You are here

TPEIR: Δίκαιη η πρόταση προς MPB

17/01/2007 18:09
• Ευνοεί εξαγορά μίας κυπριακής τράπεζας

• Αισιοδοξία για επιτυχία ΔΠ


Η Τρ. Πειραιώς δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τη δημόσια πρόταση που κατέθεσε για εξαγορά της Marfin Popular καθώς θεωρεί ότι η πρόταση που κατέθεσε είναι δίκαια. Με αυτά τα λόγια ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Κολακίδης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, απηύθυνε πρόσκληση προς τους μετόχους της MPB να αποδεχθούν την πρόταση ώστε να δημιουργηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα πίσω από την Εθνική με μερίδιο αγοράς 15%, και μια τράπεζα που θα κατέχει το 25% της κυπριακής αγοράς. Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτών οι οποίοι διερωτήθηκαν γιατί να μην θεωρείται αμυντική κίνηση η προσφορά που κατέθεσαν, τόνισε ότι από τα μέσα του Σεπτεμβρίου μέχρι την προηγούμενη εβοδομάδα η MPB σημείωσε αύξηση 40% χωρίς όμως να αλλάξει κάτι στα θεμελιώδη της στοιχεία. Η προσφορά συνέχισε «αντικατοπτρίζει το σύνολο του ενεργητικού και τη κερδοφορία των δύο ομίλων». Θα αλλάξει η πρόταση μόνο αν αλλάξουν τα θεμελιώδη στοιχεία της ΜΡΒ, σημείωσε.

Ο κ. Κολακίδης ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν επιθυμεί τη συγχώνευση και με τις δύο κυπριακές τράπεζες, αλλά με τη μία εκ των δύο καθώς η συγχώνευση τριών τραπεζών θα δημιουργούσε αρκετά προβλήματα. «Αποφασίσαμε να κινηθούμε για την εξαγορά της MPB μετά που απέρριψε την πρόταση μας το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Οι μέτοχοι της Marfin αν αποδεχθούν την ΔΠ μας, έχουν την ευκαιρία να μπουν σε ένα Όμιλο ο οποίος έχει εξαιρετικές προοπτικές κερδοφορίας. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσουμε τους στρατηγικούς μας στόχους για την επόμενη τετραετία και θα μπορούν να μάθουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος για την πρόταση που κατέθεσαν προς την Τράπεζα Κύπρου, υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή δεν περιλάμβανε discount γιατί θεωρούν ότι η BOCY είναι μια τράπεζα με αρκετά χρόνια ιστορίας και εξαιρετικές προοπτικές, σε αντίθεση με τη MPB που πρόκειται για ένα σχήμα που μόλις έχει δημιουργηθεί»

Ο κ. Κολακίδης διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η Πειραιώς εξέταζε στο παρελθόν, τόσο την Εγνατία, όσο και την Λαϊκή αλλά η τριπλή της συγχώνευση με την Marfin εμπόδισε τις όποιες κινήσεις εξέταζαν.

Τέλος, όσον αφορά τη ΔΠ, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της TPEIR θα έχει διάρκεια 45 ημέρες, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου του 2007. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχει αυτό το εγχείρημα», κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ