You are here

Τι λέει ο τύπος: Δημοσιονομικό έλλειμμα στα ύψη

27/11/2001 09:23
Οι επικρίσεις μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών είναι το κυριότερο θέμα που παρουσιάζεται στο σημερινό οικονομικό τύπο με αφορμή την εξέταση συμπληρωματικών κονδυλίων που ζήτησε η κυβέρνηση και που σε περίπτωση που εγκριθούν θα εκτοξεύσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στα ύψη. Αλλού έχουμε την πυρκαγιά στην υπεραγορά Chris Cash & Carry στην Πάφο. Τα άλλα θέματα που καλύπτονται είναι η αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για τις προτεινόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι αντιδράσεις των επενδυτικών για τις κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί και η εξέταση της επαναδιατυπωμένης πρότασης της Avacom Computers προς την Avacom Net Services.

Σοβαρή απόκλιση από δείκτες Μάαστριχτ

Για εμπαιγμό της Βουλής και απόκρυψη της αλήθειας από το λαό κατηγόρησαν την κυβέρνηση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, με αφορμή τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους £80 εκ. που ζήτησε η κυβέρνηση για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Το θέμα παρουσιάζεται τόσο από τον «Φιλελεύθερο» όσο και από την «Σημερινή» και την «Αλήθεια» ως πρωτοσέλιδο στα Οικονομικά τους ένθετα. Μάρκος Κυπριανού (ΔΗΚΟ) και Σταύρος Ευαγόρου (ΑΚΕΛ) άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για κακό προγραμματισμό υποστηρίζοντας ότι τα συμπληρωματικά κονδύλια θα εκτοξεύσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,75% μακριά από το 3% που προβλέπεται από τις συμφωνίες του Μάαστριχτ. Σύμφωνα με τον τύπο, παρά τα έντονα παράπονα και κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση, τα κονδύλια θα εγκριθούν αφού όπως αναφέρεται, η ολομέλεια της Βουλής «υιοθέτησε τους σκοπούς που εξυπηρετούν τα προβλεπόμενα κονδύλια».

Ενόψει των εννιαμηνιαίων της Τρ. Κύπρου

Στην σημερινή ανακοίνωση των εννιαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Τρ. Κύπρου στέκεται ο «Φιλελεύθερος», αφού στα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν θα είναι αποτυπωμένες οι επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ και η κρίση στην διεθνή οικονομία. Αλλού η εφημερίδα κάνει αναφορά στη σημερινή συνεδρία των επενδυτικών εταιρειών κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί κατά πόσο οι επενδυτικές θα επιλέξουν την νομική οδό ως μέτρο αντίδρασης στις κυρώσεις που έχουν υποβληθεί σε όσες επενδυτικές δεν συμμορφώθηκαν με την νομοθεσία, που τις υποχρεώνει να μην κατέχουν πέραν του 20% του «ρευστού» τους. Θέση των επενδυτικών είναι ότι η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή είναι αντισυνταγματική. Νομικό θέμα, όπως αναφέρει το άρθρο, πιθανόν να προκύπτει και για τις εταιρείες που έχουν συμμορφωθεί με τη νέα νομοθεσία.

Επίσης στο πρωτοσέλιδο της, η εφημερίδα αναφέρεται στις ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά στην υπεραγορά Chris Cash & Carry στην Πάφο που μέσα σε λίγα λεπτά έζωσε ολόκληρο σχεδόν το διώροφο κτίριο προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές. Το ύψος των ζημιών όπως και η αιτία της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.

Προς Φορολογία κερδών ΧΑΚ;

Η εφημερίδα «Αλήθεια» αναφέρεται στην σημερινή εξέταση από το Συμβούλιο του ΧΑΚ της επαναδιατυπωμένης πρότασης της Avacom Computers προς την Avacom Net Services για απόκτηση κατ’ ελάχιστο του 70% του μετοχικού της Κεφαλαίου. Το άρθρο αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία η ACS προέβηκε σε επαναδιατυπωμένη πρόταση αφού έλαβε υπόψη τα σημεία που της υπόδειξε το Συμβούλιο του ΧΑΚ.

Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Η μεταρρύθμιση αγγίζει και το ΧΑΚ» και αναφέρεται στις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από τους βουλευτές Ματσάκη, Θεοδώρου και Λιλλήκα για επιβολή κεφαλαιουχικού φόρου επί των κερδών του ΧΑΚ. Το άρθρο φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του κ. Μ. Κυπριανού, σύμφωνα με τις οποίες δεν αναμένεται να υπάρξει κατάληξη στο θέμα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων εντός του 2001.

Σήμα κινδύνου για τουρισμό

«Κρίσιμη», χαρακτηρίζει η εφημερίδα «Σημερινή», την αυριανή απόφαση του Υπ. Συμβουλίου για τον τουρισμό. Το Υπ. Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει και να αποφασίσει κατά πόσον θα υιοθετηθούν τα νέα μέτρα στήριξης που προτείνει ο αρμόδιος υπουργός, κ. Ρολάνδης ο οποίος τόνισε ότι σκοπός των νέων μέτρων είναι η ανατροπή της αρνητικής κατάστασης για το τουριστικό μέλλον του νησιού.

Αναφορικά με τα αμοιβαία Κεφάλαια η εφημερίδα αναφέρει ότι η Επ. Κεφαλαιαγοράς είναι έτοιμη να παραδώσει στο υπ. Οικονομικών τρεις βασικούς κανονισμούς που θα «άπτονται της λειτουργίας των Αμοιβαίων Κεφαλαίων». Σε άλλο άρθρο της αναφέρει, ότι μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να διαπιστωθεί εάν οι 7 εταιρείες οι οποίες δεν απάντησαν στο ερώτημα κατά πόσο πληρούν το κριτήριο διασποράς κεφαλαίου, θα διαγραφούν από το ΧΑΚ χωρίς προειδοποίηση.