You are here

Τέλος εποχής στην Τράπεζα Κύπρου

27/07/2004 13:39
Με νέα δομή και πλήρη αναδιοργάνωση της ηγετικής πυραμίδας, θα ξεκινήσει το 2005 το Συγκρότημα της BOC. Ενόψει της αποχώρησης του ιστορικού ηγέτη του μεγαλύτερου Τραπεζικού Ιδρύματος της Κύπρου, Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, με ομόφωνη απόφασή του ΔΣ, αποφασίσθηκε η αποσύνδεση των εκτελεστικών εξουσιών από τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, η κατάργηση της θέσης του Διοικητή και η δημιουργία δύο νέων θέσεων με καθαρά εκτελεστικές εξουσίες.

Στα δύο νέα ηγετικά πόστα, του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή του Συγκροτήματος, έχει διοριστεί ο Ανδρέας Ηλιάδης, που σήμερα κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, ενώ στο πόστο του Αναπληρωτή Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή Συγκροτήματος και Πρώτου Εκτελεστικού Διευθυντή Εργασιών Κύπρου, έχει διοριστεί ο Χαρίλαος Σταυράκης, σήμερα Γενικός Διευθυντής, αρμόδιος για Διεθνείς Τραπεζικές Υπηρεσίες.

Ηλιάδης και Σταυράκης αναλαμβάνουν τα εκτελεστικά καθήκοντα της υφισταμένης Ανωτάτης Εκτελεστικής Διεύθυνσης του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή του Προέδρου του Συγκροτήματος (Σόλωνα Τριανταφυλλίδη), του Διοικητή (Χρίστου Παντζαρή) και του Πρώτου Γενικού Διευθυντή Συγκροτήματος (Ευδόκιμου Ξενοφώντος).

Οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2004, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πλήρη ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ανώτατης Εκτελεστικής Διεύθυνσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι Σόλων Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Παντζαρής και Ευδόκιμος Ξενοφώντος θα παραμείνουν στη συνέχεια ως απλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς καμία εκτελεστική εξουσία.

Οι κκ. Παντζαρής και Ξενοφώντος θα συνεχίσουν ως μέλη του ΔΣ και ως Πρόεδροι ή μέλη θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος. Θα έχουν επίσης συμβουλευτικό ρόλο στη νέα Ανώτατη Εκτελεστική Διεύθυνση και θα διεκπεραιώνουν τέτοια ειδικά καθήκοντα που δυνατό να τους αναθέσει στο μέλλον το Διοικητικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, η αναδιοργάνωση έγινε στα πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης - πρακτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες - σύμφωνα με την οποία τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος θα ασκούν μη εκτελεστικά καθήκοντα.

Ο κ. Γιάννης Κυπρή, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής Συγκροτήματος, διορίζεται στη θέση του Πρώτου Γενικού Διευθυντή Συγκροτήματος, με διευρυμένες ευθύνες στους τομείς της οικονομικής διεύθυνσης (Financial Control), εταιρικής διακυβέρνησης, κεφαλαίου και άλλων συναφών θεμάτων, όπως θα καθοριστούν λεπτομερώς. Η θέση αυτή θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία, σε συνάρτηση με την ανάγκη αποτελεσματικής λειτουργίας του Συγκροτήματος.

Η νέα Ανώτατη Εκτελεστική Διεύθυνση του Συγκροτήματος θα μελετήσει λεπτομερώς τη δομή του Συγκροτήματος κάτω από την καθοδήγηση του Προέδρου. Προς τούτο έχει δημιουργηθεί Ειδική Επιτροπή (Implementation Committee) η οποία θα υποβάλει εισηγήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Του Κυριάκου Κυριακίδη