται να συμβάλει και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όπου παρατηρείται επιβράδυνση.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης αναφέρει ότι οι εγγραφές νέων εταιρειών παρουσιάζουν μείωση την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, πιθανότατα λόγω αυστηρότερου κανονιστικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό αλλά και λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου.

Το 2018 οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 6,3% φθάνοντας στις 14.511 από 13.651 το 2017.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανέρχεται στις 222.201.

Της Γεωργίας Χαννή