You are here

Ζημιές €5,6 εκ. για SFS

28/08/2014 07:30
Αύξηση των ζημιών για το εξάμηνο του 2014 ανακοίνωσε η SFS Group.

Οι ζημιές της εταιρείας ανήλθαν στα €5,6 εκ. σε σχέση με ζημιά ύψους €5,1 εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μικρή αύξηση των ζημιών του ομίλου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο ήταν αναμενόμενη, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, λόγω των συνεχιζόμενων αρνητικών οικονομικών δεδομένων που επικρατούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου και στην οικονομία ευρύτερα. H συνεχιζόμενη πρωτοφανής οικονομική κρίση και η διαρκούσα και βαθιά ύφεση, συνεχίζουν να έχουν δυσμενή αντίκτυπο και στα αποτελέσματα του ομίλου όπως και σε όλους τους τομείς της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας και επιχειρηματικότητας του τόπου.

Τα ολικά εισοδήματα του ομίλου παρουσιάζουν μείωση κατά 18,8% στα €8,4 εκ. από €10,4 εκ. Ο κύριος λόγος εστιάζεται στη μείωση των εισοδημάτων του εμπορικού τομέα, καθώς επίσης και στη μείωση των εισοδημάτων στους τομείς διαχείρισης και αξιοποίησης γης και ακινήτων, που επηρεάστηκαν άμεσα, από τις συνέπειες της σοβαρής οικονομικής κρίσης. Η ολική συνεισφορά δραστηριοτήτων παρουσιάζει μείωση της τάξης του 28,6% από €3,7 εκ. το 2013 σε €2,6 εκ. το 2014.

Ο κύριος λόγος της μείωσης στη συνεισφορά δραστηριοτήτων οφείλεται στη μείωση του μεικτού κέρδους εμπορικών και κτηματικών δραστηριοτήτων κατά 31,9% από €3,2 εκ. το 2013 σε €2,2 εκ. το 2014.

Ο όμιλος με σημαντικές περικοπές/μειώσεις των λειτουργικών εξόδων κατάφερε να μειώσει τα έξοδα διαχείρισης κατά 26% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013, ενώ τα χρηματοδοτικά έξοδα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 8,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους εξυπηρέτησης των υφιστάμενων δανείων.

Τα αποτελέσματα του ομίλου παρουσιάζουν καθαρή ζημιά ύψους €0,2 εκ. από την εκποίηση της συνδεδεμένης εταιρείας Dot.cy Developments Ltd και από την πώληση μεριδίου της συνδεδεμένης εταιρείας TFI Public Company Ltd.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 διαφαίνεται ότι θα είναι εξίσου δύσκολο σε όλους τους κύριους τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου. Στόχος του ομίλου για το έτος είναι να προστατεύσει τα κεφάλαια των μετόχων από τις σημαντικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις αξίες των επενδύσεων (κεφαλαίων) σε όλους τους τομείς της οικονομίας με σκοπό τη διασφάλιση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου μέχρι και την έξοδο της οικονομίας από τη βαθειά και παρατεταμένη ύφεση.

Οι κύριοι τομείς συγκέντρωσης του ομίλου για το 2014 παραμένουν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (Κύπρο και Ελλάδα), η διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων (Κύπρο) και οι εμπορικές δραστηριότητες (Κύπρο).

Οι προοπτικές του Ομίλου για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να επηρεαστούν από τη συνεχιζόμενη δυσχερή κατάσταση της οικονομίας, με περαιτέρω μειώσεις στα εισοδήματα του εμπορικού τομέα, καθώς επίσης και αυτών στους τομείς διαχείρισης και αξιοποίησης γης και ακινήτων. Περαιτέρω, η ακόμα αβέβαιη οικονομική κατάσταση σε συνδυασμό με την ουσιαστικά ανύπαρκτη ρευστότητα για δανειοδότηση από τον τραπεζικό τομέα, αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα των εμπορικών και άλλων χρεωστών του ομίλου να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα προς τον όμιλο, στις τιμές των ακινήτων και ύψος των ενοικίων εισπρακτέων, στο ενδιαφέρον αγοραπωλησιών σε ακίνητα, και σε άλλους εμπορικούς τομείς.

Η πορεία των ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματιστηρίων, αναμένεται, επίσης, να επηρεάσει, αν και σε μικρότερο βαθμό, τις προοπτικές του ομίλου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Γ.Χ.