You are here

Στον «αέρα» η φορομεταρρύθμιση

26/06/2002 09:05
Το ενδεχόμενο αναβολής της προγραμματισμένης για αύριο ψήφισης της φορολογικής μεταρρύθμισης, παρά τη σαφή δέσμευση κυβέρνησης και βουλής έναντι της ΕΕ ότι θα γινόταν νόμος του κράτους από 1ης Ιουλίου, κυριαρχεί στην σημερινή οικονομική επικαιρότητα.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και βουλή έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα, εγκρίνοντας τα έκτακτα επιδόματα στους συνταξιούχους, ενώ είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και για τα επιδόματα για τους πολυτέκνους.

Οι λόγοι της εμπλοκής, καταγράφονται σε λεπτομέρεια σε σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ενώ λεπτομέρειες για την συμφωνία πάνω στα έκτακτα επιδόματα για τους συνταξιούχους, καταγράφονται σε ρεπορτάζ στην τελευταία εξωτερική σελίδα της εφημερίδας «Αλήθεια».

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «“Εγκεφαλικό” η φορομεταρρύθμιση» επισημαίνει ότι η αιτήματα που υπέβαλε τη τελευταία στιγμή το ΑΚΕΛ και τα οποία στηρίζουν και τα άλλα δύο κόμματα της τριμερούς θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης αύριο Πέμπτη. Με αποτέλεσμα η δέσμευση που ανέλαβε η Κύπρος έναντι της ΕΕ για ψήφιση της μεταρρύθμισης μέχρι την 1η Ιουλίου να κινδυνεύει να μην τηρηθεί.

Τα αιτήματα αφορούν: 1) Να εξακολουθούν να θεωρούνται εξαρτώμενα μιας πολύτεκνης οικογένειας, για τα μεν αγόρια έως την ηλικία των 25 ετών και για τα κορίτσια έως τα 23 έτη 2) Να προστεθεί άμεσα πρόνοια στον επαγγελματικό φόρο ότι αυτός θα καταργηθεί το 2004 και για τους αυτοτελώς εργαζομένους 3) Να καταργηθεί η εισφορά για την άμυνα και για τους αυτοτελώς εργαζομένους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και 4) Να συμποσούνται όλα τα εισοδήματα του καταθέτη και στη περίπτωση που υπερβαίνουν το αφορολόγητο, τότε να φορολογείται με 10% (φορολογία των τόκων στη πηγή- τράπεζες)
Αλλού, γράφει ότι επαναρχίζει η έρευνα υπο-επιτροπής της Επιτροπής Ελέγχου για την εξαγωγή συναλλάγματος την περίοδο 1999-2000, κυρίως εν σχέση με το χρηματιστήριο.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αισθητή συρρίκνωση της βιομηχανίας» γράφει ότι «σήμα κινδύνου» για την κυπριακή βιομηχανία έστειλε με τη χθεσινή ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, ο αποχωρήσας πρόεδρος της Μιχαλάκης Ζιβανάρης. Παράλληλα, ο κ. Ζιβανάρης προστίθεται στο σχετικό ρεπορτάζ, επέστησε την προσοχή των αρμοδίων στο γεγονός ότι η Κύπρος έχει μείνει πίσω στη μέχρι τώρα εκμετάλλευση των τεραστίων δυνατοτήτων που οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν.

Αλλού, γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ ζητά την ψήφιση του νέου κρατικού μισθολογίου, πριν από τις θερινές διακοπές.
Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Σιγή ιχθύος από πλευράς Λυκούργου μετά την απαγγελία εναντίον του κατηγοριών για φούσκωμα μετοχών της Aremisoft». Το ρεπορτάζ αναδημοσιεύει την είδηση του Associated Press (AP) σύμφωνα με την οποία Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες κατά των πρώην εκτελεστικών συμβούλων της Aremisoft (Λυκούργου – Ρόη Πογιατζή) και του πρώην προέδρου της ιδίας εταιρίας Μ. Μάθιους, ότι συνωμότησαν για να εξαπατήσουν μετόχους τους εταιρίας, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και λογιστική απάτη.
Αλλού, γράφει ότι θα μιλήσει σε ημερίδα της ΟΕΒ Επίτροπος της ΕΕ για θέματα περιβάλλοντος.