You are here

Τρ. Κύπρου: Μείωση 70% στα κέρδη

28/08/2002 22:40
-> Καρκίνος οι δαπάνες προσωπικού (λόγω της σύμβασης;)

-> Μεγάλη αύξηση στις προβλέψεις

-> «Κόβει» το προμέρισμα


Μείωση 68% είχαν τα κέρδη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του 2002 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αναγκάζοντας την μεγαλύτερη εταιρεία του ΧΑΚ να αποκόψει το προμέρισμα για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη αύξηση των λειτουργικών δαπανών (£89,7 το 2002 έναντι £76,9 το 2001) και η ανησυχητική αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς χρεώστες (£18 εκ. έναντι £8 εκ.) περιόρισαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας στα £10,5 εκ. έναντι £32,4 εκ που ήταν πέρσι.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Γιάννης Κυπρή και ο Αρχιλογιστής Χρίστης Χατζημιτσής εξήγησαν ότι η μείωση των κερδών «ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του 2002 εμπεριέχει την πλήρη μείωση των επιτοκίων και τα αρνητικά επακόλουθα της ύφεσης στην παγκόσμια και την κυπριακή οικονομία, ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002 δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από τους πιο πάνω παράγοντες».

Δαπάνες προσωπικού

Αναλύοντας τις δαπάνες προσωπικού, ο κ. Χατζημιτσής ανέφερε ότι η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από προσλήψεις 153 πρόσθετων υπαλλήλων στην Ελλάδα που ανέβασαν το εργατικό κόστος στα £10,5 εκ. έναντι £8 που ήταν πέρσι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αντίστοιχες δαπάνες στην Κύπρο σημείωσαν αύξηση £5 εκ. περίπου φθάνοντας τα £38 εκ. από £33 που ήταν πέρσι αν και η αύξηση του προσωπικού ήταν μηδαμινή (μόλις 8 άτομα!). Όπως ανέφερε ο κ. Κυπρή, στις δαπάνες περιλαμβάνονται και προβλέψεις για το πρόσθετο εργατικό κόστος που θα προκύψει από τη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Κρατώντας κλειστά τα χαρτιά των τραπεζών για το προβλεπόμενο κόστος -- αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η μεσολάβηση του υπουργείου Eργασίας -- ο κ. Κυπρή αρκέστηκε να πει ότι η μεγάλη αύξηση οφείλεται σε έκτακτη εισφορά στο Ταμείο Αφυπηρέτησης που τα τελευταία χρόνια είναι ελλειμματικό.

Provisions

Σχολιάζοντας την μεγάλη αύξηση των προβλέψεων που έκανε η Τράπεζα για επισφαλείς χρεώστες ο κ. Κυπρή εξήγησε ότι οφείλεται στο γεγονός «ότι οι προβλέψεις για το έτος 2001 έγιναν κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του έτους». «Επομένως», πρόσθεσε ο κ. Κυπρή, «οι προβλέψεις για ολόκληρο το έτος 2002 συγκρινόμενες με εκείνες για ολόκληρο το έτος 2001, δεν αναμένεται με τα σημερινά δεδομένα να είναι αυξημένες στο βαθμό που είναι αυξημένες οι προβλέψεις πρώτου εξαμήνου».

Μέρισμα

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης να μην δοθεί προμέρισμα ο κ. Χατζημιτσής αναφέρθηκε στη μείωση των κερδών, στις κεφαλαιακές ανάγκες για στήριξη της επέκτασης, στην οικονομική αβεβαιότητα και στο ήδη δοθέν τελικό μέρισμα των 8 σεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν παρά τις προηγούμενες διακηρύξεις για «σταθερή μερισματική πολιτική» η Τράπεζα προτίθεται να μειώσει ή να αποκόψει το τελικό μέρισμα, ο κ. Κυπρή είπε ότι η απόφαση για παραχώρηση μερίσματος λαμβάνεται βάσει των συνθηκών που επικρατούν την δεδομένη στιγμή. «Με βάση το επεκτατικό μας πλάνο θα χρειαστούμε σύντομα κεφάλαια και επομένως προτιμήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια που έχουμε στα αποθεματικά μας αντί να δανειστούμε». Ο κ. Κυπρή δεν απέκλεισε πάντως την έκδοση δευτεροβάθμιου κεφαλαίου για ικανοποίηση των κεφαλαιουχικών της αναγκών που δημιουργούνται από την ραγδαία επέκταση στην Ελλάδα.