You are here

Τα μεγαλύτερα προβλήματα των επιχειρήσεων

16/11/2022 17:55

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν το 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας 30ης έρευνας των Ευρωεπιμελητήριων η οποία ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες ανάμεσα σε 42000 επιχειρήσεις από 25 χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος μέσω του ΚΕΒΕ. 

Όπως αναφέρει η έκθεση, τα σημαντικότερα προβλήματα των κυπριακών επιχειρήσεων το 2023 αναμένεται να είναι το ψηλό κόστος εργασίας κατά 21% και κατά 19% η δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης σε ενέργεια και πρώτες ύλες.

Ποσοστό 18% αναμένει ότι το 2023 φέρνει προβλήματα για τις επιχειρήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ ποσοστό 15% αναμένει ελλείψεις εργαζομένων με δεξιότητες και εξειδίκευση.

Επιπλέον, ποσοστό 14% σημειώνει ανησυχίες λόγω νέων πιθανών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Παρά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς, το 34,9% αναμένει αύξηση των εγχώριων πωλήσεων, ενώ το 20,8% αναμένει μείωση. Ποσοστό 44,3% δεν αναμένει κάποια μεταβολή.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, το 40,7% των κυπριακών επιχειρήσεων αναμένει αύξηση, ενώ το 23,7% αναμένει μείωση και το 35,6% δεν αναμένει κάποια μεταβολή.

Ποσοστό 32,3% αναμένει βελτίωση στην εργοδότηση, ποσοστό 59,4% αναμένει ότι δεν θα αλλάξει κάτι και το 8,3% αναμένει μείωση.

Καθηλωμένες οι επενδύσεις

Στην ενότητα επενδύσεις, το 56,1% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα μείνουν αμετάβλητες, το 28,3% αναμένει αύξηση και το 29,3% αναμένει μείωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, αφού η επιχειρηματική κοινότητα της ΕΕ μετρά ακόμη πληγές από την πανδημία των τελευταίων τριών χρόνων.

Παρά την εντυπωσιακή ανθεκτικότητα που δείχνουν οι επιχειρήσεις στις ισχυρές προκλήσεις της οικονομίας, λόγω του ουκρανικού πολέμου, των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και του ανοδικού πληθωρισμού, το ΚΕΒΕ σημειώνει ότι η ανθεκτικότητα δεν θα κρατήσει για πάντα.

Οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με αυξήσεις στους μισθούς, του κόστους παραγωγής και της αβεβαιότητας λόγω των αλυσίδων εφοδιασμού και των οικονομικών προοπτικών, προσθέτει.

Σύμφωνα τα αποτελέσματα της μελέτης, οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι το 2023 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, ενώ η εμπιστοσύνη τους και οι προσδοκίες τους για το νέο έτος έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

Στους παράγοντες που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις προστίθενται ακόμη, οι ανησυχίες για οικονομικά προσιτή πρόσβαση στην ενέργεια και πρώτες ύλες και οι ελλείψεις δεξιοτήτων και το κόστος εργασίας.

Ακόμη, όπως αναφέρεται, η επόμενη χρονιά θα είναι αφιερωμένη στο βραχυπρόθεσμο μετριασμό των ζημιών των επιχειρήσεων.

Συντονισμένες λύσεις

Όπως αναφέρει το ΚΕΒΕ, τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια της ΕΕ, ζητούν συντονισμένες λύσεις, ώστε να αξιοποιηθεί η ισχύ της ενιαίας αγοράς και μέσω της, να επανεκκινήσει η οικονομική ανάπτυξη.

Σημειώνει ακόμη, ότι η ανησυχητική πτώση των προβλέψεων σχετικά με τις εξαγωγές που αναφέρει η έρευνα, τονίζει την ανάγκη για αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων στην ελεύθερη κυκλοφορία και στην δημιουργία περισσότερων ευκαιριών και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η έρευνα τονίζει ότι η ενιαία αγορά είναι η λύση – μονόδρομος για την ΕΕ και την σύναψη εμπορικών συμβολαίων με άλλες χώρες.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού με απαραίτητες δεξιότητες, ενώ βάζοντας στην πράξη και το αυξανόμενο κόστος εργασίας δημιουργούνται ανησυχίες στους επιχειρηματίες.

Το 2023 ορίστηκε από την ΕΕ, ως το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, ενώ τα ευρωπαϊκά επιμελητήρια αναμένεται να συνεργαστούν με θεσμικά όργανα της ΕΕ για την εξεύρεση λύσεων των προβλημάτων και των αναγκών της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με το ΚΕΒΕ.

Μ.Κ.