You are here

Τρεις επενδυτές ενδιαφέρονται για ΚΑ

25/05/2012 12:36
Τρεις επενδυτές, από τον Καναδά, το Λίβανο και το Ισραήλ εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των Κυπριακών Αερογραμμών, σύμφωνα με τον εκτελεστικό Πρόεδρο της εταιρείας, Γιώργο Μαυρόκωστα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μαυρόκωστας απέφυγε να αποκαλύψει τα ονόματα των τριών ενδιαφερομένων επενδυτών, ωστόσο σημείωσε πως και οι τρεις στρατηγικοί επενδυτές επιθυμούν να εξασφαλίσουν το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας. Σημείωσε ότι και οι τρείς θέτουν ως προϋπόθεση την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας που προνοεί εξοικονομήσεις ύψους €17 εκ. και πλεονασμούς 247 εργαζομένων.

Tα ονόματα των τριών ενδιαφερομένων επενδυτών ανέφερε αργότερα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ – ΣΕΚ Ανδρέας Πιερίδης. Πρόκειται για καναδική αεροπορική εταιρεία Triple Five, Middle East Airlines (MEA) του Λιβάνου και την αεροπορική εταιρεία CAL Cargo Air Lines του Ισραήλ.

Ο κ. Μαυρόκωστας απευθύνοντας έκκληση για έγκριση του σχεδίου από τις συντεχνίες, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές θα επέλθει άμεση ζημιά στα ταμεία του κράτους ύψους €180 εκ. ενώ όπως επισήμανε, θα χαθούν 400 χιλ. τουρίστες για τη φετινή χρονιά.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του σχεδίου, όχι όμως, όπως τόνισε, το μέρος των εξοικονομήσεων και τον αριθμό του πλεονάζοντος προσωπικού.

«Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης αν και είναι επώδυνο, όπως έχει χαρακτηριστεί από το προσωπικό και τις συντεχνίες, εντούτοις είναι το μόνο σχέδιο που εάν εφαρμοσθεί θα φέρει τις ΚΑ πιο κοντά στον ανταγωνισμό με τις εταιρείες που δρομολογούν πτήσεις στα ίδια με τις ΚΑ δρομολόγια».

Σημείωσε ακόμα ότι ο ανταγωνισμός είναι τέτοιος που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πιο χαλαρά μέτρα.

Φρόντισε επίσης να στείλει μήνυμα και προς τη βουλή ότι η εταιρεία χρειάζεται άμεση αύξηση του κεφαλαίου, διευκρινίζοντας ότι πιέζει ο χρόνος γι αυτό, όπως είπε, «αν δεν συμφωνήσουν και οι πέντε συντεχνίες με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου, τότε η εταιρεία θα αναγκαστεί να κάνει τις επιλογές της για επιβίωση».

Ο κ. Μαυρόκωστας επανέλαβε ότι η αεροπορική εταιρεία Ryanair προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα στα ήδη μεγάλα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Σημείωσε επίσης ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός από τη λειτουργία της Ryanair γεγονός το οποίο έθεσαν έντονα και προς την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε διαβούλευση με την κυβέρνηση για να βρεθεί κοινή αποδεκτή λύση.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος των ΚΑ σχολιάζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας είπε ότι η οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και η παρατεταμένη ασταθής κατάσταση στην Ελλάδα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες επιβίωσης της εταιρείας.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ένας άλλος αρνητικός παράγοντας για τις αεροπορικές εταιρείες είναι η αύξηση της τιμής διεθνώς του αργού πετρελαίου, πράγμα το οποίο δυσκολεύει την κερδοφορία τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρόντες ήταν επίσης ο Χρίστος Αγαπίου Εμπορικός Διευθυντής, Σοφοκλής Τύμβιος Οικονομικός Διευθυντής και ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΚΑ Κυριάκος Κυριάκου.

Εκπρόσωπος: Να διασφαλιστεί η λειτουργία των ΚΑ

Το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών για τις ΚΑ σχολίασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να διασφαλιστεί η προοπτική λειτουργίας των Κυπριακών Αερογραμμών μέσα στις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στο σχέδιο επιβίωσης των ΚΑ όπως επίσης και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, σημειώνοντας ότι γίνονται διάφορες προσπάθειες προς διάφορες κατευθύνσεις, σύμφωνα με απόφαση και του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία έχει ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Το ένα σκέλος της απόφασης έχει να κάνει με τις διάφορες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην εταιρεία, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της εταιρείας.

Το δεύτερο σκέλος αφορά, είπε, την προσπάθεια αναζήτησης συνεργάτη ή στρατηγικού επενδυτή και το τρίτο σκέλος έχει να κάνει με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Αυτά τα θέματα, από τη μια τα έχει αναλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο για να τα προωθήσει και από την άλλη εργάζεται και το αρμόδιο υπουργείο που είναι το υπουργείο Οικονομικών, σε συντονισμό και σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο, για να υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις, είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου