You are here

Τσουνάμι αυξήσεων στραγγαλίζει επιχειρήσεις

15/09/2022 07:06

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν μέρα με την ημέρα να διπλασιάζονται τα έξοδα τους και να συρρικνώνεται ο κύκλος εργασιών τους.

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια, η αύξηση των επιτοκίων και η συμφωνία παραγωγής χαλουμιού ως ΠΟΠ, έφερε νέο τσουνάμι αυξήσεων.

Μειώθηκαν οι πελάτες μας

Ο γραμματέας του συνδέσμου καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ) Ανδρέας Εγγλέζος, μιλώντας στη StockWatch, αναφέρθηκε στις νέες αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε μια σειρά προϊόντων και στους λόγους που μειώθηκαν οι πελάτες των περιπτέρων, κυρίως στις τουριστικές περιοχές.

«Δυστυχώς, λόγω της ακρίβειας έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των πελατών των περιπτέρων, διότι προτιμούν να ψωνίζουν από τις υπεραγορές οι οποίες παραμένουν ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και Σαββατοκύριακα (μετά την φιλελευθεροποίηση του ωραίου των ειδικών και γενικών καταστημάτων το 2013).

Σημείωσε ότι τα μόνα προϊόντα που πουλούμε είναι τσιγάρα, κάρτες και γάλα, αν χρειαστεί κάποιος τη νύκτα.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «ο τζίρος στο περίπτερο μου έχει μειωθεί τον Αύγουστο κατά 21% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο και για το οκτάμηνο της χρονιάς μέχρι σήμερα γύρω στο 27% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

«Την ίδια ώρα», πρόσθεσε, «η αύξηση του ρεύματος μας έχει γονατίσει. Πέρσι πλήρωσα €1878 το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου με 8722 κιλοβατώρες και φέτος πληρώνω με δόσεις την ΑΗΚ €2450 το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου με 6146 κιλοβατώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο, από χθες ακρίβυνε το γάλα ο Λανίτης κατά 5 σεντ το ένα λίτρο, κατά 10 σεντ το ενάμιση λίτρο και 15 σεντ τα δύο λίτρα, ενώ παρόμοιες αυξήσεις αναμένονται και από τις υπόλοιπες εταιρείες, είπε.

Η γαλακτοβιομηχανία Χαραλαμπίδης – Κρίστης ενημέρωσε τους καταστηματάρχες ότι θα ακριβύνει και το γιαούρτι στις 26 Σεπτεμβρίου, κατά 15 σεντ τα 350 γραμμάρια, 10 σεντ τα 200 γραμμάρια και 5 σεντ τα 100 γραμμάρια και το χαλούμι κατά €2 το κιλό.

Αυξήσεις έρχονται και στα αναψυκτικά από την 1η Οκτωβρίου, γύρω στα 3-4 σεντ. Στο συσκευασμένο νερό μισού λίτρου ανά δωδεκάδα, η αύξηση θα είναι 25 σεντ, όπως και στην εξάδα του ενάμιση λίτρου.

Όπως είπε, «τα τελευταία δυο χρόνια έχουν βάλει λουκέτο πέραν των 10 περιπτέρων, κυρίως όμως στις παραλιακές περιοχές (Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και Πάφο), διότι έχουν επηρεαστεί σημαντικά τα εισοδήματα των πολιτών συνεπεία της πανδημικής κρίσης ενώ αντίθετα στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα η αγορά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους δημοσίους υπαλλήλους και το προσωπικό πολυεθνικών εταιρειών που έχουν σταθερά εισοδήματα».

Ο κόσμος φοβάται να μας επισκεφθεί

Ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και η δήλωση του μέλους του συνδέσμου ζαχαροπλαστών Νίκου Αντωνίου, ο οποίος ανέφερε στη StockWatch ότι «είναι τόσο μεγάλη η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών που ο κόσμος φοβάται πλέον να επισκεφθεί ένα μαγαζί».

Ο κ. Αντωνίου, ανέφερε ότι «δυστυχώς ο τζίρος μας σε σχέση με το 2019 έχει μειωθεί κατά 70%, διότι εκτός από την ακρίβεια και την αύξηση των επιτοκίων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό και από τις εταιρείες «home delivery», διότι σύναψαν συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες και στέλνουν στα πόδια των καταναλωτών τα πάντα».

Παραθέτοντας μια σειρά αυξήσεων που έχουν γίνει στον κλάδο τους είπε ότι, «το αλεύρι πέρσι ήταν €18 ο σάκος των 25 κιλών και φέτος είναι €24, η ζάχαρη ήταν στα €16 ο σάκος των 25 κιλών και τώρα είναι €30, η τιμή του λαδιού έχει τριπλασιαστεί, το γάλα Λανίτη από χθες αυξήθηκε 5 σεντ το λίτρο».

Πρόσθεσε ότι «το επιστέγασμα όλων αυτών είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο για μια μικρομεσαία επιχείρηση προκαλεί ηλεκτροσόκ. Την περασμένη διμηνία πληρώσαμε €2200 στο ρεύμα και αυτή τη διμηνία διπλασιάστηκε στις €4500».

Η εξήγηση για αύξηση των γαλακτοκομικών προϊόντων

Η συντονίστρια του Κλάδου Ασφάλειας Προϊόντων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Αλίκη Ιορδάνου, εξήγησε στη StockWatch πώς προκύπτει η αύξηση στο γάλα και αλυσιδωτά στα υπόλοιπα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όπως είπε, στο πλαίσιο του πακέτου της συμφωνίας παραγωγής χαλουμιού ΠΟΠ που έγινε τον Ιούλιο μεταξύ του Υπουργού Γεωργίας και τους τυροκόμους, συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί μια αύξηση στο αγελαδινό γάλα ελάχιστου ποσού 5 σεντ. Συνεπώς οι τυροκόμοι πληρώνουν το γάλα πιο ακριβά.

«Δεδομένης της συμφωνίας, αποφάσισαν να μετακυλήσουν την αύξηση της πρώτης ύλης στο τελικό προϊόν με αποτέλεσμα η τιμή του γάλακτος του ενός λίτρου να αυξηθεί από χθες κατά 8 σεντ, με τον ίδιο τρόπο αυξάνεται και η τιμή του χαλουμιού και των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων», εξήγησε.

Η συμφωνία αφορούσε αίτημα των αγελαδοτρόφων για να καλύψουν τα έξοδα των δυο τελευταίων χρόνων λόγω της εκτόξευσης των τιμών του ρεύματος και των δικών τους πρώτων υλών.

Σειόμαστε εκ θεμελίων

Ο πρόεδρος του συνδέσμου αρτοποιών, Λάκης Σαββίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «η πλειοψηφία των αρτοποιών σείεται εκ θεμελίων κυρίως λόγω του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «το ηλεκτρικό ρεύμα εκσφενδονίζει στα ύψη τα έξοδα των επιχειρήσεων. Η επιχείρηση μου πέρσι πλήρωνε €50.000 ρεύμα το μήνα και φέτος πληρώνει €130.000, δηλαδή ένα επιπρόσθετο εκατομμύριο. Πως θα ανταπεξέλθουμε;», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι «όλοι οι συνάδελφοι μου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και όπως φαίνεται δεν προβλέπεται να βελτιωθεί η όλη κατάσταση, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να είναι απούσα παρά τις εκκλήσεις των επιχειρήσεων ότι εξαντλούνται τα αποθέματα τους».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 8,9% τον Αύγουστο, από 10,9% τον Ιούλιο που ήταν το ψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1981.

Με βάση τα στοιχεία, για κάθε €1.000 η πραγματική αγοραστική αξία έχει μειωθεί στα €911 τον Αύγουστο, με απώλεια €89.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται και στο StatWatch, oι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 62,0% και στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 31,6%.

Της Ηρώς Ευθυμίου