You are here

Τι λέει ο Τύπος: Αντιδράσεις για το +/-15% και φορολογικά σενάρια στο προσκήνιο

14/08/2001 09:20
Οι αντιδράσεις των βιομηχάνων για την αλλαγή του εύρους διακύμανσης της λίρας και του Ευρώ, η προληπτική μείωση των επιτοκίων και τα διάφορα σενάρια ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης απασχολούν σήμερα τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Αντιδράσεις εμποροβιομηχανικού κόσμου για την αλλαγή του εύρους

Ο συνδυασμός μείωσης των επιτοκίων με πιθανή αλλαγή της ισοτιμίας της λίρας έναντι του ευρώ θα αποτελέσει πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμούν ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και ΕΒΙΚ, γράφει η Οικονομία του Φιλελεύθερου.

Τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων του βιομηχανικού κλάδου, εξέφρασαν οι κύριοι Ζιβανάρης και Ιωαννίδης, σημειώνοντας ότι οι επιδράσεις «για την οικονομία του τόπου θα είναι αλυσιδωτές» αφού πολλές επιχειρήσεις έχουν δανειστεί σε ευρώ, ενώ προβλέπουν ότι ο κύπριος καταναλωτής θα κληθεί στο τέλος να επωμιστεί αυτές τις αλλαγές.

Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα τονίζει πως είχε προειδοποιήσει ότι ο εξωτερικός δανεισμός «εμπεριείχε συναλλαγματικούς κινδύνους», ενώ διασαφηνίζει ότι το ποσοστό διακύμανσης της λίρας θα εξαρτηθεί από το πόσο ακριβότερη θα είναι αυτή, την περίοδο αποπληρωμής του δανείου σε ξένο νόμισμα.

Σε μια άλλη είδηση ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στις ζημιές της τάξης του 39% που υπέστησαν οι βιομηχανικές εταιρείες κατά το 2001 στο ΧΑΚ. Παραμένοντας στα χρημαστιστηριακά, η εφημερίδα στην ανασκόπηση της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης τονίζει ότι είναι νωρίς ακόμα να γίνεται σύνδεση της ανόδου που παρουσίασε ο Δείκτης κατά την πρώτη μέρα της εβδομάδας με τη μείωση των επιτοκίων.

Το θέμα των καταγγελιών του ΠΑΣΕΠΑ εναντίον ασφαλιστικών εταιρειών, βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, με τον σύνδεσμο να υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα με τα οποία στοιχειοθετείται η παραπλάνηση του κοινού από ασφαλιστικές εταιρείες.

Προληπτικοί οι λόγοι της επιτοκιακής μείωσης από την Κεντρική

Οι φόβοι που προέκυψαν από την πτωτική πορεία του ΧΑΚ και την αρνητική επίπτωση που πιθανό να έχει στην οικονομία, οδήγησαν την Κεντρική Τράπεζα στην μείωση των επιτοκίων, γράφει η Οικονομία της Σημερινής. Παράλληλα σύμφωνα με δηλώσεις του Πρώτου Ανώτερου Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας στην εφημερίδα, σημειώνεται ότι η γενική πορεία της οικονομίας είναι ικανοποιητική, ενώ γίνεται λόγος πως τελικός στόχος της Κεντρικής είναι όπως σταδιακά τα επιτόκια να συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά λόγω μελλοντικής ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλού εκφράζονται, μέσω πληροφοριών της εφημερίδας, οι αμφιβολίες της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την ορθότητα της νομοθεσίας για επένδυση του 80% του ενεργητικού επενδυτικών εταιρειών σε κινητές αξίες. Παράλληλα τονίζεται ότι η Επιτροπή ναι μεν θα εφαρμόσει το νόμο αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει αναφορικά με τις ποινές που θα επιβάλλει σε όσες εταιρείες δεν έχουν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία.

Τα φορολογικά ζητήματα και οι δεσμεύσεις της Κύπρου έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απασχολήσουν τριήμερη σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο. Στην σύσκεψη θα συζητηθούν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσει έτσι ώστε να υπάρξει εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο κεφάλαιο φορολογικά.

Παίζουν όλα τα σενάρια για ΦΠΑ

Η Οικονομική Αλήθεια αναλύει, μέσω δηλώσεων Βουλευτών, τα διάφορα σενάρια που παραμένουν ανοικτά για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ειδικότερα γίνεται αναφορά στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 10% σε 15% αλλά και στην κατάργηση του μηδενικού συντελεστή σε ορισμένα είδη. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αναπτυχθεί για το θέμα ένας ευρύτερος διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων.

Η εφημερίδα σε άλλο σημείο συνδέει τη χθεσινή αύξηση του Δείκτη στο ΧΑΚ με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων, ενώ αλλού κάνει αναφορά στην έντονη αντίδραση του βιομηχανικού κόσμου για αύξηση του έυρους διακύμανσης της λίρας έναντι του Ευρώ.

Παράλληλα αναλύεται η οριακή πτώση των εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων κατά τους πρώτους μήνες του 2001.