You are here

Τι λέει ο τύπος: Αντιδράσεις για φορολογικό

07/11/2001 09:33
Το πακέτο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων παραμένει και σήμερα ως το κυριότερο θέμα του σημερινού οικονομικού τύπου. Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στις πρώτες αντιδράσεις κατά του πακέτου, ενώ η «Αλήθεια» φιλοξενεί άρθρο, μέσα από το οποίο εκφράζεται η θέση ότι μέσα από το πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων προωθείται η ανάπτυξη. Άλλα θέματα είναι ο τουρισμός και οι επικρίσεις που δέχεται ο αρμόδιος υπουργός για τα μέτρα στήριξης. Αναφορά γίνεται επίσης στην κόντρα μεταξύ πιλότων και Κυπριακών Αερογραμμών όπως και στην επικείμενη έρευνα των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για την πορεία του ΧΑΚ κατά την οποία θα εξεταστούν οι χρηματιστές.

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις: Οι πρώτες αντιδράσεις

Οι εφημερίδες «Ο Φιλελεύθερος» και «Αλήθεια» έχουν ως κύριο θέμα τους τις προτεινόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη παρουσιάζει τις αντιδράσεις των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ η «Αλήθεια» φιλοξενεί τις θέσεις των κ.κ. Αντρέα Θεοφάνους, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης του Intercollege, και του οικονομολόγου Γιάννη Τιρκίδη, οι οποίοι επιχειρούν να επισημάνουν τα θετικά και αρνητικά στοιχεία που προκύπτουν από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Μεταρρύθμιση «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων», η οποία επιτυγχάνει μόνο την εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες, χαρακτήρισε το φορολογικό πακέτο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Σταύρος Ευαγόρου, ενώ εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο κ. Νίκος Κλεάνθους επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μερική αντίδραση υπήρξε και από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστοφόρου που δήλωσε ότι δίνει «θετική ψήφο στην πρόταση», αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει την ανισότητα στην κατανομή βαρών και το κενό που υπάρχει στις ελαφρύνσεις για τον προσφυγικό κόσμο. Αρνητική είναι και η θέση της ΠΕΟ, ενώ η ΣΕΚ εξέφρασε τη γενική της ικανοποίηση σημειώνοντας ότι πρέπει να διορθωθούν τα μέτρα για εκπτώσεις σε σύζυγο και εξαρτώμενα τέκνα και η απαλλαγή για τους τόκους ιδιοκατοίκησης. Η ΟΕΒ εξέφρασε την ικανοποίηση της για τα μέτρα τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.

Αδύναμα τα μέτρα στήριξης του τουρισμού

«Μέτρα Ασπιρίνες» χαρακτήρισε τα μέτρα στήριξης του τουρισμού ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής κ. Λευτέρης Χριστοφόρου κατά την χθεσινή συνεδρία της επιτροπής. Μάλιστα με τις θέσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ συμφώνησε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Μαυροκορδάτος, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα ως «ημίμετρα». Η επιτροπή κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να επανεξετάσει το θέμα που αφορά την μείωση τελών για προσγείωση αεροσκαφών στα αεροδρόμια μας.
Στο 30% έχει φτάσει η μείωση στην προσέλευση τουριστών από τη Μ. Βρετανία που είναι και η μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου. Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει τα μέτρα και τα κίνητρα των ταξιδιωτικών πρακτόρων για να μην επηρεαστούν τα προγράμματα τους για την Κύπρο.

Σε επαφές προς ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας ανταγωνιστικής των Κυπριακών Αερογραμμών φέρεται να προέβησαν οι πιλότοι των Κ.Α.. Ο Γραμματέας της ΠΑΣΥΠΙ απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση προς την διεύθυνση των Κ.Α. για κακοδιαχείριση και φθορά στελεχών.

Οι χρηματιστές στο εδώλιο

Συνεχίζεται σήμερα στη Bουλή η έρευνα των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για την πορεία του ΧΑΚ με την εξέταση της ηγεσίας των χρηματιστών. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι χρηματιστές θα παρουσιαστούν ενώπιον των επιτροπών. Σήμερα, πάντως, αναμένεται ότι οι επιτροπές θα υποβάλουν σωρεία ερωτήσεων στους χρηματιστές αφού την τελευταία φορά δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για κάτι τέτοιο.