You are here

Βόμβα μεγατόνων από SEC κατά AremisSoft

06/10/2001 08:05
Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εξέδωσε χθες το βράδυ επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με το αστικό διάταγμα που εκδόθηκε εναντίον της AremisSoft και των δύο πρώην διοικητικών της στελεχών Λυκούργο Κυπριανού και Ρόη Πογιατζή. Η SEC κατηγορεί τα τρία μέρη για μεγαλοποίηση των συμβολαίων, των εισοδημάτων και των πρόσφατων εξαγορών της εταιρείας ενώ ισχυρίζεται επίσης ότι τα δύο πρώην διοικητικά στελέχη της AremisSoft προέβησαν σε ογκώδες (massive) εσωτερικές πράξεις κατά την περίοδο των αναφορών (reporting fraud).

Την Πέμπτη το Νότιο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης διέταξε την παγιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των δύο ανδρών και τους υπέδειξε όπως επαναπατρισθούν τα χρήματα που προέκυψαν από την πώληση τίτλων της AremisSoft.

H SEC ισχυρίζεται τα εξής:

(1) Στις 17 Δεκεμβρίου 1999 η εταιρεία ανακοίνωσε «την υπογραφή συμβολαίου ύψους $37.5 εκατομμυρίων για αυτοματοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας της Βουλγαρίας». Ο Ρόης Πογιατζής και ο Λυκούργος Κυπριανού «πρόβαλαν» (touted) το Βουλγαρικό συμβόλαιο ως μεγάλης σημασίας για τις προοπτικές της AremisSoft. Η εταιρεία αναγνώρισε εισοδήματα ύψους $7.1 εκατομμυρίων το 2000 και $1 πρόσθετου εκατομμυρίου το πρώτο τετράμηνο του 2001 από το συμβόλαιο. Στην πραγματικότητα, το ύψος του συμβολαίου δεν ξεπερνά τα $3.7 εκατομμύρια, και η εταιρεία μπορεί να αποδείξει την είσπραξη μόνο $1.7 εκατομμυρίου από τα $3.7 εκατομμύρια.

(2) Η θυγατρική της AremisSoft, «Emerging Markets Group», που εδρεύει στην Κύπρο ανακοίνωσε $89 εκατομμύρια από εισοδήματα πωλήσεων $120 εκατομμυρίων το 2000. Εντούτοις, το μεγαλύτερο από το ποσό αυτό προέκυψε από πωλήσεις σε οντότητες που είτε δεν ήταν επιχειρήσεις εν λειτουργία είτε δεν αγόρασαν προϊόντα από την AremisSoft. H AremisSoft, συνεχίζει η SEC, παραποίησε τα βιβλία της για απόκρυψη του γεγονότος ότι δεν λάμβανε καθόλου μετρητά από τις αναφερόμενες πωλήσεις.

(3) Μέσω της Emerging Markets Group, η AremisSoft εξαγόρασε τρεις εταιρείες: e-nnovations.com; e-ChaRM India Pvt Ltd.; and Denon International Ltd. Η αξία των $32.7 εκατομμυρίων που δήλωσε όμως η AremisSoft ήταν πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική αξία που πληρώθηκε για τις τρεις εταιρείες από την AremisSoft. Επιπλέον, η AremisSoft παραποίησε τις λειτουργικές ιστορικές δραστηριότητες των εταιρειών αυτών.

(4) Έχοντας γνώση ή απρόσεκτα αγνοώντας στοιχεία που έδειχναν ότι οι ανακοινώσεις της εταιρείας ήταν ουσιωδώς λανθασμένες, οι δύο προαναφερθέντες πώλησαν εκατομμύρια μετοχές της AremisSoft μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Αν και δήλωσαν στην SEC ότι «δώρισαν» τις μετοχές σε οντότητες στις οποίες δεν είχαν συμφέρον, και οι δύο είχαν έλεγχο και συμφέρον από τις πωλήσεις.

Με χθεσινή της ανακοίνωση, η AremisSoft αναφέρει ότι συνεργάζεται πλήρως με την SEC για εξέταση της υπόθεσης και ότι θα συνεχίζει να συνεργάζεται. Επίσης ανέφερε ότι οι δύο πρώην αξιωματούχοι δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία επί του παρόντος.

Χθες η Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Συμβούλιο του ΧΑΚ ανέστειλαν στην διαπραγμάτευση της μετοχής της συνδεδεμένης εταιρείας Globalsoft λόγω των εξελίξεων στην AremisSoft.