You are here

Τράπεζες και κράτος πήραν €84 εκ. από εκκαθάριση Ορφανίδη

24/04/2019 07:09

Οι τράπεζες και το κράτος εξασφάλισαν το μεγάλο μερίδιο από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των υπεραγορών Ορφανίδη, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση που ετοίμασαν προ ημερών οι εκκαθαριστές.

Αντίθετα, οι δεκάδες προμηθευτές του Ορφανίδη φαίνεται να χάνουν τη μάχη των πολύχρονων προσπαθειών τους να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές ποσό, ως αποζημίωση, και σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να περιμένουν την έκβαση δικαστικών υποθέσεων με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα.

Η εταιρεία των 25 υποκαταστημάτων, που είχε ετήσιο τζίρο €200 εκ. και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο λιανικό εμπόριο, κατέρρευσε το 2012, αφήνοντας εκτεθειμένους περίπου 100 προμηθευτές της.

Σύμφωνα με στοιχεία των δύο εκκαθαριστών, προκύπτει ότι από τα περίπου €114 εκ.του συνόλου του χρέους που τους όφειλε η υπεραγορά, μόνο €1,2 εκ. κατάφεραν να αποκτήσουν από την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση που εξασφάλισε η StockWatch, που ετοιμάστηκε την περασμένη βδομάδα, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης συγκεντρώθηκε, κυρίως από πωλήσεις ακινήτων, εξοπλισμού, έσοδα ενοικίων, και λιανικών πωλήσεων, ποσό της τάξης των €99 εκ.

Από την πώληση των ακινήτων που κατείχε η πρώην δημόσια εταιρεία Ορφανίδη, οι εκκαθαριστές συγκέντρωσαν ένα ποσό της τάξης των €86,8 εκ. ενώ, από τις λιανικές πωλήσεις των υπεραγορών εισπράχθηκαν €7,3 εκ.

Από το σύνολο του ποσού αυτού, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα οποία οι υπεραγορές Ορφανίδη διατηρούσαν διάφορους λογαριασμούς, έλαβαν €75,4 εκ. λόγω των εξασφαλίσεων που είχαν παραχωρήσει στις τράπεζες στο πλαίσιο της χρηματοδότησης τους.

Οι προνομιούχοι πιστωτές που είναι οι διάφορες κρατικές και άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως το ΤΚΑ, ο ΦΠΑ,ο φόρος εισοδήματος, οι δημοτικές αρχές και τα συμβούλια υδατοπρομήθειας πήραν περίπου €8,7 εκ.  Άλλο €1,7 εκ. πήρε η ΑΗΚ.

Το υπόλοιπο ποσό €2,8 εκ. από το σύνολο των €98 εκ. διατέθηκαν στο προσωπικό (απλήρωτοι μισθοί, υπερωρίες και 13ος μισθός).

Οι πιθανότητες των προμηθευτών για περαιτέρω αποζημιώσεις εξανεμίζονται, σύμφωνα με σχετική έκθεση των εκκαθαριστών Αντώνη Βασιλείου και Τζορτζ Μαλόνι.

Σημειώνουν ότι οι πιθανότητες να κερδίσουν κάτι περισσότερο μέσω των αγωγών που έχουν καταχωρήσει στο δικαστήριο, είναι περιορισμένες.

Τα ακίνητα Ορφανίδη αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο των 14 θυγατρικών εταιρειών που διατηρούσε ταυτόχρονα με τις δραστηριότητες των υπεραγορών.

Σημειώνεται ότι στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας το 2011 εμφανίζονται ως περιουσιακό στοιχείο ακίνητα αξίας τότε €341 εκ.

Το λουκέτο των υπεραγορών Ορφανίδη το 2012 άφησε εκτεθειμένους εκατοντάδες προμηθευτές και εταιρείες.

Κάποιοι εξ αυτών που είχαν διαχρονική συνεργασία και συσσωρευμένες οφειλές του Χρ. Ορφανίδη, πτώχευσαν.

Η υπεραγορά Ορφανίδη ήταν από τους μεγαλύτερους πελάτες, μέχρι τότε, της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος τζίρος στο λιανικό εμπόριο υπολογίζεται κατά τα τελευταία τρία χρόνια κοντά στο €1,5 δισ.

Το επαρχιακό δικαστήριο στις 26 Σεπτεμβρίου του 2017 καταδίκασε τον Χρήστο Ορφανίδη, πρώην ιδιοκτήτη των ομώνυμων υπεραγορών, σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών χωρίς αναστολή, για ιδιωτική ποινική υπόθεση έκδοσης ακάλυπτων επιταγών συνολικού ποσού €400 χιλ.

Του Λεύκου Χρίστου