You are here

Ζημιές €11 εκ. για τη Λούης

27/08/2014 08:38
Μείωση των ζημιών για το εξάμηνο του 2014 ανακοίνωσε η εταιρεία Λούης, που εκτιμά ωστόσο ότι και αυτό το έτος θα είναι ζημιογόνο.

Οι ζημιές που αναλογούν στους μετόχους της μειώθηκαν στα €11,4 εκ. σε σχέση με ζημιές €20,5 εκ. το εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Louis plc με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνει ότι τόσο στην Κύπρο αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου κυρίως δραστηριοποιείται, o τουρισμός βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία.

Η γενική στρατηγική που υιοθετήθηκε τόσο από τη Louis Hotels όσο και από τη Louis Cruises, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς αναβάθμισης και ανανέωσης των ξενοδοχείων και πλοίων τους, έχει αποδώσει και τα θετικά αποτελέσματα είναι τώρα εμφανή.

Ο κύκλος εργασιών του συγκροτήματος αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2014 κατά 12,5% στα €90,6 εκ. από €80,5 εκ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αύξησης τόσο της Louis Cruises κατά περίπου €6,8 εκ. (+12,7%) όσο και της Louis Hotels κατά €3,2 εκ. (+12,0%).

Το λειτουργικό κέρδος της Louis plc προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και ενοικίων (EBITDAR) για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανήλθε στα €16,9 εκ. σε σύγκριση με €12,4 εκ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+36,3%).

Η ζημιά από εργασίες μετά τις αποσβέσεις, ενοίκια και χρεολύσεις, αλλά πριν από τους καθαρούς τόκους παρουσίασε μείωση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013 κατά €3,0 εκ. και αυτό παρά την άνοδο που σημείωσαν τα ενοίκια ξενοδοχείων (€0,5 εκ.) αλλά και οι αποσβέσεις (€1,0 εκ.).

Τα καθαρά αποτελέσματα από εργασίες του συγκροτήματος για την πρώτη εξαμηνία του 2014 παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά περίπου €3,9 εκ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. H ζημιά πριν τη φορολογία παρουσιάζεται οριακά αυξημένη κατά €360 χιλ. εξαιτίας των ακόλουθων κύριων παραγόντων που επέδρασαν αρνητικά: Ποσό ύψους €2,9 εκ. αντιπροσωπεύει μερίδιο ζημιών σε κοινοπραξία ανάπτυξης κρουαζιέρων σε νέες αγορές, ενώ ζημιά €1,9 εκ. σχετίζεται κυρίως με μη πραγματοποιηθείσες συναλλαγματικές ζημιές από δάνειο σε στερλίνες.

Σημειώνεται όμως το γεγονός ότι πέρσι έγιναν σημαντικές πρόνοιες για αναβαλλόμενη φορολογία στην Ελλάδα, λόγω αύξησης των φορολογικών συντελεστών από 20% σε 26%. Επίσης, η πρόβλεψη ύψους €5,4 εκ. που έγινε πέρσι για φορολογία αφορολόγητων αποθεματικών, αντιστράφηκε φέτος, έπειτα από έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου από το υπουργείο οικονομίας της Ελλάδας.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και προβλέψεις τα αποτελέσματα για το 2014 αναμένεται να είναι πολύ βελτιωμένα σε σχέση με το 2013 και πιθανή ζημιά προβλέπεται να είναι σημαντικά μειωμένη.

Γ.Χ.