You are here

Ζημιές €1,9 εκ. για CTO

31/08/2015 16:47
Στα €1,9 εκ. αυξήθηκαν οι ζημιές της εταιρείας CTO το εξάμηνο του 2015 έναντι ζημιών €629,9 χιλ. πέρσι. Η αρνητική διαφοροποίηση αποδίδεται στη μείωση των εσόδων της εταιρείας αλλά και στη ζημιά από πώληση πάγιου ενεργητικού.

Τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν στο €1 εκ. από €2 εκ. και αποτελούνται εξολοκλήρου από έσοδα από πώληση τσιγάρων.

Ο τομέας των πωλήσεων τσιγάρων για εξαγωγή παρουσιάζει πτώση λόγω έντονου ανταγωνισμού άλλων τσιγάρων από αυτών που παράγει η Exlosal Limited με συνολική ζημιά για το εξάμηνο του 2015 από εξαγωγές €848,3 χιλ. από €432,6 χιλ. πέρσι.

Τα έξοδα πωλήσεων και προώθησης ανήλθαν στις €199,6 χιλ. από €168,3 χιλ. ενώ τα έξοδα διοίκησης μειώθηκαν στις €321,8 χιλ. από €398,5 χιλ.

Τα χρηματοδοτικά έξοδα ανήλθαν στις €116,6 χιλ. από €81,5 χιλ.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι η εταιρεία η οποία αρχικά ασχολείτο και με την παραγωγή και διάθεση χαρτικών ειδών υγιεινής, προσπαθεί να ανταπεξέλθει με διαφοροποίηση της στρατηγικής της στη διάθεση και προώθηση των προϊόντων της. Παράλληλα η εταιρεία μελετά τη διεύρυνση της ποικιλίας των υφισταμένων προϊόντων με την εισαγωγή προϊόντων τα οποία δε συνδέονται κατ’ ανάγκη με τα είδη χαρτικών, με στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση των υφισταμένων δικτύων διανομής. Η εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο συγχώνευσης ή εξαγοράς εταιρείας όμοιων δραστηριοτήτων για να επωφεληθεί από ενδεχόμενες οικονομίες κλίμακας. Η Εταιρεία ευελπιστεί ότι με την ολοκλήρωση της εφαρμογής της νέας στρατηγικής, θα επιτύχει να επανέλθει σε κερδοφορία.

Η 100% θυγατρική εταιρεία Explosal Limited, με την απόκτηση των εργασιών της εταιρείας Raquel Limited, η οποία είναι η μόνη εταιρεία παραγωγής τσιγάρων στην Κύπρο, στοχεύει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέες ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής αλλά και τη διείσδυση σε νέες αγορές όπως της Αφρικής, Βόρειας Αμερικής, Μέσης Ανατολής και άλλων πρώην σοσιαλιστικών χωρών και δυναμική προώθηση των προϊόντων της με την ονομασία «Raquel».

Ταυτόχρονα, η Explosal Limited στοχεύει στη μελλοντική συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού παρόμοιου μεγέθους στον τομέα παραγωγής τσιγάρων για να εκμεταλλευτεί και επωφεληθεί από τις οικονομίες κλίμακας.

Επίσης, μέσα στα στρατηγικά σχέδια της Explosal Limited είναι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε περαιτέρω απόκτηση βιομηχανικής γης η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη εργοστασίων καθώς και άλλων τεμαχίων γης για σκοπούς επένδυσης για μακροχρόνια ενοικίαση ή πώληση.

Οι εξαγωγές τσιγάρων για το πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν θεωρούνται ικανοποιητικές.

Περαιτέρω, οι παραγγελίες για εξαγωγή τσιγάρων για τους επόμενους μήνες φαίνεται να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και είναι πολύ χαμηλότερες των αναμενόμενων προβλέψεων της εταιρείας.

Γ.Χ.