You are here

Στο κόκκινο η Μιτσίδης

31/08/2012 08:51
Ζημιές ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2012 η εταιρεία Μιτσίδης σε σύγκριση με κέρδος κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η ζημιά μετά τη φορολογία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 ανήλθε στις €919, χιλ. σε σύγκριση με κέρδος €258,4 χιλ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος μειώθηκε κατά 9,85% στα €19,9 εκ. από €22,1 εκ. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων του τμήματος αλεύρων της θυγατρικής εταιρείας Mitsides Point A.D. Σερβίας.

Το μεικτό κέρδος ανήλθε στο 23,91%, συγκριτικά με 23,36% κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του περιθωρίου μεικτού κέρδους στο τμήμα παραγωγής και διάθεσης ζυμαρικών.

Τα έξοδα πωλήσεων, προώθησης και διοικητικής λειτουργίας για την περίοδο υπό εξέταση ανήλθαν στα €4,3 εκ. (ποσοστό 21,59% επί των πωλήσεων), σε σχέση με €4,3 εκ. (ποσοστό 19,28% επί των πωλήσεων) κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το κέρδος από εργασίες πριν τα έξοδα χρηματοδότησης για την πρώτη εξαμηνία του 2012 ανήλθε σε €532,2 χιλ. (ποσοστό 2,67% επί των πωλήσεων) έναντι €957,5 χιλ. (ποσοστό 4,33% επί των πωλήσεων) κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 ανήλθαν σε €1,4 εκ. σε σύγκριση με €694 χιλ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η αύξηση αυτή οφείλεται στα αυξημένα τραπεζικά επιτόκια παρατραβήγματος, καθώς και στη συναλλαγματική ζημιά ύψους €508 χιλ., η οποία προέκυψε από την διολίσθηση του Σερβικού Δειναρίου έναντι του ευρώ. Η Σερβική θυγατρική εταιρεία διατηρεί δάνεια σε ευρώ.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις οι οποίες επικρατούν στην ευρωζώνη, επηρεάζουν τις διεθνείς χρηματαγορές καθώς και την πραγματική οικονομία και δημιουργούν μια παρατεταμένη διεθνή πιστωτική κρίση. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω εξελίξεων, κατά την ημερομηνία έκδοσης της Ενδιάμεσης Κατάστασης υπάρχει συνεχής αβεβαιότητα στην αγορά, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος στο μέλλον.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, προστίθεται, ότι δεν δύναται να προβλεφθεί κατά πόσον η τάση των αποτελεσμάτων θα συνεχιστεί και για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης.

Τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος επηρεάζονται σημαντικά και από το κόστος των πρώτων υλών και ιδιαίτερα από τις διεθνείς τιμές των σιτηρών.

Γ.Χ.