You are here

Tsokkos: Ζημιές €1 εκ. το τρίμηνο

31/05/2013 09:16
Μείωση των ζημιών της ανακοίνωσε για το τρίμηνο του 2013 η εταιρεία Tsokkos Hotels παρά τη συρρίκνωση του τζίρου της, με τη θετική διαφοροποίηση να αποδίδεται στο συναλλαγματικό κέρδος έναντι ζημιάς πέρσι.

Η καθαρή ζημιά μετά τη φορολογία μειώθηκε στα €1,1 εκ. σε σύγκριση με ζημιά €3,1 εκ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος επηρεάζονται από την εποχικότητα της τουριστικής βιομηχανίας στην Κύπρο και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα του πρώτου τρίμηνου του έτους έχουν τη χαμηλότερη απόδοση από τις τέσσερις τριμηνίες. Το Συγκρότημα ουσιαστικά αποκτά το μεγαλύτερο ποσό των εισοδημάτων του μέσα στους υπόλοιπους εννέα μήνες του έτους.

Ο καθαρός κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος για την πρώτη τριμηνία του 2013 μειώθηκε στις €507,6 χιλ., σε σύγκριση με €680,8 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν εισοδήματα από τον τομέα ανάπτυξης γης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 σε αντίθεση με το 2012 που ανήρθαν στις €206,9 χιλ.

Η μείωση των εσόδων από τον τομέα ανάπτυξης γης αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό από την αύξηση των εισοδημάτων από τις τουριστικές μονάδες, από €419,9 χιλ. το 2012 σε €507,6 χιλ. την αντίστοιχη φετινή περίοδο. Σε αυτό συνέβαλε η λειτουργία του Ascos Coral Beach Hotel για σχεδόν ολόκληρο το τρίμηνο σε αντίθεση με πέρσι που λειτούργησε μονό για ένα μήνα.

Το συναλλαγματικό κέρδος που δεν πραγματοποιήθηκε ανήλθε σε €926,2 χιλ. σε σύγκριση με συναλλαγματική ζημιά €1,1 εκ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Το κέρδος οφείλεται στην ενδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ με το ελβετικό φράγκο στις 31 Μαρτίου 2013, νόμισμα στο οποίο έχει σημαντικό δανεισμό το Συγκρότημα. Με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ στις 30 Μαΐου 2013, το συναλλαγματικό κέρδος που δεν πραγματοποιήθηκε θα ανερχόταν στα €3 εκ.

Τα καθαρά χρηματοδοτικά έξοδα αυξήθηκαν κατά €65,2 χιλ. σε €1,2 εκ. Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των εισπρακτέων τόκων λόγο της μη καταβολής τόκων στα τραπεζικά αξιόγραφα που κατείχε η εταιρεία, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι το ΔΣ εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και την ευρωζώνη γενικότερα, τα αναμενόμενα αποτελέσματα του 2013 δυνατό να παρουσιάσουν διακυμάνσεις, οι οποίες λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας η διεύθυνση παίρνει μέτρα για τη διασφάλιση της υγιούς ρευστότητας της εταιρείας και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών.

Γ.Χ.