You are here

Σύντομα το πόρισμα για Zachs

17/07/2003 11:52
Δηλώσεις Κυπρή στη «SW» και διαβεβαιώσεις για αμερόληπτη και αντικειμενική έρευνα

Πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη η έρευνα για τα αίτια και τους υπευθύνους από την αποτυχημένη επένδυση της Τράπεζας Κύπρου στην εταιρία πληροφορικής Zachs της Ελλάδας (εξαγόρασε το 60% του μετοχικού της κεφαλαίου), η οποία βρίσκεται σε διαδικασία (έχει υποβάλει αίτηση) πτώχευσης. Αυτό δήλωσε στη Stockwatch, ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή.

Παράλληλα, το εξέχον στέλεχος της BOC, διαβεβαιώνει ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν, όπως εξάλλου ανέφερε προς τους μετόχους της Εταιρίας και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συγκροτήματος Σόλων Τριανταφυλλίδης, κατά την πρόσφατη Ετήσια Γενική Συνέλευση. Ο κ. Κυπρή κληθείς από τη «SW» να σχολιάσει σχετικές πληροφορίες και φήμες, απορρίπτει κατηγορηματικά ότι τα μέλη της υπηρεσίας στην οποία ανατέθηκε η έρευνα, εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από ηγετικά στελέχη της Κύπρου, ή από στελέχη που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την επένδυση αυτή.

«Πρόκειται για μια ανεξάρτητη ελεγκτική υπηρεσία, η οποία λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα από την Διεύθυνση και με βάση τις σχετικές Οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», τονίζει στη «SW» ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Συγκροτήματος της BOC, σημειώνοντας ότι αυτή «λειτουργεί στα πλαίσια του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης», ενώ υπάγεται και λογοδοτεί στην αρμόδια υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου».

Ιστορικό

Η ζημιά που υπέστη η BOC από την αποτυχημένη επένδυση στη Zachs, θεωρείται σημαντική αφού ανέρχεται σε εκατομμύρια λίρες. Ανώτατα πάντως, στελέχη του Συγκροτήματος διαβεβαιώνουν πως η ζημιά θα είναι οπωσδήποτε κάτω από τα 13 εκατομμύρια Ευρώ (£7,5 εκ.), ποσό για το οποίο κάνουν λόγο κάποιες πληροφορίες.

Στο ολικό ποσό σύμφωνα με τα ίδια στελέχη περιλαμβάνονται και δάνεια που έχουν δοθεί προς την Zachs και για τα οποία έγιναν και οι «αναγκαίες κρατήσεις για επισφαλή δάνεια».

Μεγάλο μέρος της ζημιάς περιλαμβάνεται στις προβλέψεις για απομείωση επενδύσεων των Οικονομικών αποτελεσμάτων του 2002 και ένα άλλο μέρος στις προβλέψεις για απομειώσεις και επισφάλειες στα Τριμηνιαία του 2003 διαβεβαιώνουν, αποφεύγοντας όμως να αναφερθούν σε συγκεκριμένα ποσά.

Κεφαλαιαγορά

Η BOC, πριν από την ανακοίνωση για τα Τριμηνιαία του 2003 έδωσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «όλα τα στοιχεία» της υπόθεσης, η οποία και έκρινε ότι δεν ήταν απαραίτητο να εκδώσει ανακοίνωση για profit warning. «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι οι πιθανές απώλειες της Τράπεζας Κύπρου από την επένδυση στη Zachs δεν είναι σημαντικές σε σύγκριση με τα μεγέθη του Συγκροτήματος και για το λόγο αυτό δεν ζητήσαμε να γίνει σχετική ανακοίνωση», ανέφερε αργότερα σε σχετική δήλωση του στη Stockwatch, ο Πρόεδρος της επιτροπής Μάριος Κληρίδης.

Το φιάσκο ωστόσο, με την Zachs, είχε ως συνέπεια να τεθεί υπό αδράνεια και ουσιαστικά «πάγωμα» της λειτουργίας η BOC Ventures Ltd, με μοναδικό ρόλο σήμερα τον περιορισμός της στη διαχείριση των υφιστάμενων επενδύσεων έως ότου αυτές τελικά «ξεφορτωθούν».

Του Κυριάκου Κυριακίδη