You are here

Σύντομα στρατηγικός επενδυτής για ΚΑ

03/04/2015 12:41
Η διαδικασία για προσέλκυση ενδιαφέροντος στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) θα ξεκινήσει σύντομα, ανέφερε σήμερα ο έφορος αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου, χωρίς ωστόσο να τίθεται ακόμη χρονοδιάγραμμα.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, ο κ. Ηρoδότου διευκρίνισε ότι η διαδικασία αφορά τη χρήση των λογοτύπων των ΚΑ.

«Δεν είναι αυτοσκοπός η αποκρατικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Περδίκης, εξέφρασε όμως την ετοιμότητα του κινήματος να μελετήσει προτάσεις προς το συμφέρον της Κύπρου και των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε σημαντικό το ζήτημα της πρόσκλησης στρατηγικών επενδυτών για μεγάλους και παραγωγικούς ημικρατικούς οργανισμούς, ζήτησε όμως να διασφαλιστούν μέσα από τη διαδικασία αυτή, το δημόσιο συμφέρον, η εθνική ασφάλεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων «σε ένα λογικό βαθμό».

Εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του Κινήματος Οικολόγων σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στην ΑΗΚ. «Πρέπει να γίνονται προσεκτικές κινήσεις, να λαμβάνονται υπόψη οι διευθύνσεις των ημικρατικών οργανισμών αλλά και οι εργαζόμενοι» σε σχέση με τους όρους οποιονδήποτε μελετών, που αφορούν την πρόσκληση στρατηγικού επενδυτού, είπε.

Συμπλήρωσε ότι για τους Οικολόγους δεν είναι αυτοσκοπός η αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, είπε όμως ότι είναι διατεθειμένοι να μελετήσουν κάθε πρόταση, η οποία θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου και του λαού, θα προσφέρονται μέσω αυτής υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και σε λογική τιμή και δεν θα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και αρνητικά τα δικαιώματα εργαζομένων.

Παράλληλα είπε ότι οι όποιες επιλογές δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον.

Είπε τέλος ότι το Κίνημα Οικολόγων θα συνεχίσει να είναι σε επαφή με τον έφορο, ώστε να έχει την απαραίτητη ενημέρωση και πληροφόρηση.

Ο κ. Ηροδότου, ερωτηθείς σχετικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές, είπε ότι η διαδικασία για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από στρατηγικό επενδυτή θα ξεκινήσει σύντομα, ενώ πρόσθεσε ότι το έργο του ανατέθηκε μετά από σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, που λήφθηκε την προηγούμενη έβδομα.

Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία, μελέτες και αναλύσεις από την πλευρά του γραφείου του πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαδικασία, καθώς η απόφαση του υπουργικού είναι πρόσφατη.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αλλά «ο σκοπός μας είναι να ξεκινήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται» είπε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, είπε ότι τον ενημέρωσε για όλο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ άκουσε και τις ανησυχίες του και συζήτησαν πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, μέσω των διαδικασιών που εφαρμόζονται.

Είπε τέλος ότι η ενημέρωση θα συνεχιστεί καθώς θα υπάρχουν διαρκείς συναντήσεις για το θέμα.