You are here

«Θα πέσουν κεφάλια» λόγω Zachs υπόσχεται ο Σ. Τριανταφυλλίδης

14/05/2003 20:04
Απρόοπτα και «εκπλήξεις» στην Ετήσια ΓΣ του Συγκροτήματος Κύπρου

Σκληρή και έντονη κριτική από λιγοστούς μετόχους προς το ΔΣ


«Υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν». Με τη λακωνική αλλά και χαρακτηριστική αυτή φράση ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Σόλων Τριανταφυλλίδης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την εξαιρετικά αποτυχημένη επένδυση της Κύπρου στην εταιρία πληροφορικής Zachs της Ελλάδας, η οποία στη συνέχεια μετά την εξαγορά του 60% του μετοχικού της κεφαλαίου χρεοκόπησε με αποτέλεσμα οι μέτοχοι της Κύπρου να ζημιώσουν αρκετά εκατομμύρια λίρες.

Μιλώντας κατά την διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συγκροτήματος που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε σε επένδυση η οποία «αποδείχθηκε ατυχής», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων εξέφρασε την αποφασιστικότητα του τόσο για την απόδοση ευθυνών, όσο και για τις συνέπειες που θα έχουν όσοι συνέβαλαν στην κακή αυτή επένδυση, η οποία σύμφωνα με κάποιους μετόχους, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πέραν των 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως, δύο ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη φετινή ετήσια Γενική Συνέλευση του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου: Πρώτον, η εντυπωσιακά μικρή προσέλευση των μετόχων, γεγονός που σχολίασε και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος, και Δεύτερον, οι πολλές «επιθετικές» ερωτήσεις που δέχθηκε το ΔΣ από μετόχους π.χ. για την πολιτική που ακολούθησε η Κύπρου κατά το 1999, για το μεγάλο ποσό που οφείλει στο ταμείο του προσωπικού, για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, για τις απολαβές των μελών του (Συμβουλίου), για τη δήλωση Σ. Τριανταφυλλίδη το 2002 ότι «όποιος πωλήσει μετοχές της Κύπρου είναι τρελός» κ.λ.π.

Ωστόσο, στη συνέχεια η γενική συνέλευση ενέκρινε (ενίοτε με χειροκροτήματα, ενίοτε με ανάταση χειρός) την αμοιβή των μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ, που ανέρχεται συνολικά στις £129,000 ετησίως.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι, ύστερα από παρατήρηση μετόχου ότι τα μέλη του ΔΣ θα έπρεπε να μειώσουν «δραστικά» τις απολαβές τους ως «υπεύθυνοι» για όσα αρνητικά συνέβησαν στην Κύπρου τα τελευταία χρόνια, (γεγονός που προκάλεσε τα ζωηρά χειροκροτήματα των υπολοίπων μετόχων), ο αντιπρόεδρος Χρίστος Παντζαρής σημείωσε παρεμβαίνοντας ότι οι εκτελεστικοί σύμβουλοι μείωσαν τις απολαβές τους κατά 20%.

Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο καταβολής μερίσματος, ο Πρόεδρος Σόλων Τριανταφυλλίδης διαβεβαίωσε τους μετόχους πως «μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν» το Συγκρότημα θα επανέλθει στην καταβολή μερίσματος «με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».

Τριμηνιαία

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνέλευσης το Συγκρότημα ανακοίνωσε τα τριμηνιαία του αποτελέσματα. Τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν στα £6,1 εκατομμύρια έναντι £6,7 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση των κερδών επήλθε παρά την σημαντική αύξηση 15% στα καθαρά έσοδα από τόκους και οφείλεται κυρίως στην αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και στην συνεχιζόμενη αύξηση του εργατικού κόστους.

Του Κυριάκου Κυριακίδη