You are here

Τον επόμενο μήνα ξεκαθαρίζει για PHA

24/01/2005 08:37
Μάχη με το χρόνο δίνει η A. Panayides Contracting για να συντάξει εντός των προκαθορισμένων χρονικών πλαισίων τη δημόσια πρόταση για τα Λατομεία Φαρμακάς (PHA). Όπως ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα, ομάδα επενδυτών μεταξύ των οποίων και η A. Panayides Contracting, οι οποίοι ελέγχουν το 56,53% της PHA, εξέφρασαν πρόθεση για εξαγορά των Λατομείων προσφέροντας για κάθε 10 μετοχές της Φαρμακάς 9 σεντ και 3 μετοχές της Panayides (APC).

Στέλεχος της APC κληθείς από τη StockWatch να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν για την αξιολόγηση της PHA όσον αφορά τη λογιστική αξία των δύο εταιρειών, ανέφερε ότι «στην πρόταση που θα καταθέσουμε θα δίδονται αναλυτικές καταστάσεις και πληροφορίες για το θέμα αυτό». Η δημόσια πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το δέλεαρ πάντως προς τους μετόχους των Λατομείων είναι, σύμφωνα με την πλευρά των προτεινόντων, «διπλό»: αφενός θα λάβουν ως αντιπαροχή χρηματικό ποσό (9 σεντ ανά μετοχή), και αφετέρου θα διατηρήσουν, μέσω της Panayides, τα οφέλη που υπάρχουν από την εταιρεία Φαρμακάς – καθώς η δεύτερη θα καταστεί θυγατρική της πρώτης. Η APC με την εξαγορά αυτή στοχεύει στην καθετοποίησή της προς τις πρώτες ύλες, τις οποίες παράγει η σκοπευόμενη εταιρεία. Να σημειωθεί ότι η Panayides κατέχει σήμερα το 29,34% της PHA.

Όσον αφορά το χρηματιστηριακό μέλλον της σκοπευόμενης εταιρείας αυτό είναι άδηλο. Όπως αναφέρεται, δεν είναι αυτοσκοπός των προτεινόντων να θέσουν την εταιρεία εκτός πατώματος, αλλά αυτό ενδέχεται να συμβεί εάν μετά την εξαγορά η PHA δεν έχει επαρκή διασπορά.

Το συνολικό εκδομένο κεφάλαιο της Λατομεία Φαρμακάς είναι 30.455.340 μετοχές. Οι δημόσιες εταιρείες οι οποίες κατέχουν αξιοσημείωτο μερίδιο στην εταιρεία (βλ. πίνακα) είναι οι: Αθηνά Επενδυτική (1,39%), Spidertrade Finance (0,8%), SAFS Corporation Finance (0,78%), Liberty Life (0,52%), MarkeTrends Ins. (0,48%) και Lanitis Bros (0,47%).

Η μετοχή της PHA τέθηκε αρχικά εκτός διαπραγμάτευσης. Επέστρεψε στο «πάτωμα» την περασμένη Παρασκευή, με εντυπωσιακή άνοδο 15%.

Γ.Α.