You are here

Συγχώνευση ΛΑΪΚΟΥ, ΛΟΕΛ και PRINTCO: Oι λεπτομέρειες

08/02/2002 13:27
Ιστορική μπορεί να χαρακτηρισθεί για τα οικονομικά δρώμενα της Κύπρου η απόφαση για συγχώνευση (με ανταλλαγή μετοχών), των εταιρειών «Λαϊκο Καφεκοπτείο», «ΛΟΕΛ» και «PRINTCO».

Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Λαϊκού Καφεκοπτείου, Ανδρέας Παπακώστας, ανέφερε πριν από λίγο ότι η συγχώνευση των τριών εταιρειών είναι θεμελιώδους σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και ότι διανοίγεται, όπως είπε, μια νέα δυναμική συνεργασιών και επεκτάσεων για τη δημιουργία και ενίσχυση ενός εύρωστου και ευέλικτου οργανισμού.

Ο κ. Παπακώστας επεσήμανε ότι οι συνέργιες που προκύπτουν από τη συγχώνευση των τριών εταιρειών είναι σημαντικές και η αξιοποίησή τους θα είναι το πρώτο μέλημα των διευθύνσεων.

Η ΛΟΕΛ παράγει τα γνωστά κρασιά, χυμούς και οινοπνευματώδη ποτά μεταξύ των οποίων και η δημοφιλής Ζιβάνα. Η PRINTCO διαθέτει σήμερα σύγχρονες εγκαταστάσεις και μηχανήματα εκτυπώσεων μεγάλου όγκου στην Κύπρο.

Η σύνθεση του Ομίλου Λαϊκό, ΛΟΕΛ, PRINTCO

Μετοχικό κεφάλαιο το οποίο θα ανέρχεται στα δώδεκα (12) εκατομμύρια λίρες,
Θα έχει ο νέος Όμιλος που θα προκύψει από την συγχώνευση των δύο βιομηχανιών «Λαϊκόν Καφεκοπτείον Λτδ», «ΛΟΕΛ» και των τυπογραφείων «PRINTCO».

Λεπτομέρειες για την απόφαση συγχώνευσης των τριών εταιρειών, δόθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου θα αποτελείται από έντεκα μέλη, με ηγετική ομάδα, τριμελή Εκτελεστική Επιτροπή. Έχει συμφωνηθεί επικεφαλής του Ομίλου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, να τεθεί ο νυν πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Λαϊκού Καφεκοπτείου, ενώ τα άλλα δύο μέλη, θα είναι οι Λένιν Ιωσήφ (ΛΟΕΛ) και Δώρος Σεραφείμ (PRINTCO). Δύο θέσεις θα είναι Διευθύνοντος Συμβούλου.

Οι αποτιμήσεις και εκτιμήσεις για την πρόταση συγχώνευσης βασίστηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα και τους λογαριασμούς, για τα έτη 1999, 2000 και το πρώτο εξάμηνο του 2001.

Η συγχώνευση των δύο σημαντικών βιομηχανιών «Λαϊκόν Καφεκοπτείον Λτδ», «ΛΟΕΛ» και των τυπογραφείων «PRINTCO», σε ένα Όμιλο Συγκροτημάτων θα ολοκληρωθεί με την αποδοχή από τους μετόχους της ΛΟΕΛ και της PRINTCO, της πρότασης ανταλλαγής των μετοχών τους, με μετοχές του Λαϊκού, καθώς και με την έγκριση της έκδοσης νέων μετοχών, η οποία αναμένεται να γίνει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Λαϊκού.

Η πρόταση προς τους μετόχους της ΛΟΕΛ Λτδ, προνοεί:
Προσφορά οκτώ (8) πλήρως πληρωθεισών μετοχών της εταιρίας Λαϊκόν Καφεκοπτείον Λτδ, για κάθε επτά (7) πλήρως πληρωθείσες μετοχές, της εταιρίας ΛΟΕΛ, οι οποίες θα παραχωρηθούν στους κατόχους μετοχών της ΛΟΕΛ, κατά τη μεταβίβαση των μετοχών.

Προς τους μετόχους της PRINTCO:
Προσφορά πενήντα τεσσάρων (54) πλήρως πληρωθεισών μετοχών της εταιρίας Λαϊκόν Καφεκοπτείον Λτδ, για κάθε μία πλήρως πληρωθείσα μετοχή της εταιρίας PRINTCO Λτδ, οι οποίες θα παραχωρηθούν στους κατόχους μετοχών της PRINTCO, κατά τη μεταβίβαση των μετοχών.

Το 2001, οι πωλήσεις του Λαϊκού ανήλθαν στα 16,5 εκ. λίρες, ενώ τα καθαρά κέρδη αναμένεται να φθάσουν στις 400 - 450 χιλιάδες λίρες. Οι πωλήσεις από τις εργασίες της ΛΟΕΛ ήταν περίπου 11 εκ λίρες, ενώ το 2001 αναμένεται να φθάσουν στα 12 εκ. λίρες. Τα κέρδη της ΛΟΕΛ το 2000 ανήλθαν στις 185 χιλιάδες λίρες, ενώ τα καθαρά κέρδη της εταιρίας PRINTCO, το 2000, ανήλθαν μετά τη φορολογία στις 300 χιλιάδες.

Αναφέρθηκε ακόμα, ότι η επιτυχία του εγχειρήματος έγκειται στη μεγάλη διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου, των τριών εταιριών, με το σύνολο των μετόχων να ανέρχεται στις 14,144 άτομα. Έξη χιλιάδες είναι οι μέτοχοι στο Λαικό, στις 7,700 είναι οι μέτοχοι της ΛΟΕΛ και γύρω στους 600, οι μέτοχοι της PRINTCO.

Για το υπαλληλικό προσωπικό των εταιριών που αριθμεί σήμερα: Λαϊκό, 502 άτομα, της ΛΟΕΛ 132 και της PRINTCO 84 άτομα, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Λαϊκού Καφεκοπτείου, Ανδρέας Παπακώστας, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις λόγω της συγχώνευσης.

Τέλος, στους στόχους του Ομίλου είναι και η εισαγωγή του στο ΧΑΚ, αλλά όπως λέχθηκε αυτό εξαρτάται από την πορεία και από τις συνθήκες που θα επικρατούν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στο ΧΑΚ. Με τα σημερινά δεδομένα, τόνισε εμφαντικά ο ηγέτης του Ομίλου Αντρέας Παπακώστας, «όχι».