You are here

Τι λέει ο Τύπος: Αποποίηση ευθυνών και αλληλοκατηγορίες

17/10/2001 09:46
Η επίρριψη ευθυνών για το τι έφταιξε στην αρνητική πορεία του ΧΑΚ και οι έρευνες που διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση των τιμών των μετοχών είναι τα κυριότερα θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου. Αλλού γίνεται αναφορά στην χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου κατά την οποία εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Πόλεμος ευθυνών για τις εταιρείες»

Τα πρώην μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. κ. Χαραλάμπους και Δημητρίου
αποποιούνται των ευθυνών τους και επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο ενώ αναφορά γίνεται και σε τρίτους όπως και σε δημόσιες εταιρείες. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του Οικονομικού Φιλελεύθερου οι δύο άντρες με επιστολές τους προς τη Βουλή αλληλοκατηγορούνται και αναφέρονται σε συγκεκριμένα παραδείγματα εταιρειών οι οποίες εντάχθηκαν στο ΧΑΚ χωρίς να έχουν παρασχεθεί τα απαραίτητα στοιχεία για την εισαγωγή τους. Σύμφωνα με τις επιστολές, πρόκειται για τoν τρόπο που η εταιρία MarkeTrends εισήχθηκε στο χρηματιστήριο.

Σε άλλα άρθρα της η εφημερίδα αναφέρει ότι 18 εταιρείες έχουν αποσύρει τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΧΑΚ αφού θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που επιζητούν από την αγορά με τις παρούσες συνθήκες.

Στο στόχαστρο της Επ. Κεφαλαιαγοράς Χρηματιστηριακά γραφεία

Στο κύριο άρθρο της η Σημερινή αναφέρει ότι οι χρηματιστηριακές αρχές «συνέλαβαν» τρία χρηματιστηριακά γραφεία να προβαίνουν σε εντολές για αγοραπωλησίες μετοχών που πιθανόν να αποσκοπούσαν στη χειραγώγηση τιμών. Στη συνέχεια του το άρθρο αναφέρει ότι 4-5 χρηματιστηριακά γραφεία αντιμετωπίζουν πειθαρχικές ποινές για «δόλιες ενέργειες ως προς τα χρηματιστηριακά και ψευδείς δηλώσεις».

Αλλού η εφημερίδα κάνει αναφορά στην υπόθεση της Globalsoft και στη σχέση της με εταιρείες εγγεγραμμένες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους που παρουσιάζονται ως μεγαλομέτοχοι στην Globalsoft. Από τις εταιρείες αυτές η Aremisoft θα εξαγόραζε το 59.5% της Globalsoft και σύμφωνα με το άρθρο φαίνεται να προέβησαν σε πωλήσεις μεγάλων πακέτων μετοχών της Globalsoft. Στην υπόθεση εμπλέκονται και οι Ρόης Πογιατζής και Λυκούργος Κυπριανού.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μικρομεσαίοι

Με τον πιο πάνω τίτλο φιλοξενεί το κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Αλήθεια» για να δώσει το στίγμα της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου. Αναφορά γίνεται και στις έντονες ανησυχίες που εκφράστηκαν από πλευράς ΚΕΒΕ και ΟΕΒ για τον τουριστικό κλάδο. Το υπουργείο Εμπορίου, δια του στόματος του γενικού διευθυντή Σωτήρη Σωτηρίου, αναγνώρισε την ύπαρξη πολλών προβλημάτων στο εμπόριο και υποσχέθηκε τη γενναιόδωρη βοήθεια του υπουργείου για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης κρίσης.