You are here

ΥΠΕΜΠ: Ινδικό ενδιαφέρον για αλουμίνια €800 εκ. (1)

05/06/2009 09:35
«Χρυσή ευκαιρία» χαρακτήρισε ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης το ενδιαφέρον που επέδειξε ινδική εταιρεία για δημιουργία εργοστασίου αλουμινίου το κόστος του οποίου θα ανέρχεται στα €800 εκ. στην περιοχή Βασιλικού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει με κάθε σοβαρότητα την πρόταση.

Ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε σήμερα ότι όντως έχει υποβληθεί και επίσημα η πρόταση από την ινδική εταιρεία Vividia, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών του υπουργείου Εμπορίου και εξετάζεται σε όλες τις παραμέτρους της. Διαβεβαίωσε επίσης ότι το εργοστάσιο θα είναι υψηλής τεχνολογίας και φιλικό προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «τεράστιο θα είναι και το όφελος για την ΑΗΚ η οποία για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτού του μεγέθους την επένδυση θα πρέπει να αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα συνεπάγει μεγάλο κέρδος από μέρους της Αρχής». Θετικά απάντησε επίσης ο υπουργός όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν η ΑΗΚ έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την παραγωγή της προκειμένου να εξυπηρετήσει το εν λόγω εργοστάσιο.

Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι η Κύπρος παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, υπέδειξε ο κ. Πασχαλίδης.

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε την πρόταση και ο εκπρόσωπος του Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ, Σώτος Σάββα, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να χάνονται αυτού του είδους οι επενδύσεις.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος, σύμφωνα με την οποία το συγκρότημα «Vividia» σε συνεργασία με τους χρηματοοικονομικούς του συμβούλους KPMG, προτείνει την κατασκευή μεγάλης βιομηχανίας σε έκταση 100 δεκαρίων γης κοντά σε λιμάνι.

Της Ηρώς Ευθυμίου