You are here

Τι λέει ο τύπος: «Αναρχία και τρομοκρατία» η απεργία

30/10/2001 09:16
Δεν απέδωσαν τελικά καρπούς οι προσπάθειες των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων να αποτρέψουν τις χθεσινές απεργίες στα αεροδρόμια με αποτέλεσμα να επηρεαστούν 50 πτήσεις περίπου σε διάστημα τεσσάρων ωρών και να επικρατήσει κατάσταση χάους. Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου χρησιμοποίησε βαριούς χαρακτηρισμούς για τους απεργούς ενώ στο πλευρό του τάχθηκε και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Τα άλλα κυριότερα θέματα που παρουσιάζονται στον σημερινό οικονομικό τύπο αφορούν τις εξελίξεις γύρω από το πολυσυζητημένο θέμα του σταθεροποιητικού ταμείου και την ολοκλήρωση του πακέτου των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νομοθετικές Ρυθμίσεις έναντι Σταθεροποιητικού

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά την οποία συζητήθηκε το επίμαχο θέμα της σύστασης σταθεροποιητικού ταμείου για στήριξη του ΧΑΚ. Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα μόνο ο ΔΗ.ΣΥ τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός τέτοιου ταμείου, ενώ τα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ τάχθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, εναντίον.

Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν τα επιχειρήματα τους χρησιμοποιώντας τις γνωματεύσεις του εμπειρογνώμονα Τσιμπανούλη ο οποίος φέρεται να είπε ότι τυχόν σύσταση σταθεροποιητικού ταμείου θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά. Επανέφεραν επίσης το θέμα της γερμανικής τράπεζας Depfa, που εισηγήθηκε την σύσταση παρόμοιου ταμείου όταν ο δείκτης βρισκόταν στις 500 μονάδες, και τόνισαν ότι εάν προχωρούσαμε, τότε, τα κεφάλαια του ταμείου θα είχαν τώρα εξανεμιστεί. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Ευαγόρου, ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «το καλύτερο σταθεροποιητικό ταμείο είναι η εξυγίανση του θεσμού» μέσω της «μετουσίωσης των προτάσεων Τσιμπανούλη σε νομοθετήματα».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δήλωσε ότι δίδεται μεγάλη βαρύτητα στην προώθηση και κατάθεση νομοσχεδίων για το Χρηματιστήριο, ενώ σύμφωνα με άρθρο του «Φ», το νομοσχέδιο για τις ΕΠΕΥ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη. Το υπ. Οικονομικών τόνισε ότι εάν πραγματικά τα τρία κόμματα ήθελαν να εγκρίνουν το σταθεροποιητικό θα μπορούσαν να το πράξουν μέσω υποβολής όρων και δέσμευση της κυβέρνησης για τροποποιήσεις, και χαρακτήρισε επίσης ως καθαρά θέμα αρχής την στάση που τήρησαν τα τρία κόμματα.

Τρομοκρατία και Συνδικαλισμός

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε αναρχία και τρομοκρατία τον συνδικαλισμό στην Κύπρο με αφορμή την τετράωρη στάση απεργίας που πραγματοποίησε το ωρομίσθιο προσωπικό των αεροδρομίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σχέδιο Β.Ο.Τ. Ο κ. Υπουργός είπε επίσης ότι τέτοιες πράξεις πλήττουν την Κύπρο σε μια χρονική περίοδο που βρίσκεται στο απόγειο της Ευρωπαϊκής της πορείας. Πάντως, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων προσπάθησαν να μεταπείσουν τους «αντάρτες» χωρίς όμως αποτέλεσμα και χαρακτήρισαν τα απεργιακά μέτρα ως ανεύθυνες ενέργειες από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, ενώ παράλληλα τόνισαν την ανάγκη πραγματοποίησης επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα με σκοπό την αναβολή της λήψης απόφασης για το Β.Ο.Τ. Το αίτημα τους θα στηριχθεί στη διαφοροποίηση των δεδομένων που δημιουργεί η διεθνής κρίση.

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις έτοιμες για έγκριση

Έτοιμο φέρεται να είναι το πακέτο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες για έγκριση και να κριθεί το κατά πόσον ακολουθήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την Ε.Ε. Το τελικό κείμενο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Σημερινή» ετοιμάστηκε την Κυριακή σε σύσκεψη στην οποία ήταν παρόντες ο υπ. Οικονομικών και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Κύπρου - Ε.Ε, κ. Γιώργος Βασιλείου.

Αλλού αναφέρεται ότι ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων θα πραγματοποιήσει επαφές με τα κόμματα με στόχο την εξεύρεση υποψηφίου που θα μπορούσε να καλύψει τη θέση του Επιτρόπου ρύθμισης Τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Αλήθεια», το όλο θέμα έχει ενοχλήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Κύπρος έχει παραβεί τις χρονικές δεσμεύσεις της για εναρμόνιση στον τομέα αυτό.