You are here

Στα σκαριά βελτίωση σχεδίου για Startup

24/01/2021 06:00

Τη βελτίωση του σχεδίου Cyprus Startup Visa μελετούν οι αρμόδιες αρχές λόγω του πενιχρού ενδιαφέροντος που παρατηρείται.

Το σχέδιο το είχε υπό την αρμοδιότητα του το υπουργείο Oικονομικών και πρόσφατα το ανέλαβε το υφυπουργείο έρευνας και καινοτομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη StockWatch το υφυπουργείο, μέχρι στιγμής είχαν υποβληθεί 20 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 7 για το σχέδιο 2019-2021.

«Το ενδιαφέρον είναι χαμηλό και διερευνούμε τους τρόπους πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε για να γίνει πιο ελκυστικό», επεσήμανε λειτουργός του υφυπουργείου.

Το «Cyprus Startup Visa» είναι ένα Σχέδιο που επιτρέπει σε ταλαντούχους επιχειρηματίες (entrepreneurs), υπηκόους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο να εισέλθουν, να διαμείνουν και να απασχοληθούν στην Κύπρο με σκοπό να ιδρύσουν/λειτουργήσουν/ αναπτύξουν νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) με προοπτική υψηλής ανάπτυξης (high growth potential). 

Σκοπός του Σχεδίου είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας, η ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος και κατά συνέπεια η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Το Σχέδιο αποτελείται από δύο διαφορετικά σκέλη-σχέδια: (ι) το ατομικό και (ιι) το ομαδικό.

Μπορούν να επωφεληθούν:

Υπήκοος χώρας εκτός ΕΕ και εκτός ΕΟΧ ο οποίος:

Είναι μοναδικός ιδρυτής επιχείρησης που πληροί τις προϋποθέσεις της επιχείρησης πιο κάτω.

Έχει πρόσβαση σε κεφάλαιο ύψους €20.000, που μπορεί να περιλαμβάνει ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital funding), πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowd funding) ή άλλα είδη χρηματοδότησης.

Έχει πολύ καλή γνώση της Ελληνικής ή/ και της Αγγλικής γλώσσας.

Προϋποθέσεις επιχείρησης:

Να πληροί το κριτήριο της καινοτομίας (innovation), δηλαδή, βάσει πιστοποίησης από εξωτερικό ελεγκτή, τουλάχιστον το 10% των λειτουργικών της εξόδων σε ένα, τουλάχιστον, από τα τελευταία τρία έτη, να αφορά σε έξοδα για έρευνα και ανάπτυξη (research and development). Σε περίπτωση νέας επιχείρησης, το στοιχείο της καινοτομίας θα πρέπει να παρουσιάζεται και να επεξηγείται αναλυτικά στο Επιχειρηματικό Σχέδιο.

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο της επιχείρησης να προβλέπει/ προνοεί ότι τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης θα είναι εγγεγραμμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία και να προβλέπει/προνοεί επίσης ότι η διεύθυνση και έλεγχος της επιχείρησης θα ασκείται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τα κεντρικά γραφεία μπορούν να είναι κοινοί χώροι εργασίας (co–working spaces) [π.χ. επιχειρηματικοί επιταχυντές - accelerators, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων - incubators, digital hubs κλπ.] ή συστέγαση με άλλες επιχειρήσεις.

Της Γεωργίας Χαννή