You are here

Tsokkos: Αύξηση ζημιών λόγω forex

29/05/2015 09:25
Αύξηση των ζημιών της ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2015 η εταιρεία Tsokkos Hotels λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας τον Ιανουάριο.

Η καθαρή ζημιά μετά τη φορολογία ανήλθε στα €8,4 εκ. σε σύγκριση με ζημιά €2,6 εκ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Τα αποτελέσματα του συγκροτήματος επηρεάζονται από την εποχικότητα της τουριστικής βιομηχανίας στην Κύπρο και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα του πρώτου τρίμηνου του έτους έχουν τη χαμηλότερη απόδοση από τις τέσσερις τριμηνίες. Το συγκρότημα ουσιαστικά αποκτά το μεγαλύτερο ποσό των εισοδημάτων του μέσα στους υπόλοιπους εννέα μήνες του έτους.

Ο καθαρός κύκλος εργασιών του συγκροτήματος για την πρώτη τριμηνία του 2014 ανήλθε στο €1,7 εκ., σε σύγκριση με €285,5 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η αύξηση οφείλεται στα εισοδήματα από τη λειτουργία του ξενοδοχείου King Evelthon Beach Hotel & Resort στην Πάφο που ήταν ανοιχτό και τους τρεις μήνες του 2015. Το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2014.

Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρξαν εισοδήματα από τον τομέα ανάπτυξης γης ύψους €750 χιλ. Πέρσι, δεν υπήρχαν εισοδήματα από τον τομέα ανάπτυξης γης.

Η συναλλαγματική ζημιά που δεν πραγματοποιήθηκε ανήλθε στα €5,8 εκ. σε σύγκριση με συναλλαγματική ζημιά €238,8 χιλ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η σημαντική αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε στις 15 Ιανουαρίου την ελευθέρωση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου. Με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ στις 28 Μαΐου 2015, η μη πραγματοποιηθείσα συναλλαγματική ζημιά θα σημείωνε μικρή αύξηση.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι το ΔΣ εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση που επικρατεί ευρωζώνη και στη Ρωσία, τα αναμενόμενα αποτελέσματα του 2015 δυνατό να παρουσιάσουν διακυμάνσεις, οι οποίες λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας η διεύθυνση παίρνει μέτρα για τη διασφάλιση της υγιούς ρευστότητας της εταιρείας και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών.

Γ.Χ.