You are here

Στον αέρα (;) η υπόθεση ΕΠΑ περί «καρτέλ»…

09/09/2003 08:17

Ποιο το «βαρύ πυροβολικό» των Τραπεζών


Στις ελληνικές καλένδες θα τεθεί η υπόθεση ΕΠΑ κατά τραπεζών για προσυνεννοήσεις στην τιμολογιακή τους πολιτική, σε περίπτωση κατά την οποία γίνουν δεκτές οι προδικαστικές ενστάσεις που υπέβαλαν τα τραπεζικά ιδρύματα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής μετά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον της ΕΠΑ, κατά την οποία αγόρευσαν οι νομικοί σύμβουλοι των τραπεζών, σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προδικαστικές ενστάσεις, «η όλη διαδικασία σταματά» και η υπόθεση «πάει περίπατο».

Κατά τη χθεσινή διαδικασία αγόρευσαν οι νομικοί σύμβουλοι όλων των τραπεζών, πλην της Ελληνικής και Λαϊκής Τράπεζας. Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού Χριστόδουλος Τσιέλεπος, συμφωνήθηκε όπως οι δύο τράπεζες στείλουν γραπτώς μέχρι τις 23 του μηνός, εκτενές και αναλυτικό σημείωμα με τις θέσεις τους επί του κατηγορητηρίου και την επομένη, 24 Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθεί σε νέα συνεδρία η ακροαματική διαδικασία που αφορά τις προδικαστικές ενστάσεις.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιέλεπος, επειδή πρόκειται περί προδικαστικών ενστάσεων η εξέταση και η λήψη της απόφασης θα ληφθεί από την Επιτροπή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι σε περίπτωση κατά την οποία απορριφθούν οι ενστάσεις, υπολογίζεται ότι η υπόθεση για προσυνεννοήσεις, θα «μπει στο ψητό» περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα, με άγνωστη ωστόσο την χρονική ολοκλήρωση της υπόθεσης.

Μεταξύ των προδικαστικών ενστάσεων που αναπτύχθηκαν κατά τη χθεσινή διαδικασία από τους συμβούλους των τραπεζών, είναι και η δημόσια προβολή που δόθηκε είτε μέσα από δηλώσεις του Προέδρου της ΕΠΑ, είτε από πληροφορίες για την υπόθεση που διέρρευσαν, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, μέσα από την Επιτροπή, οι οποίες ουσιαστικά έχουν διαβρώσει τη διεξαγωγή «δίκαιης δίκης» (επικαλέστηκαν και σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου) και παράλληλα, τις έχουν «καταδικάσει» στη συνείδηση του κοινού και έχουν πλήξει τη δημόσια εικόνα τους. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι η όλη διαδικασία πρέπει να τερματισθεί στο παρόν στάδιο και να τεθεί στο αρχείο.

Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν και έφεραν ένσταση, στην άρνηση της ΕΠΑ, όπως υποστήριξαν, να τους δώσει το σχετικό φάκελο της εναντίον τους υπόθεσης. Ωστόσο, όπως πληροφορείται η StockWatch, δεν υφίσταται κανένα θέμα άρνησης της Επιτροπής να παραδώσει το φάκελο της υπόθεσης, αλλά πως «ακόμη δεν τους έχει δοθεί» θέση που παραπέμπει στην παράδοση του σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το «βαρύ πυροβολικό» των Τραπεζών

Τα μεγαλύτερα Δικηγορικά Γραφεία του τόπου αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» των Τραπεζών στην υπεράσπισή τους, έναντι των σοβαρότατων κατηγοριών που για πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά αντιμετωπίζει το σύνολο μάλιστα, των Τραπεζικών Ιδρυμάτων της Κύπρου.

Tη Λαϊκή και την Εμπορική Τράπεζα εκπροσωπεί εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου Τάσσου Παπαδόπουλου ο Νίκος Παπαευσταθίου, των Τραπεζών Κύπρου και Άλφα, νομικοί σύμβουλοι είναι το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου, την Ελληνική το γραφείο Χρύση Δημητριάδη με τον Κρις Γεωργιάδη, την Arab Bank το Γραφείο Λουκή Παπαφιλίππου, την Εθνική Τράπεζα (της Κύπρου) το γραφείο Άντης Τριανταφυλλίδης και υιοί, τη Universal Bank το δικηγορικό γραφείο Κύπρου Χρυσοστομίδη με τους Ταλιαδώρο και Ρωσίδου και την Συνεργατική ο Μάκης Μιχαηλίδης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη