You are here

Τεράστιες οι προοπτικές για το κυπριακό κρασί

22/11/2019 06:43

Τεράστιες προοπτικές διαβλέπουν οι παράγοντες της αγοράς στη διεθνοποίηση και καταξίωση του κυπριακού κρασιού.  Έχοντας επενδύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην ανάκτηση τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης, αλλά και της λειτουργικής αρτιότητας, τα κυπριακά οινοποιεία εκτιμούν ότι ήρθε η στιγμή να κεφαλαιοποιήσουν τις προσπάθειες, οδηγώντας το κυπριακό κρασί σε περίοδο ουσιαστικής αναγέννησης.

Ουσιαστικό τεκμήριο των προοπτικών είναι οι παγκόσμιες διακρίσεις που λαμβάνουν κάθε χρόνο τα κυπριακά κρασιά, που παραμένουν όμως άγνωστες, τόσο στο κυπριακό κοινό όσο και στους ξένους.

Το 2018 η Κύπρος εξήγαγε κρασί αξίας μόλις €2,5 εκ., σύμφωνα με τη Eurostat, μόλις μια «σταγόνα» από τα περίπου €23 δισ. οίνου που εξήγαγαν συνολικά οι ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια χρονιά, στην Κύπρο εισήχθησαν κρασιά αξίας €26 εκ.

 «Η οινοποίηση μετακινήθηκε στο αμπέλι επιστρέφοντας στις οινικές μας ρίζες. Ανακαινίστηκαν παλιά και δημιουργήθηκαν νέα οινοποιεία στους αμπελώνες.  Η αναμπέλωση, η ανάμειξη των οινοποιών στην καλλιέργεια αλλά και η εφαρμογή τεχνολογίας αιχμής στην παραγωγή ήταν παράγοντες που σηματοδότησαν την αλλαγή.  Σε συνδυασμό με το κυπριακό terroir και τη συνεργασία των ανθρώπων με όραμα για το κρασί, μπήκε η βάση για την αναγέννηση της κυπριακής οινοποιίας. Έτσι δημιουργήθηκαν κρασιά που κερδίζουν σιγά σιγά τη θέση που τους αρμόζει στην προτίμηση του κύπριου καταναλωτή, ο οποίος σταδιακά αποκτά και οινική κουλτούρα», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της KEO, Χαράλαμπος Παναγιώτου.

Από την πτώση στην άνοδο

Παρά την παράδοση αιώνων, η κυπριακή οινοπαραγωγή ήταν για χρόνια προσανατολισμένη στην παραγωγή χύμα κρασιού και όχι κρασιού υψηλής ποιότητας.

Έτσι μετά τη διακοπή, από το 2004 και έπειτα, των επιδοτήσεων, οι αμπελουργικές εκτάσεις περιορίστηκαν και η ετήσια παραγωγή υποχώρησε σημαντικά. 

Οι τιμές αυξήθηκαν και οι τεράστιες αγορές του χύμα στο εξωτερικό, σε Άπω Ανατολή και Βορειοανατολική Ευρώπη, χάθηκαν.

Παράλληλα, μπήκαν στην αγορά νέες χώρες όπως η Χιλή και η Νότιος Αφρική με πολύ χαμηλότερες τιμές.  Συνέπεια αυτού ήταν η καταρράκωση του κυπριακού κρασιού, που με εξαίρεση την Κουμανδαρία, απόκτησε αρνητική εικόνα, κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.

Οι κύπριοι οινοποιοί δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Άρχισαν να επενδύουν στην ποιότητα και κυρίως στην παρουσίαση των κυπριακών κρασιών. 

«Η εργοδότηση επαγγελματιών αλλά και εκπαιδευμένων οινολόγων και γεωπόνων στο χώρο έφερε καινοτομίες και εγγυημένα αποτελέσματα στο κεφάλαιο ποιότητα. Τα οινοποιεία στοχεύουν τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά, δίνοντας μάχη για να καθιερωθούν ψηλά στη συνείδηση του καταναλωτή και να διεκδικήσουν υψηλότερες τιμές», αναφέρει ο sales & marketing manager του οινοποιείου Kamanterena - Sodap, Μαρίνος Περικλέους.

«Την τελευταία 20ετία νιώσαμε επιτακτική την ανάγκη να περιοριστούμε στην ουσία. Επικεντρωθήκαμε στο αμπέλι, αναβαθμίζουμε συνεχώς και μεθοδικά την ποιότητα των κρασιών μας με τη συμβολή καταρτισμένων συνεργατών που έχουν εμπειρία, γνώση και αγάπη για το κρασί. Με σεβασμό στην παρακαταθήκη μιας ιστορίας 175 χρόνων-πέντε γενεών προγόνων μας που υπήρξαν οι σκαπανείς στην παραγωγή κρασιού στον τόπο μας, εμείς συνεχίζουμε. Έχοντας στη διάθεση μας 350 χιλιάδες λίτρα ετησίως, εστιάζουμε με σοβαρότητα στη δημιουργία ταυτότητας με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το παρελθόν», αναφέρει η Διευθύντρια του οινοποιείου Όλυμπος, Ολβία Χατζηπαύλου. 

«Η παγκόσμια τάση, θέλει κρασιά με ταυτότητα και γευστικές ιδιαιτερότητες. Για αυτό, ο πολλαπλασιασμός των κυπριακών αυτόχθονων ποικιλιών θα αποτελέσει τη βάση για μια νέα γενιά κρασιών, συμβατών με τις διεθνείς τάσεις της παγκόσμιας αγοράς.  Το ιστορικό οινοποιείο της ΚΕΟ στη Μαλλιά αντιπροσωπεύει τη μακρόχρονη κυπριακή παράδοση στο καλό κρασί», επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της KEO plc, Χαράλαμπος Παναγιώτου.

Ο Διευθυντής της ΛΟΕΛ, Χαράλαμπος Πιττάκας, επισημαίνει ότι πλέον οι προοπτικές για το κυπριακό κρασί είναι τεράστιες.

«Οι κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου είναι πολύ καλές σε ότι αφορά στη παραγωγή πρώτης ύλης, δηλαδή οινοποιήσιμων σταφυλιών και η τεχνογνωσία και οι υποδομές στην εταιρεία μας είναι εξαιρετικά καλές πλέον. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη μεγάλη παράδοση και τη φήμη που κτίστηκε μέσα από τα χρόνια για τη μοναδικότητα των κυπριακών οίνων δημιουργούν τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Θα έλεγα λοιπόν πως οι προοπτικές είναι πολύ καλές και θα επιδιώξουμε να μετουσιώσουμε σε πράξη τον στόχο μας που είναι η παραγωγή ποιοτικού κρασιού για κάθε βαλάντιο και η συνεχής αναβάθμιση και προβολή των κυπριακών αλλά και εκλεκτών ξένων οινοποιήσιμων ποικιλιών σε όλους τους λάτρεις του είδους».

Αναγκαίο το Εθνικό πλάνο για διεθνή καθιέρωση

Παρά τις προσπάθειες βελτίωσης της παραγωγικής ικανότητας των κυπριακών οινοποιείων, το κυπριακό κρασί παραμένει σχετικά άγνωστο, καθώς η Κύπρος, απέτυχε να «κτίσει το δικό της όνομα» σ’ αυτό τον τομέα.

«Δεν μας ξέρουν ως προορισμό κρασιών και αυτό είναι κακό διότι υπάρχουν κάποιες χώρες που ενώ δεν έχουν κάποιες επιτυχίες όσον αφορά την παραγωγή κρασιού, έχουν βγάλει όνομα και εκείνοι κερδίζουν.  Όπως η Νέα Ζηλανδία, όπως η Χιλή.  Ενώ τα κρασιά μας κερδίζουν μετάλλια, διότι ο διαγωνισμός κρίνεται στο ποτήρι, λόγω του ότι ο κόσμος δεν τα ξέρει, χάνουμε.  Και για αυτό φταίμε όλοι και κυρίως η πολιτεία διότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να κτιστεί ένα καλό όνομα για το κυπριακό κρασί. Επίσης, πρέπει ακόμη ο κύπριος καταναλωτής να γνωρίσει και να αγαπήσει περαιτέρω το κυπριακό κρασί, το οποίο είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από πολλά ξένα που έχουν κατακλύσει την αγορά», επισημαίνει ο Μαρίνος Περικλέους.

«Με σημαία την Κουμανδαρία, χρειάζεται να εκπονήσουμε εθνικό στρατηγικό πλάνο κτισίματος και προώθησης του σήματος «Κυπριακό Κρασί».  Κλειδί στην επιτυχία θα αποτελέσει η συνεργασία. Ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου μετουσιώνει ουσιαστικά το ομαδικό πνεύμα με το οποίο θα πρέπει να δουλέψουν όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του κράτους, για να αποκτήσει ξανά το κυπριακό κρασί την θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο οινικό χάρτη», αναφέρει ο κ. Παναγιώτου.

Φέτος σαν ΣΟΚ (Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου) εργαστήκαμε σκληρά για να εντάξουμε την κοινότητα της Κουμανταρίας στην Άυλη Κληρονομιά της Unesco.

Στόχος μας να μπούμε αρχικά στην κρατική λίστα και κάποια στιγμή στον παγκόσμιο κατάλογο. Η άρρηκτη σχέση της κληρονομιάς της Κύπρου με αυτό το μοναδικό προϊόν μας ωθεί στο να το αναδεικνύουμε ακόμη περισσότερο στην παγκόσμια αγορά, με αυτό τον τρόπο να αποφευχθεί η εξαφάνιση του», τονίζει η κ. Χατζηπαύλου.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου