You are here

Κριτική στάση του τύπου στο πόρισμα περί ΧΑΚ

05/06/2002 09:02
Το πόρισμα της βουλής για τα γεγονότα στο ΧΑΚ με επίκεντρο τον καταλογισμό ευθυνών, αλλά και οι αντιδράσεις των θιγομένων, είναι το θέμα που θα μονοπωλήσει σαφώς και σήμερα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και τα φώτα της δημοσιότητας. Η χθεσινή μαραθώνια συνεδρία των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών και οι απεγνωσμένες προσπάθειες για την έκδοση ομόφωνου πορίσματος, αποτελεί την κύρια είδηση σε όλα τα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου τύπου, αλλά και στα οικονομικά τους ένθετα, ενώ βουλευτές μέλη των επιτροπών «παρήλασαν» από το πρωί στις εκπομπές των ραδιοφωνικών σταθμών.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο στα σχετικά ρεπορτάζ, αποτελεί ο κοινός παρονομαστής ότι το πόρισμα «είναι προϊόν συμβιβασμού και εξυπηρέτησης κομματικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων».

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει πρωτοσέλιδα το θέμα υπό τον εύγλωττο τίτλο «Συμβιβάστηκαν όλοι» παρατηρώντας ότι ύστερα από δέκα ώρες συνεδρίασης χθες και μέσα από «ολοήμερες συγκρούσεις» εκδόθηκε ένα ομόφωνο μεν πόρισμα, το οποίο όμως «αποδυναμώθηκε σε βαθμό που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές και όλες τις κομματικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες». Μάλιστα επισημαίνεται ότι το τελικό πόρισμα «είναι προϊόν συμβιβασμού και είναι αμφίβολο εάν τελικά θα εξυπηρετήσει τους στόχους που είχαν θέσει οι εμπνευστές της κοινοβουλευτικής έρευνας».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η κύρια είδηση στο ένθετο «Οικονομία» του «Φ» υπό τον υπέρτιτλο «Οργιώδες παρασκήνιο» στο οποίο επίσης σημειώνεται ότι η χθεσινή διαδικασία συγγραφής του τελικού πορίσματος είχε εξελιχθεί σε «πόλεμο χαρακωμάτων» μεταξύ των κομμάτων.

Το θέμα αποτελεί την κύρια πρωτοσέλιδη είδηση στην εφημερίδα «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ανάβει «φωτιές» το πόρισμα». Το ρεπορτάζ που κάνει αναφορά στο μακράς διάρκειας παρασκήνιο που αναπτύχθηκε από το πρωί χθες και ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ και σημειώνει ότι η φραστική διατύπωση του πορίσματος «ήταν αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες. Η μεγαλύτερη ένταση» σημειώνεται στο ρεπορτάζ, «επικεντρώθηκε στο θέμα της επίρριψης ευθυνών προς το Γενικό Εισαγγελέα» και αφορούσε τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Το θέμα αποτελεί ασφαλώς και την κύρια είδηση στο ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της ίδιας εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Θύελλα πριν από το πόρισμα». Το ρεπορτάζ κάνει επίσης λόγο για «θυελλώδεις ρυθμούς με έντονο το στοιχείο των αντικρουόμενων απόψεων» μέσα στο οποίο κινήθηκε η κοινή συνεδρία των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών, για την ετοιμασία του πολύκροτου πορίσματος για τα όσα κακώς συνέβησαν στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000. Γράφει επίσης, ότι οι πλείστες εισηγήσεις αφορούσαν το καυτό θέμα της κατανομής ευθυνών και κατά πόσον θα γινόταν ονομαστική αναφορά των «ενόχων» στο πόρισμα.

Και η εφημερίδα «Αλήθεια» προβάλλει το θέμα στην πρώτη της σελίδα υπό τον υπέρτιτλο «Συμβιβάστηκαν δακτυλοδείχνοντας άλλους» και με υπότιτλους «Με επιμονή του ΑΚΕΛ ευθύνες για το ΧΑΚ και στο υπουργικό και στο γενικό εισαγγελέα, αλλά με ήπια διατύπωση - Καμία αναφορά σε ευθύνες της βουλής – Έντονη αντίδραση Μαρκίδη – Αδιαφορία επιρρίπτεται στον Τάκη» (υπουργό οικονομικών). Επισημαίνεται η αντίδραση αργά χθες το βράδυ του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος αφού εξέφρασε την λύπη του για τα συμπεράσματα του πορίσματος απέρριψε τις ευθύνες που του αποδίδονται. Ο Αλέκος Μαρκίδης, σημείωσε μάλιστα, ότι «ουδέποτε οι δύο επιτροπές του απηύθυναν οποιασδήποτε κατηγορίες» - παρόλο που παρέστη σε τρεις συνεδρίες για να παράσχει νομική βοήθεια – και «δεν του έδωσαν την ευκαιρία ως όφειλαν, να διατυπώσει τις απόψεις του».

Το ίδιο θέμα αποτελεί την κύρια και στο ένθετο «Οικονομική» της ίδια εφημερίδας υπό τον τίτλο «τρικυμία πριν από το συμβιβασμό για το πόρισμα» και με υπότιτλους «δεκάωρες διαβουλεύσεις με προσθαφαιρέσεις σκοπιμότητας – Επιτυχία για τις δύο επιτροπές το πόρισμα, αλλά όχι χωρίς μουρμουρητά».