You are here

Τράπεζες: Παράταση 50 ημερών

21/01/2004 00:05

· Προθεσμία μέχρι τις 12 Μαρτίου για γραπτές απολογίες BOC - CPB – HB

· Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση


Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας... Προθεσμία μέχρι τις 12 Μαρτίου για να υποβάλουν γραπτώς στην ΕΠΑ την απολογία και την υπεράσπιση τους, έχουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της StockWatch, BOC - CPB και HB. Αν μάλιστα, στα τέσσερα 24ωρα που ακολουθούν την 12η Μαρτίου, δεν παρουσιάσουν «μάρτυρες υπεράσπισης», τότε στις 16 Μαρτίου η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού θα συνέλθει σε μια ιστορικής σημασίας συνεδρία, προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσον οι τρεις τράπεζες είναι, ή όχι, ένοχες στην κατηγορία για προσυνεννοήσεις και δημιουργία «απαγορευμένων συμπράξεων».

Όπως πληροφορείται η StockWatch, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού που πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της Επιτροπής να προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ οι ημερομηνίες για τα καταληκτικά βήματα... μιας μακράς και με εμπόδια διαδικασίας, οριστικοποιήθηκαν αργότερα το βράδυ σε συνάντηση των νομικών συμβούλων των Τραπεζών με τα μέλη της ΕΠΑ..

Με την 50ήμερη προθεσμία που έδωσε χθες η ΕΠΑ, ικανοποιείται μερικώς και η πλευρά των τραπεζών, η οποία θεωρούσε ότι θα έπρεπε να ανασταλεί η συνέχιση της υπόθεσης εναντίον BOC - CPB – HB, εν αναμονή της εκκρεμούσης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην έφεση της ΑΤΗΚ κατά της ΕΠΑ. Με την έφεση ο ημικρατικός οργανισμός, αμφισβητεί το δικαίωμα Διοικητικών Οργάνων να επιβάλλουν υψηλά πρόστιμα (όπως τα £20 εκ. που της επέβαλε η Επιτροπή) και ζητά να κηρυχθεί αντισυνταγματική η δικαιοδοσία της ΕΠΑ, υποστηρίζοντας πως τόσο υψηλά πρόστιμα αποτελούν ποινές, που μόνο τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν και να αποφασίζουν.

Τονίζεται πως η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ολοκλήρωσε την ακροαματική διαδικασία στα τέλη περασμένου Οκτωβρίου... Και από τότε είναι στο «ακουστικό»... όλα τα ρυθμιστικά διοικητικά όργανα του τόπου, αφού αν δικαιωθεί η ΑΤΗΚ, τότε τίθενται σε αδράνεια Επιτροπή Ανταγωνισμού, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ρυθμιστές Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας και οι Έφοροι στις Υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ΦΠΑ, Τελωνείων, Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη