You are here

Universal: Ξεκαθάρισμα σκηνικού μέχρι τέλος Ιανουαρίου

15/12/2004 08:24

Έκπληξη προκάλεσε στη Eureko το άκουσμα της είδησης για την αντίδραση των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής στην άτυπη υποβολή πρότασης που προέβη o ολλανδικός όμιλος για εξαγορά των μεριδίων τους στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής εταιρείας Universal Life (28% η Τράπεζα Κύπρου και 35% η Λαϊκή Τράπεζα). Κι αυτό γιατί ενώ ο ολλανδικός όμιλος ανέμενε μέχρι το απόγευμα επίσημη ενημέρωση από αυτές για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών τους, ώστε να προβεί ο ίδιος σε επίσημη ανακοίνωση – ότι δηλαδή «το ενδιαφέρον έχει πάψει να υφίσταται» - οι δύο κυπριακές τράπεζες προέβησαν νωρίς το πρωί σε ανακοίνωση του τερματισμού των διαπραγματεύσεων με τη Eureko.

Στο παιγνίδι και η θυγατρική τράπεζα

Ωστόσο, παρά την απογοητευτική έκβαση των διαπραγματεύσεων αυτών, η προοπτική πώλησης του μεριδίου των δύο τραπεζών στην ασφαλιστική εταιρεία παραμένει, έστω και σε άλλους ενδιαφερομένους, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς τους, ρεαλιστική. Ένας από τους ενδιαφερόμενους – πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο εταιρείες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον μέσω μεσαζόντων, όπως ανέφερε στη StockWatch υψηλά ιστάμενο τραπεζικό στέλεχος – έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον «για όλο το σχήμα» του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής τράπεζας, Universal Bank. «Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου», συνέχισε η ίδια πηγή, «αναμένουμε ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το πόσο πραγματικό είναι το ενδιαφέρον των δύο».

Πάντως, και οι δύο τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι παρά την ανεπιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τη Eureko, η απόφαση των δύο παραμένει ότι επιθυμούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας που ελέγχει, με τη σειρά της, μια άλλη μικρότερη τράπεζα. «Η Κεντρική επέμενε και επιμένει για να δοθεί λύση», ανέφερε το στέλεχος του Ομίλου Λαϊκής. Οι πιθανότητες εξεύρεσης μιας τέτοιας λύσης που θα είναι ευνοϊκή και ωφέλιμη για όλα τα μέρη, δεν πρέπει να θεωρούνται απομακρυσμένες, Όπως ενδεικτικά ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, «δεν μιλάμε για μια εταιρεία σε άσχημη κατάσταση αλλά για μια μοναδική περίπτωση, μια εταιρεία μεγάλη και με ένα όνομα».

Υπαναχώρηση από συμφωνία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της StockWatch, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι κύπριοι τραπεζίτες με τους ολλανδούς ασφαλιστές, οι τελευταίοι κατονόμασαν ένα ενδεικτικό ποσό, που θα ήταν διατεθειμένη να καταβάλει η Eureko αν τελικά υπέβαλλε προσφορά. Το ποσό αυτό βρισκόταν πολύ πιο κάτω από το συμφωνηθέν εύρος τιμής, βάσει του οποίου, τα δύο μέρη είχαν συμφωνήσει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. «Ίσως άλλαξαν γνώμη και προτιμούν να αναπτυχθούν στην Κύπρο με διαφορετικό τρόπο».

Σημειώνεται ότι στις τελευταίες επαφές, οι Ολλανδοί έδωσαν έμφαση με την επιχειρηματολογία τους, όπως ανέφερε στη StockWatch εμπλεκόμενος, «στη μείωση του μεριδίου αγοράς της Universal Life, αλλά και έλλειψη κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια». Τα στοιχεία αυτά, συνέχισε η ίδια πηγή, είναι στους ετήσιους λογαριασμούς και επομένως γνωστά σε αυτούς εδώ και ένα χρόνο.

Ζωντανό το ενδιαφέρον για την Κύπρο

Η Λόρι Μόργκαν, εκπρόσωπος του ολλανδικού ομίλου, πάντως δεν έδωσε εξηγήσεις για τους λόγους για την αλλαγή της στάσης της εταιρείας της και αρκέστηκε στο στερεότυπο «το ενδιαφέρον μας έπαψε να υφίσταται» για τη Universal Life, αλλά πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε να τη βλέπουμε ως μια εν δυνάμει ενδιαφέρουσα εταιρεία». Προς το παρόν, η Eureko συνεχίζει την παρουσία της με την Interlife και δεν απέκλεισε «αναζήτηση άλλων ευκαιριών για ο,τιδήποτε άλλο που θα ενισχύσει την παρουσία» της στην αγορά.

Του Στέλιου Ορφανίδη