You are here

Τι λέει ο τύπος: Aνησυχίες για Oικονομία

10/10/2001 09:30
Η αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην οικονομία μας από τις διεθνείς εξελίξεις και οι πιθανές ενέσεις βοήθειας που θα δώσει η κυβέρνηση στους επηρεαζόμενους κλάδους είναι τα κύρια θέματα του οικονομικού τύπου. Αναφορά γίνεται και στην ανάθεση της έρευνας των λογαριασμών της εταιρείας Globalsoft σε εγκεκριμένο λογιστικό γραφείο. Αλλού αναφέρεται ότι η εταιρεία παρουσίασε σοβαρές αποκλίσεις από το ενημερωτικό της δελτίο και βρίσκεται στη λίστα με τις 12 εταιρείες που θα εξετάσει σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Μουδιασμένη» η οικονομία

Σε μουδιασμένη οικονομία αναφέρεται στο κύριο άρθρο του «Ο Φιλελεύθερος». Η Kεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για εξομάλυνση της κατάστασης που δημιουργείται, η σοβαρότητα της οποίας θα εξαρτηθεί από τη χρονική διάρκεια της κρίσης. Η μείωση στην κατανάλωση και η επιφυλακτικότητα που επιδεικνύουν οι εταιρείες στις κινήσεις τους είναι τα πρώτα σημάδια «μουδιάσματος» της οικονομίας, ενώ παράλληλα πιθανή συνέχιση της ύφεσης που παρατηρείται στην χορηγία καταναλωτικών δανείων, θα οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις συγκεκριμένους κλάδους του εμπορίου.

«Όσα μέτρα και αν πάρουμε δεν θα μείνουμε αλώβητοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Συμπλήρωσε, όμως, ότι θα παρθούν μέτρα θωράκισης των κυπριακών επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Αναπροσαρμογή κονδυλίων για στήριξη του τουρισμού

Στους οικονομικούς κινδύνους που απορρέουν από την παρατεταμένη κρίση στο ΧΑΚ και τις διεθνείς εξελίξεις, αναφέρεται και το κύριο άρθρο του οικονομικού ένθετου της εφημερίδας «Η Σημερινή». Στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πλήγμα που δέχεται ο χειμερινός τουρισμός μας αφού οι ακυρώσεις κρατήσεων έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Οι εκτιμήσεις αυτές διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής, ο πρόεδρος της οποίας, Λευτέρης Χριστοφόρου, παρατήρησε ότι το κράτος θα πρέπει να στηρίξει τους συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κληρίδης, απάντησε ότι θα παρθούν μέτρα προώθησης φορολογικών κινήτρων.

Παράλληλα, αναμένεται, ότι ο Νίκος Ρολάνδης θα ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο αναπροσαρμογή κονδυλίων για στήριξη του τουρισμού. Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για νέα διαφημιστική εκστρατεία με μήνυμα ότι η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός.

«Ορίσθηκαν οι ελεγκτές για την Globalsoft»

Με τον πιο πάνω τίτλο φιλοξενεί το κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Αλήθεια», σύμφωνα με το οποίο συντάσσονται οι όροι εντολής για τον έλεγχο τον οποίο ζητά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στους λογαριασμούς της εταιρείας από τον ελεγκτικό οίκο Arthur Andersen, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανακοίνωση της Globalsoft, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε «ουδεμία εμπορική εργασία ή συνεργασία» με την AremisSoft, ενώ στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την στρατηγική συνεργασία μεταξύ Globalsoft και AremisSoft.