You are here

Β. Ρολόγης: Ούριος άνεμος αλλαγής στη BOC

29/07/2004 11:13
«Ο άνεμος της αλλαγής στα ανώτερα στρώματα του Συγκροτήματος θα πρέπει να συνεχισθεί για το καλό της Τράπεζας Κύπρου και των μετόχων της», δηλώνει εμφαντικά στη StockWatch, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ Βασίλης Ρολόγης, αναφερόμενος στις αποφάσεις που λήφθηκαν για ανανέωση και αναδόμηση της διοίκησης στο μεγαλύτερο τραπεζικό οργανισμό του τόπου. Παράλληλα, αναφέρει ότι πάντοτε ως μέλος του ΔΣ υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει με την ίδια αποφασιστικότητα «κάθε αλλαγή που συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την μετεξέλιξη» της BOC σε ένα ευέλικτο και ζωντανό οργανισμό.

«Άλλωστε η δική μου εκλογή στην αντιπροεδρία του ΔΣ, αποτελεί την απαρχή των αλλαγών», υποστηρίζει ο κ. Ρολόγης, προσθέτοντας ότι είναι από τους πρώτους που στήριξαν τις προσπάθειες για εμπέδωση της εταιρικής διακυβέρνησης και τις εισηγήσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων «για μεταφορά των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από το Συμβούλιο, προς τα διευθυντικά στελέχη».

Στο μεταξύ, ποικιλία αντιδράσεων και πολλές συζητήσεις, εντός και εκτός του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, προκάλεσε το χθεσινό ρεπορτάζ της StockWatch αναφορικά με την απόφαση και το παρασκήνιο που εξελίχθηκε, για την αναδιοργάνωση και ανανέωση της ηγετικής πυραμίδας της BOC.

Κοινός παρανομαστής των πολλαπλών αντιδράσεων των οποίων και η StockWatch έγινε δέκτης, ήταν η επιβεβαίωση πως κυρίαρχο ρόλο στη «μετά-Τριανταφυλλίδη εποχή», έπαιξε ο ίδιος ο Σόλων Τριανταφυλλίδης. Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι εκείνος ήταν που τροχιοδρόμησε τις συγκεκριμένες διαδικασίες για τη διάδοχη κατάσταση και ότι η αναδόμηση στην ηγεσία της Διοίκησης φέρει την προσωπική του σφραγίδα.

Ωστόσο, από την άλλη, τα μηνύματα από το ίδιο το Συγκρότημα, είναι πως μετά τις ιστορικές αποφάσεις που λήφθηκαν, όλοι δηλώνουν αποφασισμένοι και διαβεβαιώνουν ότι επικρατεί κλίμα ενότητας και πλήρους συνεργασίας.

«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», επεσήμαναν χαρακτηριστικά στη StockWatch κύκλοι από τα ανώτατα δώματα της BOC, υποδεικνύοντας ότι οι αποφάσεις για τις ιστορικές αλλαγές στην ανώτατη διευθυντική δομή του συγκροτήματος, λήφθηκαν ομόφωνα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα υποστήριζαν, ότι κάθε άλλο παρά αποδυναμώθηκε ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου στη «νέα εποχή» που μπαίνει το Συγκρότημα, μετά τις τελευταίες αλλαγές. «Το ΔΣ έχει ενισχυθεί και αναβαθμισθεί, μέσα από τις διάφορες επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης, ορισμένες μάλιστα εκ των οποίων είναι νέες επιτροπές (Π.χ. επιτροπή ελέγχου, επιτροπή διακίνησης κινδύνων) και στις οποίες τα μέλη του Συμβουλίου θα συμμετέχουν» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Η παραδοσιακή τριανδρία της ανώτατης εκτελεστικής ηγεσίας - Σόλων Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Παντζαρής και Ευδόκιμος Ξενοφώντος - παραδίδει «την σκυτάλη» μέχρι το τέλος του έτους, στους Ανδρέα Ηλιάδη, Χαρίλαο Σταυράκη και Γιάννη Κυπρή. Ο τελευταίος, διορίζεται στην αναβαθμισμένη θέση του πρώτου γενικού διευθυντή, με διευρυμένες ευθύνες στους τομείς της οικονομικής διεύθυνσης, εταιρικής διακυβέρνησης, κεφαλαίου, πόστο ιδιαίτερα σημαντικό, αφού προβλέπεται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία και αυτονομία για λόγους αποτελεσματικότερης λειτουργίας του συγκροτήματος.

Του Κυριάκου Κυριακίδη