You are here

Στρατηγικός επενδυτής για BOCY

01/07/2013 09:42
Η εμπλοκή μιας μεγάλης διεθνούς τράπεζας ως στρατηγικού επενδυτή, θα λειτουργούσε άμεσα ως καταλύτης για επανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου προς την Τράπεζα Κύπρου, ειδικά και στο τραπεζικό σύστημα γενικά, ανέφερε ο Πρόεδρος της Lordos Hotels Τάκης Κυριακίδης.

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας την Παρασκευή, ανέφερε ότι χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για την επανεκκίνηση της οικονομίας και η επιβίωση και ενδυνάμωση της Τράπεζας Κύπρου είναι προαπαιτούμενο προς αυτή την κατεύθυνση. «Η λειτουργία μιας ικανής ομάδας διαχείρισης κρίσης σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη, σημείωσε.

Χρειάζεται επίσης, πρόσθεσε, στρατηγικός σχεδιασμός για το κυπριακό και το φυσικό αέριο που να στηρίζεται σε σωστή μελέτη και ανάλυση των συγκρουόμενων στρατηγικών συμφερόντων και την εξασφάλιση των αναγκαίων συμμαχιών.

Η σύσταση ενός ιδρύματος στρατηγικών μελετών θα βοηθούσε ουσιαστικά το στρατηγικό αυτό σχεδιασμό, είπε.

Να προβληματίσει η εποχικότητα

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ξενοδοχειακής εταιρείας ανέφερε ότι το 2012, ως συνολική χρονική περίοδος, ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό, η καλύτερη των τελευταίων 11 χρόνων.

«Σε κάποιο βαθμό η επιτυχία αυτή οφείλεται στα προβλήματα που είχαν ανταγωνιστικοί μας προορισμοί. Το θετικό όμως στοιχείο φαίνεται να είναι ότι ο κυπριακός τουρισμός επανέρχεται με αξιώσεις στη διεθνή τουριστική αγορά. Την ίδια στιγμή πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η περσινή χειμερινή περίοδος ήταν η χειρότερη της τελευταίας εικοσαετίας», τόνισε.

Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, είπε. Προς αυτή την κατεύθυνση χαιρέτισε τα μέτρα που εισηγείται ο ΚΟΤ και που κατατάσσονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: (α) Προσβασιμότητα στην Κύπρο – ανοιχτοί αιθέρες, (β) Ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος και (γ) Ανάπτυξη ολοένα και νεότερων, βελτιωμένων και εξειδικευμένων μορφών τουρισμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, χαιρετίζουμε και την πρόσφατη απόφαση για επέκταση της περιόδου ναυλωμένων πτήσεων από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Χαιρετίζουμε επίσης την προσπάθεια για επίσπευση της δημιουργίας καζίνου.

«Όσο αφορά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και τις προοπτικές του 2013, φαίνεται ότι μετά τον αρχικό αρνητικό αντίκτυπο από τις αποφάσεις του Eurogroup, τα πράγματα στην τουριστική βιομηχανία επανέρχονται σταδιακά στα προηγούμενα επίπεδα και προσδοκούμε ότι θα έχουμε και φέτος μια καλή χρονιά που δεν θα υστερεί, ή που δεν θα υστερεί κατά πολύ, της ιδιαίτερα καλής περσινής χρονιάς».

Eurogroup

Σε σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup, σημείωσε ότι επέβαλαν άμεσα και δραστικά μια νέα, πρωτόγνωρη, κατάσταση πραγμάτων για την οικονομία μας ειδικά και τη χώρα μας γενικά, που προκάλεσε σοκ στην κοινωνία μας και αποκάλυψε χρόνιες παθογένειες και σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομικής και κρατικής δομής και λειτουργίας.

«Ύστερα από τις υπερβολές και τις εξωπραγματικές καταστάσεις που ζήσαμε με τη φούσκα του χρηματιστηρίου, δημιουργήθηκε μια δεύτερη ακόμη μεγαλύτερη φούσκα, αυτή των ακινήτων. Οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, επέτρεπαν περισσότερα και μεγαλύτερα δάνεια και ψηλότερα δανειστικά επιτόκια, που με τη σειρά τους επέτρεπαν ψηλότερα καταθετικά επιτόκια και μεγαλύτερες καταθέσεις κυπριακών και ξένων κεφαλαίων. Έτσι οι τράπεζες απέκτησαν υπερβολική ρευστότητα και δημιουργήθηκε ένας υπερτροφικός τραπεζικός τομέας».

Σαν αποτέλεσμα, πρόσθεσε, την πενταετία 2003 -2008, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν διπλάσιος του κανονικού, με ανάλογη αύξηση των εισοδημάτων του κράτους και τη δημιουργία διογκωμένων κρατικών εσόδων και πλεονασμάτων. Μέχρι που έσπασε και αυτή η φούσκα και ήρθε η αναπόφευκτη ύφεση και τα κρατικά πλεονάσματα έγιναν ελλείμματα.

«Το κράτος, αδύναμο να απαλλαγεί από κομματικές και συντεχνιακές πιέσεις, αναγκάστηκε να δανείζεται συνεχώς και περισσότερα για να διατηρεί τους αριθμούς των δημοσίων υπαλλήλων που διπλασιάστηκαν μέσα σε 15 χρόνια και για να καλύπτει τις αυξανόμενες απολαβές τους και τις διογκούμενες άστοχες και αστόχαστες κοινωνικές παροχές. Αντί με ορθολογικές πολιτικές και πρακτικές να περιορίσει το μέγεθος του δημοσίου και να γίνει πιο παραγωγικό και λιγότερο σπάταλο κράτος».

«Μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το μεγάλο κακό, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είχαμε πολλές προειδοποιήσεις αλλά τις αγνοήσαμε. Καθυστερήσαμε να πάρουμε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα και καταδικάσαμε τους εαυτούς μας στην επιβολή από τους τροϊκανούς πολύ πιο οδυνηρών μέτρων»

Τώρα πρέπει να δούμε μπροστά. Η πιστή εφαρμογή του μνημονίου είναι μονόδρομος αλλά ίσως και να μην είναι αρκετή και να πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο στον τομέα της μείωσης των εξόδων, για να υπάρχει μαξιλάρι σε περίπτωση που δεν καλύψουμε τα προβλεπόμενα έσοδα. Μονόδρομος είναι και η παραμονή μας στην ευρωζώνη. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και εγκυμονούν πολλούς κινδύνους.

Με αισιοδοξία το μέλλον

«Είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να εκμεταλλευτούμε σωστά και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που είναι πολλά: Οι κλιματικές συνθήκες, η μεγάλη ολόχρονη ηλιοφάνεια, οι πεντακάθαρες βραβευμένες με άριστα θάλασσές μας, το ανθρώπινο δυναμικό μας, η στρατηγική γεωγραφική μας θέση, η κουλτούρα και ο πολιτισμός μας, ο φιλόξενος λαός μας, η ασφάλεια που προσφέρει η χώρα μας, η θέση μας στην ευρωπαϊκή ένωση, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και πολλά άλλα», είπε.

«Μπορούμε και πρέπει να επιτύχουμε πολύ περισσότερα στον τουριστικό τομέα. Οι βασικές πρώτες ύλες αυτής της βιομηχανίας προσφέρονται από τον Πανάγαθο δωρεάν. Να επανατοποθετήσουμε την Κύπρο σαν επιχειρηματικό κέντρο. Να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την ναυτιλία μας. Να καταστήσουμε την Κύπρο παγκόσμιο φωτοβολταϊκό παράδειγμα παραγωγής ηλιακού ηλεκτρισμού. Να κάνουμε την Κύπρο ένα σημαντικό παίκτη στην εξόρυξη και προμήθεια φυσικού αερίου και ίσως πετρελαίου. Η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της σαν μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ή μέσα στα πλαίσια σύντομης λύσης του κυπριακού, θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην επανάκτηση της αισιοδοξίας για το μέλλον.

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, εγκρίθηκε η καταβολή μερίσματος προς €0,01 σεντ ανά μετοχή (2,94% στην ονομαστική αξία της μετοχής) που σε ποσοστό επί των κερδών του 2012 αντιστοιχεί σε 31,85%.

Το καθαρό κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας αυξήθηκε το 2012 κατά €305 χιλιάδες ή 43,4% στο €1 εκ.

Γ.Χ.