You are here

S.O.S. εκπέμπουν οι μικρομεσαίες

20/05/2003 18:19
Την ενίσχυση τεχνολογικής υποδομής, τη θέσπιση κινήτρων και φορολογικών εκπτώσεων και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σχεδίων καθώς και την διαμόρφωση χαμηλότερης βιομηχανικής διατίμησης της μονάδας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, εισηγείται, μεταξύ άλλων μέτρων, το ΚΕΒΕ για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της ΕΕ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την ανάγκη λήψης των αναγκαίων νομοθετικών και οικονομικών μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επεσήμανε ο βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου, αφού όπως είπε αυτές αποτελούν το 99,9% των κυπριακών επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους, και με το κριτήριο αυτό, συγκαταλέγονται στις μικρομεσαίες, ενώ 96% από αυτές θεωρούνται μικρές ως προς τα οικονομικά μεγέθη.

Σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής στη Βουλή, εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, αναφέρθηκαν στα προβλήματα ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επεσήμαναν την ανάγκη στήριξής τους από την κυβέρνηση. Όπως ελέχθη από αρμόδιο κυβερνητικό λειτουργό, η κυβέρνηση ετοιμάζει ενημερωτικό βιβλιάριο για τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ μελετάται ο τρόπος περαιτέρω ενίσχυσής τους με διάφορα σχέδια, τα οποία δεν θα έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τη νομοθεσία γενικότερα της ΕΕ.

Όπως εξήγησε ο Έφορος Δημόσιων Ενισχύσεων, Χρίστος Ανδρέου, υπάρχει συγκεκριμένη δεσμευτική νομοθεσία της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2001, η οποία απαγορεύει τις κρατικές ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες, αλλά υπάρχουν τρόποι στήριξής τους και το κράτος, με συγκεκριμένες αποφάσεις του, έχει διαθέσει ήδη κάποια εκατομμύρια λίρες για διάφορα προγράμματα στήριξης των εταιρειών αυτών.

Η Επιτροπή Εμπορίου ενημερώθηκε από το Διευθυντή Εμπορίου και Βιομηχανίας, Χρίστο Λοϊζίδη, ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ειδικά σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χαρακτηρίζεται ως «ευέλικτο κεκτημένο» που επιτρέπει μια μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των συστάσεων και νουθεσιών της Κομισιόν. Ο κ. Λοϊζίδης εξήγησε στους βουλευτές ότι η Κύπρος - καταβάλλοντας 500.000 ευρώ ετησίως - συμμετέχει στα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από την 1η Μαΐου 2004, ως μέλος πλέον της ΕΕ, θα συμμετέχει κανονικά, όπως όλα τα κράτη - μέλη.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση στην Ελλάδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με σωρεία προβλημάτων μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, με αποτέλεσμα 4.500 από αυτές να κλείνουν κάθε χρόνο.