You are here

Τα ακίνητα κτύπησαν ισολογισμό CTC

28/02/2014 11:57
Ζημιές ανακοίνωσε για το 2013 η CTC έναντι κερδών πέρσι λόγω της επανεκτίμησης ακινήτων.

Οι ζημιές της εταιρείας ανήλθαν στα €14 εκ. έναντι κερδών €4,4 εκ. το 2012.

Από την επανεκτίμηση ακινήτων προέκυψαν ζημιές €27,9 εκ. ενώ η εταιρεία είχε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη από την πώληση της MTN.

Τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα της εταιρείας ανήλθαν στα €2,8 εκ. από €1,8 εκ.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα €361,8 εκ. σε σύγκριση με €407,4 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σημειώνοντας μείωση €45,7 εκ. ή 11,2%. Η μείωση προέρχεται κυρίως από τους τομείς του λιανεμπορίου και των οχημάτων που επηρεάζονται έντονα από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης, ειδικά μετά τα γεγονότα του φετινού Μαρτίου.

Ο κύκλος εργασιών επηρεάστηκε από την απόφαση για τερματισμό των ζημιογόνων εργασιών της εταιρείας Domex Trading Co Ltd, θυγατρικής του συγκροτήματος Ermes, όπως και τον τερματισμό της λειτουργίας του καταστήματος Debenhams Avenue της Ermes.

Τα μεικτά κέρδη και άλλα εισοδήματα μειώθηκαν στα €110,8 εκ. από €133 εκ. το 2012.

Στα αποτελέσματα περιλαμβάνονται μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους €2,8 εκ. που προκύπτουν από απομειώσεις των επενδύσεων των πάγιων στοιχείων και άλλων στοιχείων ενεργητικού των υπό τερματισμό δραστηριοτήτων καθώς και ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της εξυγίανσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος ύψους €265 χιλ. στη Λαϊκή Τράπεζα και €889 χιλ. στην Τράπεζα Κύπρου που μετατράπηκαν σε μετοχές.

Επίσης ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας είναι αυξημένος κατά €500 χιλ.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η κερδοφόρα πώληση του μεριδίου της εταιρείας Amaracos Holdings, θυγατρικής της CTC στο κεφάλαιο της MTN Cyprus, στον όμιλο MTN Νοτίου Αφρικής απέφερε κέρδη €15,7 εκ.

Σημειώνεται ότι οι έγκαιρες και συγκεκριμένες ενέργειες του συγκροτήματος για μείωση των δαπανών του έχουν αποφέρει ήδη σημαντικά αποτελέσματα με μείωση στα λειτουργικά έξοδα κατά €12,8 εκ. ή 15%.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι το ΔΣ και η διεύθυνση συνεχίζουν να διαχειρίζονται προσεκτικά τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για περαιτέρω μείωση των δαπανών, μείωση του πιστωτικού κινδύνου και αναδιοργάνωση των εργασιών του ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό και ικανό να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Γ.Χ.