You are here

Σημαντικός ο ρόλος start-up επιχειρήσεων σε ψηφιοποίηση

22/04/2023 06:00

Κάποιες start-up επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη πορεία μετάβασης προς την ψηφιοποίηση, επισημαίνει σε συνέντευξη του στη StockWatch ο Διευθυντής του Τμήματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Περιβάλλοντος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Ανδρέας Ανδρέου.

Ο Α. Ανδρέου μιλά για τις προκλήσεις στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας, αλλά και τις δράσεις που αναμένονται για ενίσχυση του τομέα.

Σε σχέση με την ψηφιοποίηση, εξηγεί ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για όλους και ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους είναι πολύ εξοικειωμένες με τις τελευταίες διαθέσιμες τεχνολογίες.

Υπάρχουν, ωστόσο, μεγάλες δυσκολίες στην πορεία ψηφιοποίησης των κρατικών υπηρεσιών, όπως η αλλαγή κουλτούρας και η εξεύρεση του απαραίτητου ανθρώπινού δυναμικού, σημειώνει.

Ο σημαντικός ρόλος των start-ups έρχεται σε θέματα ψηφιακής εκπαίδευσης, βελτίωσης των δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης του υφιστάμενου προσωπικού του κρατικού τομέα, προσθέτει.

Πρόκληση η χρηματοδότηση

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας νεοφυών επιχειρήσεων, ο κ. Ανδρέου αναφέρεται στη μεγαλύτερη πρόκληση που είναι η εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης.

Το τραπεζικό μας σύστημα είναι πολύ συντηρητικό απέναντι στις νεοφυείς επιχειρήσεις, παρατηρεί, την ίδια ώρα που οι επιλογές χρηματοδότησης είναι αρκετά περιορισμένες.

Σημαντικές προκλήσεις για τον τομέα, είναι ακόμη η σωστή στελέχωση με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, η ανάπτυξη του πρωτότυπου προϊόντος και η σύνταξη του κατάλληλου επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης της εταιρείας, σημειώνει.

Δομές και δράσεις

Αναφερόμενος στις δομές του κράτους που υποστηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την καινοτομία σε αυτές, ο κ. Ανδρέου αναφέρθηκε στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) ως τον εθνικό φορέα για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στη χώρα.

Το ΚΕΒΕ, είπε, συντονίζει ακόμη το Κέντρο Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου (Enterprise Europe Network), το οποίο προσφέρει υπηρεσίες πληροφόρησης για θέματα χρηματοδότησης και νομοθεσίας, μεταξύ άλλων.

Εξάλλου, μιλώντας για το τι αναμένει το ΚΕΒΕ από τη νέα κυβέρνηση σε ότι αφορά τον τομέα καινοτομίας και τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, ο κ. Ανδρέου υπογραμμίζει ότι το κράτος πρέπει να προχωρήσει με επιπρόσθετες ενέργειες προς την επίτευξη του στόχου ενίσχυσης των επιχειρήσεων, σε δράσεις καινοτομίας.

«Τα δεδομένα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας (Ε&Κ) στις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί σημαντικά», είπε. «Σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει προσπάθεια εξάλειψης όλων των εμποδίων που παρουσιάζονται όπως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η έλλειψη υποδομής και επικοινωνίας, η έλλειψη διορατικότητας και κινήτρων και η γενικότερη έλλειψη μακροχρόνιου στρατηγικού προγραμματισμού προσηλωμένου στην καινοτομία και στην υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Μαρίας Κυριακίδου