You are here

Τράπεζες προς ΕΠΑ: Απαιτούμε πόρισμα και όχι δηλώσεις

10/09/2002 14:09
Δηλώσεις Χ’’ Αναστασίου στη SW. Τι έγινε τον Μάιο κατά την έφοδο της ΕΠΑ στο Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών

«Η συνεργασία μας με την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού ήταν άμεση και πλήρης και ως τούτου απαιτούμε την έκδοση πορίσματος και μάλιστα σύντομα», δήλωσε στη Stockwatch o Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, Γεώργιος Χατζηαναστασίου, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι στο σχετικό πόρισμα δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό μεμπτό στοιχείο για δήθεν προσυνεννοήσεις των διοικήσεων των Τραπεζών στην προσφορά διαφόρων υπηρεσιών στα πλαίσια του συνδέσμου..

«Αντί να γίνονται δηλώσεις που δημιουργούν εντυπώσεις, σωστό θα ήταν να εκδοθεί πρώτα το πόρισμα» τόνισε με νόημα ο κ. Χατζηαναστασίου για να σημειώσει ότι «δεν είναι σωστό να δίνεται η εικόνα και να μεταφέρονται στη κοινή γνώμη υποψίες για τη συμπεριφορά των Τραπεζών». Ο κ. Χατζηαναστασίου σχολίαζε τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της ΕΠΑ Χριστόδουλου Τσιέλεπου για την έφοδο – άνευ προειδοποίησης – με την οποία ξεκίνησε στα γραφεία του Συνδέσμου η έρευνα της Επιτροπής, τονίζοντας ότι αυτό έγινε πριν τις 17 Μαίου, δηλαδή εδώ και 4 μήνες. Η τριμελής ομάδα που επισκέφθηκε τα γραφεία μας έψαξε τα αρχεία και τα κομπιούτερ, ενώ υπέβαλε ερωτήσεις τόσο προς εμένα όσο και προς το προσωπικό, πρόσθεσε.

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να βρουν οτιδήποτε μεμπτό για παραβίαση των κανονισμών που αφορούν είτε τα τέλη, τις προμήθειες, τις χρεώσεις, είτε την τιμολόγηση των πιστωτικών καρτών, στα έξοδα συναλλάγματος, είτε τα επιτόκια καταθέσεων, ανέφερε στη SW ο ΓΔ του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών διαβεβαιώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ και σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε έστω παρότρυνση, να συγκαλέσει σύσκεψη για προσυνεννοήσεις.

«Θα το εκτιμούσα να μου δώσουν μια απάντηση μόλις συμπληρώσουν την εργασία τους και να με ενημερώσουν γραπτώς για το πόρισμα τους, αναφορικά με την έρευνα που αφορά το Σύνδεσμο. Πιστεύω ότι έχουν καθήκον να το πράξουν το γρηγορότερο δυνατόν», επεσήμανε ο κ. κ. Χατζηαναστασίου.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (Κύπρου) Μιχάλης Ταγαρούλιας στο περιθώριο της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης στις τράπεζες, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Χριστόδουλου Τσιέλεπου, εκφράζοντας την ικανοποίηση του. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι χαίρεται «ιδιαίτερα, γιατί η Επιτροπή αποφάσισε να κάνει αυτούς τους ελέγχους».

Η ΕΠΑ είπε «πρέπει να κάνει τη δουλειά της σε κάθε χώρο και εφόσον κρίνει ότι είναι σκόπιμο, να ελέγξει και τον τραπεζικό χώρο», προσθέτοντας ότι η τράπεζα στην οποία είναι επικεφαλής δεν μετείχε σε οποιαδήποτε προσυνεννόηση, αποκλείοντας παράλληλα, το ενδεχόμενο προσυνεννόησης μεταξύ και των άλλων κυπριακών τραπεζών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πολιτική των τραπεζών στα επιτόκια ο κ. Ταγαρούλιας είπε ότι «σε όλο το κόσμο γίνεται το ίδιο, όταν μια τράπεζα ανεβάζει ή κατεβάζει επιτόκια να ακολουθούν και οι υπόλοιπες τράπεζες».

Του Κυριάκου Κυριακίδη