You are here

Στρέφονται στον ΠτΔ για στήριξη οι επιχειρήσεις εστίασης

19/01/2022 07:25

Αναστάτωση επικρατεί στον κλάδο εστίασης εξαιτίας της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να μην συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις στη στήριξη επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την επιβολή των τελευταίων μέτρων, με κονδύλι της τάξης των €3 εκατ.

Οι επιχειρήσεις εστίασης εναποθέτουν τις ελπίδες τους προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο απέστειλαν χθες επιστολή ζητώντας δίκαιη και στοχευμένη στήριξη προς όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Όλα τα δεδομένα ενώπιον του ΥΠΟΙΚ

Μιλώντας στη StockWatch, o γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, ο οποίος προώθησε στο ΥΠΟΙΚ τη λίστα με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της ΟΕΒ και έχουν πληγεί από τα μέτρα και την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, ξεκαθάρισε ότι μέσα από τα στοιχεία και τις οικονομικές καταστάσεις που έχει θέσει στο μικροσκόπιο του το Υπουργείο Οικονομικών θα διαφανεί πέραν πάσης αμφιβολίας κατά πόσο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις χρήζουν ή όχι στήριξης.

Ο κ. Αντωνίου, διευκρίνισε ότι η στήριξη δεν θα αφορά κάλυψη διαφυγόντων κερδών, αλλά κάλυψη της πραγματικής ζημιάς, η οποία θα επιτρέψει στις υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις να παραμείνουν εν ζωή μέχρι να περάσει και αυτή η ιδιαίτερα δύσκολη φάση.

Σχετικά με τους χώρους εστίασης, απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, λέγοντας ότι «η εικόνα που επικρατεί στους συγκεκριμένους χώρους, είτε πρόκειται για εστιατόριο, ταβέρνα ή καφετέρια μπορεί να διαπιστωθεί με γυμνό οφθαλμό

«Εάν κινηθεί κανείς στους δρόμους κυρίως σε ώρες αιχμής, θα διαπιστώσει πόσο άδειοι είναι οι δρόμοι, γεγονός που καταδεικνύει ότι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσων και των στενών επαφών που αναγκάζονται να παραμένουν εκτός εργασίας ή εκτός σχολείου, είναι μεγάλος. Συνεπώς χρήζουν σοβαρής εξέτασης τα δεδομένα στον τομέα της εστίασης. Η επιβεβαίωση, ή διάψευση αυτών των δεδομένων, θα βοηθήσει το κράτος να έρθει αρωγός προς τις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη», τόνισε ο κ. Αντωνίου.

Σημείωσε ότι τα δεδομένα της κάθε επιχείρησης θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν μέσα από στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως η κίνηση του ΦΠΑ και των εισπράξεων και των διάφορων άλλων εισφορών στις οποίες προβαίνουν οι επιχειρήσεις για να είναι νόμιμες.

Δυσαρεστημένοι με τον Πετρίδη

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης, δήλωσε στη StockWatch ότι «από τις 16 Δεκεμβρίου 2021 και την αυστηροποίηση των μέτρων που ακολούθησε στις 27 Δεκεμβρίου 2021, οι επιχειρήσεις έχασαν και τους ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμένους πελάτες τους, με αποτέλεσμα τις ημέρες των εορτών που ανέμεναν να δουλέψουν να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, κατά την έκφρασή του.

Ανέφερε ότι ο σύνδεσμος απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για τη δήλωση του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ότι οι επιχειρήσεις εστίασης δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τις επιχειρήσεις που θα τύχουν στήριξης διότι το 2021 είχαν αύξηση κύκλου εργασιών γύρω στο 30% σε σχέση με το 2019.

Τόνισε ότι «ζητούμε στοχευμένη στήριξη και όχι οριζόντια και εάν αποδεδειγμένα μια επιχείρηση έχει πληγεί, τότε να στηριχθεί ώστε να παραμείνει ζωντανή μέχρι να περάσει και αυτή η τραγική για εμάς κατάσταση».

«Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα αποφευχθούν οι απολύσεις προσωπικού και η αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», προειδοποίησε.

Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκεια των μελών του συνδέσμου διότι όπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών δεν τους έδωσε την ευκαιρία να τον ενημερώσουν κατ’ ίδιαν για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι επιχειρήσεις τους.

Προειδοποιούν για «ξεσηκωμό»

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδέσμων ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτος Θρασυβούλου, χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη θα πρέπει να είναι καθολική και δίκαιη προς όλες τις επιχειρήσεις που τη χρειάζονται.

«Σε αντίθετη περίπτωση οι επιχειρήσεις δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, θα ξεσηκωθούν», δήλωσε στη StockWatch.

Σημείωσε ότι από την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων και την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, έχουν πληγεί και οι επιχειρήσεις εστίασης.

«Συνεπώς καλούμε την κυβέρνηση να μελετήσει τη δίκαιη κατανομή της στήριξης προς όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εστίασης», είπε ο κ. Θρασυβούλου.

Οι επιχειρήσεις για τις οποίες μελετά το Υπουργείο Οικονομικών τρόπους στήριξης είναι οι επιχειρήσεις κέντρων διασκέδασης, οι χώροι εκδηλώσεων γάμων και βαφτίσεων, τα σινεμά, τα θέατρα και τα θεματικά πάρκα. Οι εν λόγω επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να περιορίσουν ή και να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω της αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων, μετά την πρόσφατη εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Της Ηρώς Ευθυμίου