You are here

Στο 52,9% η συνεισφορά μικρών επιχειρήσεων στην οικονομία

27/06/2022 14:02

Με ποσοστό 52,9% οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στηρίζουν την κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat.

Η Κύπρος βρέθηκε στην δεύτερη θέση των κρατών – μελών της ΕΕ, με πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις των χωρών της ΕΕ που κατά το 2019 συνείσφεραν περισσότερο στην οικονομία.

Η χώρα ακολουθεί τη Μάλτα, ενώ Νορβηγία, Τσεχία, Πολωνία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία και Ιρλανδία βρέθηκαν κάτω από το μέσο όρο των κρατών – μελών της ΕΕ, 35,3%.

Στην κατηγορία μεσαίες επιχειρήσεις η Κύπρος βρέθηκε στην τέταρτη θέση με την μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομία της από τις επιχειρήσεις αυτές, με περίπου 25%.

Οι μεσαίες επιχειρήσεις στην Εσθονία είχαν την πρωτιά, ενώ ακολουθούν Λετονία και Λιθουανία. Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, 17,1% βρέθηκαν η Νορβηγία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερο από 250 εργαζομένους, παρέχοντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξης στην ΕΕ.

Μάλιστα, το 2019 το 98,9% των επιχειρήσεων της ΕΕ αποτελούσαν μέρος της μη χρηματοπιστωτικής επιχειρηματικής οικονομίας ήταν πολύ μικρές η μεγάλες επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους.

Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις απασχόλησαν το 48,4% των ευρωπαίων εργαζομένων, ενώ συνείσφεραν περισσότερο από 35,3% στην προστιθέμενη αξία.

Μ.Κ.