You are here

Ξεκινά με €5 εκ. το κρατικό equity fund

18/02/2020 06:39

Την αποδέσμευση αρχικού ποσού €5 εκ. για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου για την παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζητά το υπουργείο οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου για την παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου (equity fund) με στόχο την κάλυψη κενού που υπάρχει στη χρηματοδότηση των κυπριακών ΜμΕ, σε σχέση με χρηματοδοτικά προϊόντα μετοχικού χαρακτήρα.

Το αρχικό κεφάλαιο των €5 εκ. θα παραχωρηθεί από την κυβέρνηση το 2020, ενώ η συνολική συνεισφορά της κυβέρνησης αναμένεται να ανέλθει μέχρι τα €20 εκ. μέχρι το 2022.

Ωριμάζει η αγορά χρηματοδότησης κεφαλαίου

Το κενό καταμετρήθηκε σε σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία κατέδειξε μεταξύ άλλων, κενό €35 εκ. στη χρηματοδότηση κεφαλαίου (equity financing) σε επιχειρήσεις, γεγονός που σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, καταδεικνύει ότι η αγορά της χρηματοδότησης κεφαλαίου άρχισε να ωριμάζει.

Σημειώνεται ότι οι κυπριακές ΜμΕ γίνονται πιο δεκτικές στην έκδοση μετοχικού κεφαλαίου με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση τους, αφού παρέχεται άμεσα και μπορεί να συνδυαστεί με την παροχή εμπειρογνωμοσύνης για την περαιτέρω ανάπτυξη και διοίκηση των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του υπουργείου που τίθεται ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, η κυπριακή αγορά χρηματοδότησης κεφαλαίου, είναι σήμερα από τις λιγότερο αναπτυγμένες στην Ευρώπη, γεγονός που αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών ΜμΕ και της οικονομίας και καταγράφεται σε σειρά αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας.

Προστίθεται ότι τα οφέλη από τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου στην Κύπρο είναι πολλαπλά και σημαντικά και περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου μόχλευσης και χρέους των κυπριακών επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών τομέων με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και βέλτιστων διεθνών εταιρικών πρακτικών και την ενδυνάμωση της καινοτομίας και του εκσυγχρονισμού των κυπριακών επιχειρήσεων.

Ετοιμάζονται έγγραφα διαγωνισμού για τον διαχειριστή του ταμείου

Για τον σκοπό της δημιουργίας του ταμείου, ετοιμάζονται έγγραφα διαγωνισμού για την επιλογή διαχειριστή (fund manager), ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, θα αναλάβει τη σύσταση και διαχείριση του ταμείου, ακολουθώντας την επενδυτική στρατηγική του κράτους.

Σημειώνεται ότι ο διαχειριστής του ταμείου θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της επενδυτικής στρατηγικής και για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, σε συνεργασία με την «επενδυτική επιτροπή» που θα οριστεί από το διοικητικό συμβούλιο και θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες του τομέα, εγνωσμένου κύρους και με εξειδικευμένες γνώσεις στα επενδυτικά ταμεία.

Της Μαρίας Χαμπή